Čak 67 odsto mladih u BiH živi sa roditeljima

Podaci studije o mladima u BiH pokazuju da skoro 67,3 odsto njih živi s roditeljima, dok vlastitu kuću ili stan poseduje svega 3,50 odsto.

Republika Srpska 27.10.2016 | 09:30
Čak 67 odsto mladih u BiH živi sa roditeljima
Da postane deo ovog malog sretnog procenta priželjkuje sarajelija Sulejman Ćerimović (20).
 
"Voleo bih da se osamostalim, ali nemam mogućnosti zato što sam student, ali radim na tome da omogućim sebi da se osamostalim jer svako tome treba da teži. Volim svoje roditelje, ali mislim ne može se celi život živeti na grbači roditelja", kaže on.

Neki ne žele ići od roditelja

"Ja mislim da bih ja umro za tri dana kada bi živeo sam, ne bih imao nikog ni da mi kuha ni da mi sprema tako da bi mi baš loše bilo, jedino kada se oženim, pa da mi žena sprema", kaže jedan sagovrnik.

Na mišljenje mladih utiče činjenica da je imati posao u BiH zapravo prava sreća, a koliko država misli na njih pokazuje i činjenica da ne postoji jedinstvena politika stambenog zbrinjavanja mladih, piše N1.

Rejan Igor Roić, član Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini, koja deluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH kaže da postoje propis na nivou entiteta, tako da imamo situaciju da mladi bračni parovi u zavisnosti u kojem entitetu ili kanotnu žive mogu imati određene privilegije.

Sociolog, Slavo Kukić, kaže da mladi nemaju perspektivu i da je jedini način da prežive da se oslone na najbližu rodbinu, prije svega roditelje.

"Dakako, postavlja se pitanje šta bi se dogodilo kada bi bile ispunjene pretpostavke za njihov napredak, vrlo brzo bismo mi ovde imali generacijsku revoluciju", kaže on.

Kažu da na mladima svijet ostaje, no da ova krilatica u BiH ne vredi kada je reč i o njihovm stambenom zbirnjavanju, domaće vlasti pokazuju već godinama.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja!!!

27.10.2016 08:33

Koji ce nam k*** imamo RS I Dodika!

ODGOVORITE
Name

Mihailo

27.10.2016 10:36

Sve sto dodje to i prodje. Tako ce proci i danasnji politicari a ostace SRBski Natod da ispasta zbog njihovi greski. Nema nista lose u tome ako Mladi ostaju i poslije svog punolestva da zive sa svojim Roditeljima iz ljubavi prema njima. Problem je i tome sto su Mladi zbog ekonomskog svoga stanja u kome se nalaze vecinom prisiljeni da zive zajedno sa svojim Roditeljims u istom stanu ili kuci. Zajednicki zivot Mladih sa Roditeljima donosi mnoge prednosi od kojih Mladi najvise kiristi imaju, a odvajanje Mladih od Roditelja i njihova ekonomska samostalnost je prirodni proces zbog kojeg netreba praviti galamu vec Roditeljski Mladima pomici u njihovoj namjeri da nastave samistalni da zive svoj zivit bez uticaja i pomoci Roditelja!

Name

Damir

27.10.2016 08:58

Kako neću živjeti sa platom od 600 KM, da bi sebi u Zenici uzeo garsonjeru treba mi 35 000 KM. Dok platiš ratu kredita, šta ti ostane ??? Ostane ti jedino da se svađaš po portalima jer misliš da su ti svi drugi krivi.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

27.10.2016 09:17

"..Da mu zena sprema.." Uzas. Civilizacijski nivo u 1765 godini nakon Hrista. Ima 20 godina i tako zatucano. Strasno.

ODGOVORITE
Name

Što?

27.10.2016 09:45

Šta je tu nenormalno da žena kuha u kući

Name

A aa

27.10.2016 12:42

Imaju li djece?

ODGOVORITE