Чак 67 одсто младих у БиХ живи са родитељима

Подаци студије о младима у БиХ показују да скоро 67,3 одсто њих живи с родитељима, док властиту кућу или стан поседује свега 3,50 одсто.

Република Српска 27.10.2016 | 09:30
Чак 67 одсто младих у БиХ живи са родитељима
Да постане део овог малог сретног процента прижељкује сарајелија Сулејман Ћеримовић (20).
 
"Волео бих да се осамосталим, али немам могућности зато што сам студент, али радим на томе да омогућим себи да се осамосталим јер свако томе треба да тежи. Волим своје родитеље, али мислим не може се цели живот живети на грбачи родитеља", каже он.

Неки не желе ићи од родитеља

"Ја мислим да бих ја умро за три дана када би живео сам, не бих имао никог ни да ми куха ни да ми спрема тако да би ми баш лоше било, једино када се оженим, па да ми жена спрема", каже један саговрник.

На мишљење младих утиче чињеница да је имати посао у БиХ заправо права срећа, а колико држава мисли на њих показује и чињеница да не постоји јединствена политика стамбеног збрињавања младих, пише Н1.

Рејан Игор Роић, члан Комисије за координацију питања младих у Босни и Херцеговини, која делује при Министарству цивилних послова БиХ каже да постоје пропис на нивоу ентитета, тако да имамо ситуацију да млади брачни парови у зависности у којем ентитету или канотну живе могу имати одређене привилегије.

Социолог, Славо Кукић, каже да млади немају перспективу и да је једини начин да преживе да се ослоне на најближу родбину, прије свега родитеље.

"Дакако, поставља се питање шта би се догодило када би биле испуњене претпоставке за њихов напредак, врло брзо бисмо ми овде имали генерацијску револуцију", каже он.

Кажу да на младима свијет остаје, но да ова крилатица у БиХ не вреди када је реч и о њиховм стамбеном збирњавању, домаће власти показују већ годинама.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја!!!

27.10.2016 08:33

Који це нам к*** имамо РС И Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

27.10.2016 10:36

Све сто додје то и продје. Тако це проци и данасњи политицари а остаце СРБски Натод да испаста због њихови грески. Нема ниста лосе у томе ако Млади остају и послије свог пунолества да зиве са својим Родитељима из љубави према њима. Проблем је и томе сто су Млади због економског свога стања у коме се налазе вецином присиљени да зиве заједно са својим Родитељимс у истом стану или куци. Заједницки зивот Младих са Родитељима доноси многе предноси од којих Млади највисе киристи имају, а одвајање Младих од Родитеља и њихова економска самосталност је природни процес због којег нетреба правити галаму вец Родитељски Младима помици у њиховој намјери да наставе самистални да зиве свој зивит без утицаја и помоци Родитеља!

Name

Дамир

27.10.2016 08:58

Како нећу живјети са платом од 600 КМ, да би себи у Зеници узео гарсоњеру треба ми 35 000 КМ. Док платиш рату кредита, шта ти остане ??? Остане ти једино да се свађаш по порталима јер мислиш да су ти сви други криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

27.10.2016 09:17

"..Да му зена спрема.." Узас. Цивилизацијски ниво у 1765 години након Христа. Има 20 година и тако затуцано. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што?

27.10.2016 09:45

Шта је ту ненормално да жена куха у кући

Name

А аа

27.10.2016 12:42

Имају ли дјеце?

ОДГОВОРИТЕ