Гдје је отишао новац намијењен за штету?

Влада Републике Српске није доставила ниједан извештај утрошка средстава Фонда солидарности Народној скупштини Републике Српске, што је обавезна да уради сваке године.

Република Српска 27.10.2016 | 08:46
Гдје је отишао новац намијењен за штету?
Због тога је жалбу уложио посланик СДС Вукота Говедарица, који је захтевао од ресорног министра да му одговори због чега пред посланицима није био ниједан извештај. Нагласио је да ово избегавање додатно уноси сумњу у транспарентност утрошка новца који су прикупили грађани и привреда за обнову Републике Српске након поплава.
 
На ово питање посланици нису добили одговор од министра финансија РС Зорана Тегелтије, који је само обећао да ће образложење доставити у писаној форми.

Пред посланицима је требао бити детаљан табеларни извештај о томе колико је средстава прикупљено, коме су она подељена и у којем року.

Према Закону о Фонду солидарности за обнову Српске, Фонд подноси Влади РС квартални извештај о раду, прикупљеним и распоређеним средствима, а Влада подноси годишњи извештај Народној скупштини Српске. Надзор над прикупљањем и расподелом средстава врши Народна скупштине и Главна служба за ревизију јавног сектора. За сада Влада РС није успела да избегне ревизију, која је била за 2014. и 2015. годину.

"Фонд солидарности контролишемо само кроз ревизије консолидованог извештаја за кориснике буџета, јер тако је позициониран да не може бити посебна ревизија само тог Фонда. Имали смо примедбу у извештају за 2014. годину јер је на основу наредбе штаба, који је тада постојао, са рачуна посебних намена Фонду здравственог осигурања исплаћено 500.000 КМ, 29. маја 2014. године, за потребе измиривања доспелих обавеза према `Фресениус Медицал Царе Центару за дијализу`", рекао је главни ревизор Душко Шњегота.

Додао је да је за прошлу годину била примедба за регистар штета, који није био комплетиран, јер нису били у потпуности унесени подаци.

"Средства се усмеравају према одлукама Управног одбора Фонда солидарности по одобреним пројектима", рекли су штуро у Министарству финансија.

На реду привреда у Бијељини

О исплати штета привредницима у Бијељини одлуку ће донети УО Фонда на једној од наредних седница, кажу у Министарству финансија.

Управо су највеће замерке упућиване због избегавања исплате привредницима у Бијељини, који су претрпели огромне штете, а ипак уплаћивали средства у Фонд. Призната им је штета у вредности од 37 милиона КМ, а требали би добити око 3,5 милиона КМ.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

п

27.10.2016 06:51

Зна се - За : изборе, тајкуне, кумове и прелетаче!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

27.10.2016 07:32

Тацно тамо лопови и тајкуни призељкују јос којиу птиродну катастрофу па да добију хуманитарна средства да би их себи у дзепове стрпсли.Ја сам 2014 год два пута поплсвљен а од помоци дрзаве нисам ниста добио узели су тајкуни залосно

Name

Фрог

27.10.2016 07:06

Тегелтија пребацује Каји за "поправку" путева оштећених у поплавама, а Путеви РС му за исти посао плаћају редовно одржавање путева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б-Баја

27.10.2016 09:28

Нема везе, помагаце браца турци опет кад буду поплаве :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

27.10.2016 09:32

То ти је исто као да питас пљацкаса банке, од пре пет година,-ГДЈЕ ЈЕ ПОТРОСИО НОВАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактасенко

27.10.2016 09:43

Засто дзаба писати,знасд ко је све покрао,размисљам увелико да у двористу подигнем дзамију.Ова идеја ми се по други пут врти по глави.Немам другог нацина да показем,колико ми се овај Додик гади заједно са овим лудим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

27.10.2016 09:59

Тамо далеко има једна ливада окрузена сумом. Сва се сарени од разнобојног цвећа, белих рада и плавог разлицка, али је највисе црвених као крв булки. Овце на броју мекећу, пастир дува у свираљку, ако види сатор одмах запева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

27.10.2016 11:43

У Шамцу ниста није покрадено. Све је дато за обнову инфраструктуре и привреду.град је за непрепизнати.нема људи.путеви и улице девастирани. Привреда на прсте пребројати. Иселило се барем 50 породица али властодрзви купили аута.направили куце Тема је провидна зна се ко је покрао ко је био на позици да то мозе урадити. Ја сам добио гумене чизме ( нажалост не бијеле) и лопату за блату. Живио СНСД,ДНС и СПРС питајте њих

ОДГОВОРИТЕ