Додикове опасне београдске игре

Милорад Додик је кроз уста свог савјетника Ненада Кецмановића послао из Београда јасну поруку да је спреман додатно наелектрисати ситуацију и затегнути односе у БиХ уколико би правосуђе почело да функционише и ради свој посао.

Република Српска 27.10.2016 | 15:22
Додикове опасне београдске игре
Кецмановић је на округлом столу током Сајма књига оцијенио као опасну провокацију позив Додику на саслушање због референдума, и предвиђа да би то могао бити окидач који ће да „одмрзне“ одлуку Народне скупштине Републике Српске везану за референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Кецмановић нам преноси и Додиково опасно размишљање да је сада добар тренутак за распакивање Дејтона, да не треба да се бојимо јер би то довело до распакивања Федерације и БиХ а не Републике Српске.

Познато је да Кецмановић у својим текстовима и јавним наступима дуги низ година преноси Додикова размишљања и најављује његове потезе, па не треба имати нимало сумње да је Додик послао уБеоград своје преторијанце, Кецмановића, Ћеранића и Галијашевића, да пренесу његову поруку да је спреман жртвовати и ризиковати све како би спасио своју главу.

Смјена исконтролисаног Горана Салиховића, који је стопирао и саботирао све истраге, очито га је забринула па сада жели јавно да каже и упозори да је спреман изазвати велике проблеме и турбуленције уколико би заробљене институције почеле радити свој посао и утврдити гдје су нестале милијарде.

Запад је подржао Додика пред локалне изборе, њихови амбасадори су му дошли на ноге у Бањалуку и подстакли предизборно спиновање са референдумом, одобрили му 50 милиона преко ММФ-а па Додик сматра да уз прећутну подршку запада, Русије и Вучића на крилима изборног резултата може отићи и корак даље.

Западу одговара овакво стање у Републици Српској, јер се из темеља разарају и уништавају све њене институције и темељи, и што је Додик дуже на власти то су веће шансе да ће доћи до њеног потпуног урушавања.

Прича о распакивању Дејтона је најопаснија Додикова игра која би могла имати погубне последице за Републику Српску и њене грађане, јер је споразум настао на великој жртви најјачи гарант њеног опстанка, стабилности и сигурности. Сиромашни, дубоко подијељени и исцрпљени ентитет разорен системском пљачком, негативном селекцијом и корупцијом, који живи на апаратима домаћих и страних кредитора, у коме су све институције заробљене и подређене интересима једног човјека, тешко може извући неку корист од распакивања стратешког документа који штити његове широке надлежности.

Осим евентуалне декларативне подршке Русије и Србије, Република Српске не може очекивати било какву страну подршку, и сулудо је очекивати да би тренутно могли добити нешто више од оног што имамо, али можемо ризиковати и изгубити много. Распакивање Дејтона једино може одговарати Хрватима у БиХ, који би уз традиционалну подршку матице и снажне Њемачке можда могли ујединити кантоне у Федерацији у којима су већина.

Занимљиво је да Додикови планови коинцидирају са сличном иницијативом Колинде Грабар Китаровић и првим иступима новог хрватског премијера Пленковића.

Додик је очитио спреман на велике уступке и опасне игре како би спасио своју главу, па би његово сулудо размишљање и најаве требале забринути сваког искреног патриоту. Иако се упорно буса у прса лажним патриотизмом, Додик је у много наврата показао да је Република Српска за њега само златна кока коју намјерава черупати док год на њој има златног перја, а очито да је спреман прије бијега за својим новцима у Русију исцрпљеној коки ставити главу на пањ и пресјећи дејтонске артерије које је чувају.

Срби имају кратко памћење, па их треба подсјетити о каквима се патриотима ради. Ненад Кецмановић је био Алијин „љиљан“, и српски члан Алијиног ратног Предсједништва БиХ на почетку грађанског рата све до августа 1992. године, а након одласка из Сарајева одбио је позив ратног руководства Републике Српске да остане и помогне стварање институција већ је побјегао у Београд.

Џевад Галијашевић је ратни командант и официр Армије БиХ који је са муџахединима нападао Републику Српску око Маглаја, Мошевца, Тешња и Озрена, а сам Милорад Додик је као посланик прве Уставотворне скупштине 31.03.1994. један од оснивача Федерације БиХ.

Као и током Отаџбинског рата, Кецмановићу и другим Додиковим синекурама лако је из Београда млатити и трговати интересима Републике Српске, али све њихове скупе игре на крају се могу разбити једино о главу Срба са ове стране Дрине које режим још није протјерао са својих огњишта. Додик је добрим дијелом успио у намјери да сиромаштвом, застрашивањем, уцјенама, негативном селекцијом и контролисаним медијима анестезира и баци у апатију исцрпљену нацију, али ипак требамо пронаћи енергију да се устанемо и спријечимо отуђену бахату олигархију да опасним играма Републици Српској зада кобни ударац.

П.С. Да вук длаку мијења ал ћуд никад Додик је показао када је прво преко ђубрета из Народних новина и РТРС-а најприземније испљувао и извријеђао Вукоту Говедарицу, а потом му наредни дан упутио честитку и позвао га да чека 15 дана у реду за састанак. Провидне игре разјединитеља који лицемјерно упорно прича о јединству су толико постале отрцане да је сваки коментар сувишан.

Небојше Вукановић

Коментари / 65

Оставите коментар
Name

Борко Сарајево

27.10.2016 13:31

Браво Вукане, добра анализа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

27.10.2016 13:50

Па да ли је могуце да је Кецмановиц био у Алијином Предсједниству током рата, да ли је истина ово сто Вукановиц писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека БН телевизија нешто пронађе

27.10.2016 14:10

Ни ја нисам чуо ништа о Кецмановићу у рату али БН телевизија можда може пронаћи неки документ о Кецмановићу и његовом раду у Алијином ратном предсједништву

Name

Стојанка

27.10.2016 14:18

Ма не,Кецмановић је велики Србин .

Name

боки

27.10.2016 14:51

Наравно да је истина. Необорива,треба пронаћи било који документ из 92. Од Срба су били Биљана, Кољевиц трећег се не сјећам ,јер је брзо замијењен Ненадом Кецмановицем. Послије је побјегао на Пале. НАСА Стампа је писала осмусеном Кецмановицу који је био тако мизеран, снисходљив, без имало достојанства и.т.д. Београдске цијењене тве емисије /ОКО и сл./ углавном зову њега или сина му да причају о овим просторима. Тешко нама и са Кецмановицима и са Србијом. Њима смо ми средство за њихове биједне потребе. Не знам ни гдје нам је мјесто.

Name

Милија

27.10.2016 15:02

На Предсједничким изборима 18. новембра 1990. године за чланове Предсједништва Социјалистичке републике Босне и Херцеговине изабрани су: Фикрет Абдић, Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Биљана Плавишић, Никола Кољевић,Стјепан Кљујић и Фрањо Борас. Интерном одлуком у СДА, утврђено је да ће Предсједник Предсједништва Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине постати Алија Изетбеговић, а не Фикрет Абдић, који је на изборима освојио највећи број гласова. 1992. Почетком рата у Босни и Херцеговини, тадашњи српски чланови Биљана Плавшић и Никола Кољевић и хрватски члан Фрањо Борас су напустили Предсједништво, али су замијењени у складу са изборним резултатима сљедећим кандидатима према броју добијених гласова. На упражњена мјеста чланова Предсједништва именовани су Ненад Кецмановић, Мирко Пејановић и Иво Комшић. Ненад Кецмановић, је убрзо напустио Предсједништво Републике Босне и Херцеговине, а на његово мјесто именована је Татјана Љујић-Мијатовић. Након што је прогласио сецесију на дијелу опћине Велика Кладуша, Фикрет Абдић је смијењен због противуставних активности, а касније је такођер пред судовима Хрватске правомоћно осуђен за ратне злочине. На његово мјесто је именован Нијаз Дураковић. извор Wикипедиа

Name

Аб

27.10.2016 15:44

Па зар си толико глупа да зо ниси знала

Name

Предраг

27.10.2016 13:54

Све је ово овако, Додик ће све уништити и побјећи а ми ћемо остати да се ваљамо у блату

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2016 15:32

А ста фали блату?

Name

Сара

27.10.2016 13:59

Додик је изгубио здрав разум ако миусли да распакује Дејтон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

27.10.2016 14:07

Е мој Вукановићи, па ти си једно обично пискарало по налогу, а од новинара и новинарства у овом члануку нема ама баш ништа. Прво у школу, да добро утврдиш градиво о томе шта је занимање новинара, а посебно шта је новинарство. Иначе боље ти је да идеш да сакупљаш шумске плодове, бити ће то за тебе и друштво пуно корисније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Јовановић

27.10.2016 14:46

Вукановићу само пиши и не обазири се на ове СНСД-ове ботове, све је тачно што си рекао и написао

Name

никс

27.10.2016 14:46

А ти оцигледно знас ста је новинарство па зато писес коментаре по порталима.

Name

Бања Лука

27.10.2016 15:49

Лола хитно код психијатра по потврду о менталном стању

Name

Никола

27.10.2016 14:47

Па докле више да гледамо и слушамо Галијашевића, Кецмановића, Ћеранића и оталу багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2016 15:54

Ко ста трази,то и надје.

Name

Филип

27.10.2016 14:49

Додик се састаје са Човићем, а онда он и Колинда траже измјене Дејтона. Све је то чудно, добро је Вукановић написао опасне игре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2016 15:42

Паника је завладала.

Name

НДХ 2

27.10.2016 16:42

Тачно је са нешто спрема. Али међу поменутим лицима сигурно не влада паника. Ови агенти САД-а припремају стварање нове НДХ у БиХ.

Name

Јакобинац

27.10.2016 14:52

Добра анализа и опажање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аркадије

27.10.2016 14:58

Небојша бадава народу прича истините и полуистините приче о Додику и његовим савјетницима и "експертима", који за, не баш мале паре узете на разне начине од народа за пуњење буџета, успјешно просипају своје приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.10.2016 15:23

Додик треба да одговара за криминалне радње које је сам подрзавао у своју и косрист својих сауцесника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2016 15:48

Слажем се, ал ето изборни резултати му иду у прилог, а народ велика будала, који гласајаћу за њега истовремено га и амнестира. Ово је све више него сулудо.

Name

АЈ ОЛАДИ НЕБА

27.10.2016 15:39

Па ти Вукановицу толико велицас Додоа да просјецан циталац мисли да је он свемогуц за кога ти радис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

27.10.2016 15:45

Распакивање Дејтона је опасно, Република Српска само мозе да изгуби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дувно Гламоц

27.10.2016 15:58

Опасне да опасније не могу бити. Распакивањем Дејтона РС мозе изгубити све јер прије тога РС није постојала. Док је БиХ била призната као суверенс. И то нама сервира управо Додик из уста КвазиДоктора Кецмановица. Све да би се тај исти Лаки Луциано спасио суда и тузиластва на нивоу БиХ. Који ретард.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дани

27.10.2016 16:20

Ово би распакивање дејтона нај Боље пасало муслиманима Они једво цекају давунисте РС и тоце у радити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прича

27.10.2016 16:46

Додикова прица јос једном има за циљ да народ скрене и да размлисља о нецем "опаснијем", него је народна неимастина. Лаксе је разглабати са оваквим темамама него рјесавати зивотне проблеме народа: Сит гладном не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПаЉуди

27.10.2016 16:54

Цовјек само ревносно обавља свој задатак који му је додијељен са запада. Он нам само најављује који је слиедеци покрет у његовом дугом, против српском, кораку. А ви схватите...или не схватите, па цекајте да се неко други избори за будуцност васег порода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандрина

27.10.2016 17:08

Добар текст, ал вриједи ли након свега писати било ста овом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Целинац

27.10.2016 17:19

Па ово је страсно ста раде и докле иду

ОДГОВОРИТЕ
Name

нини

27.10.2016 17:40

Емоји комнтатори стовас Вукановиц храни сваки дан он нема ниста друго објавити осим Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

27.10.2016 18:03

Довољно је рећи Ћеранић и Галијашевић и знати да иза свега стоји стара УДБа и најгоре смеће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доброслав Хакаловић

27.10.2016 18:04

Додик само пипа пулс и тестира, али нема ништа од тог не брините, пас који лаје не уједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

милаан

27.10.2016 18:19

Да,кецмановић Алијин љиљан у Бг,а вукота је према тим усмрђалим народним новинама требао у рат са 14 година.Штета што и ту генерацију нису погубиле прдоње.Који смо ми усмрђали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2016 19:05

94 год 95 год имао 14 год?

Name

Нено

27.10.2016 18:38

Мектићу хапси или одлази

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

27.10.2016 18:55

Додик И свии остало сто Су опљацкали овај народ нека врате дрзави, народу на достојансвен нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

27.10.2016 19:09

Додик спин мајстор и манипулатор. Не треба насједатии нити имати посла са њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар Савиц

27.10.2016 19:31

Браво Вукане, браво, браво, браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

27.10.2016 19:33

Вуциц је све изневјерио подрском Додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марс напоље

27.10.2016 20:14

Па шта је Вучић ,гори је од Додика.Затуцан народ и тамо и овде.Бедници најобичнији.

Name

Драган

27.10.2016 20:37

Паре причају.

Name

Трифун

27.10.2016 19:37

Борба тек предстоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

деба дебиц

27.10.2016 19:51

да нас мило није био добар странцима давно би отисао на дјубристе историје као милосевиц сесељ карадзиц младиц и остали срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор Периц

27.10.2016 20:04

Вукота, Босиц, Милицевиц и Вукановиц су прави тандем и ударна песница СДСа против Додика и резима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2016 20:56

Ни до кољена му нису

Name

мићко

28.10.2016 13:37

Цетири цовјека нису тандем него два тандема

Name

Брцак

27.10.2016 20:06

Треба се прегруписати и наставити са борбом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устаник Синдјелиц

27.10.2016 20:58

Вукота је добар био у Пулсу. Морас се Вукане слозити и ујединити са Вукотом и осталим да ослободите црвену Херцеговину и остатак Републике Српске од црвене напасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.10.2016 21:07

Дотицни главу спасити не мозе, а ни распаковати дејтонски споразум, а ни запоцети некакав рат. Дотицни блефира. А страх га једе изнутра, јер СИПА ускоро добија задатак да га приведе јер се није одазвао на уцтивв позив тузиластва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

27.10.2016 22:25

Добар текст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.10.2016 22:40

Опозиција мора бити агресивнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

28.10.2016 06:12

Није проблем у опозицији и агресивности вец сто се народ јефтино продаје

Name

Песа

27.10.2016 22:42

Очекујемо поред критика да опозиција предложи конкретан програм и план реформи којимће се супроставити Додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

28.10.2016 21:35

Све их је купио. Све су то његови бекови у ко фол противницкој екипи, видио си око референдума како су се поносно сликали на гласацким мјестима. Златом их купио фукаре

Name

Лала

27.10.2016 22:43

Балкански тријумвират Додик - Вучић - Ђукановић

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.10.2016 05:01

БУЦКУРИС боље рецено.

Name

Благоје

28.10.2016 07:28

Добар је Вукота био синоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

28.10.2016 07:31

Свим снагама кренути на банду геноцидно усмјерену према властитом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгица

28.10.2016 08:13

Додик би да распакује мировни споразум па да мога сина шаље у рат а свога са 7 милиона КМ авионом на Кипар у вилу поред мора. Нисмо ни ми више глупи да за њега и сличне њему ратујемо а да се они богате, умјесто да праве фабрике и школе они би да праве мртве и рањене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непоната

29.10.2016 10:21

Свака част господјо на Вашем коментару, нажалост више их је који су за Додика и да се боре да он сина шаље не само 7 милијуна КМ већ да шаље са 10, док њихова дјеца ни за читанке немају.. Поздрав.

Name

СДС Бањалука

28.10.2016 11:43

Судицемо ми њему , а не суд БИХ.Исти онај суд И оно тузиластво које не покреце процес Атифа Дудаковица.Ста од њих оцекивати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

29.10.2016 06:32

Ово су тешки националисти, шовинисти чак. Заједно са оним у чије име и за чији рачун то раде. Патолошки мрзе Србе, поготово ове са лијеве стране ријеке Дрине. И раде против њих, упорно, свјесно и досљедно. Развалиће их тотално и развластити. А од РС ће остати сасушена, одбачена, ником потребна љуштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

29.10.2016 07:08

КЕЦМАНОВИЋ БИ ДА РАСПАКУЈЕ ДЕЈТОН И ДА ПРИЗИВА РАТ ПА ДА ОНДА РАЗГУЛИ У БЕОГРАД КАО 92 И ВРАТИ СЕ КАДА СЕ СВЕ СМИРИ ДА ПОНОВО ПРОСИПА КВАЗИПАТРИОТИЗАМ СНСД.

ОДГОВОРИТЕ