Gdje je otišao novac namijenjen za štetu?

Vlada Republike Srpske nije dostavila nijedan izveštaj utroška sredstava Fonda solidarnosti Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je obavezna da uradi svake godine.

Republika Srpska 27.10.2016 | 08:46
Gdje je otišao novac namijenjen za štetu?
Zbog toga je žalbu uložio poslanik SDS Vukota Govedarica, koji je zahtevao od resornog ministra da mu odgovori zbog čega pred poslanicima nije bio nijedan izveštaj. Naglasio je da ovo izbegavanje dodatno unosi sumnju u transparentnost utroška novca koji su prikupili građani i privreda za obnovu Republike Srpske nakon poplava.
 
Na ovo pitanje poslanici nisu dobili odgovor od ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je samo obećao da će obrazloženje dostaviti u pisanoj formi.

Pred poslanicima je trebao biti detaljan tabelarni izveštaj o tome koliko je sredstava prikupljeno, kome su ona podeljena i u kojem roku.

Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske, Fond podnosi Vladi RS kvartalni izveštaj o radu, prikupljenim i raspoređenim sredstvima, a Vlada podnosi godišnji izveštaj Narodnoj skupštini Srpske. Nadzor nad prikupljanjem i raspodelom sredstava vrši Narodna skupštine i Glavna služba za reviziju javnog sektora. Za sada Vlada RS nije uspela da izbegne reviziju, koja je bila za 2014. i 2015. godinu.

"Fond solidarnosti kontrolišemo samo kroz revizije konsolidovanog izveštaja za korisnike budžeta, jer tako je pozicioniran da ne može biti posebna revizija samo tog Fonda. Imali smo primedbu u izveštaju za 2014. godinu jer je na osnovu naredbe štaba, koji je tada postojao, sa računa posebnih namena Fondu zdravstvenog osiguranja isplaćeno 500.000 KM, 29. maja 2014. godine, za potrebe izmirivanja dospelih obaveza prema `Fresenius Medical Care Centaru za dijalizu`", rekao je glavni revizor Duško Šnjegota.

Dodao je da je za prošlu godinu bila primedba za registar šteta, koji nije bio kompletiran, jer nisu bili u potpunosti uneseni podaci.

"Sredstva se usmeravaju prema odlukama Upravnog odbora Fonda solidarnosti po odobrenim projektima", rekli su šturo u Ministarstvu finansija.

Na redu privreda u Bijeljini

O isplati šteta privrednicima u Bijeljini odluku će doneti UO Fonda na jednoj od narednih sednica, kažu u Ministarstvu finansija.

Upravo su najveće zamerke upućivane zbog izbegavanja isplate privrednicima u Bijeljini, koji su pretrpeli ogromne štete, a ipak uplaćivali sredstva u Fond. Priznata im je šteta u vrednosti od 37 miliona KM, a trebali bi dobiti oko 3,5 miliona KM.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

p

27.10.2016 06:51

Zna se - Za : izbore, tajkune, kumove i preletače!!!!!

ODGOVORITE
Name

z

27.10.2016 07:32

Tacno tamo lopovi i tajkuni prizeljkuju jos kojiu ptirodnu katastrofu pa da dobiju humanitarna sredstva da bi ih sebi u dzepove strpsli.Ja sam 2014 god dva puta poplsvljen a od pomoci drzave nisam nista dobio uzeli su tajkuni zalosno

Name

Frog

27.10.2016 07:06

Tegeltija prebacuje Kaji za "popravku" puteva oštećenih u poplavama, a Putevi RS mu za isti posao plaćaju redovno održavanje puteva.

ODGOVORITE
Name

B-Baja

27.10.2016 09:28

Nema veze, pomagace braca turci opet kad budu poplave :)))

ODGOVORITE
Name

zoka

27.10.2016 09:32

To ti je isto kao da pitas pljackasa banke, od pre pet godina,-GDJE JE POTROSIO NOVAC.

ODGOVORITE
Name

Laktasenko

27.10.2016 09:43

Zasto dzaba pisati,znasd ko je sve pokrao,razmisljam uveliko da u dvoristu podignem dzamiju.Ova ideja mi se po drugi put vrti po glavi.Nemam drugog nacina da pokazem,koliko mi se ovaj Dodik gadi zajedno sa ovim ludim narodom.

ODGOVORITE
Name

mami

27.10.2016 09:59

Tamo daleko ima jedna livada okruzena sumom. Sva se sareni od raznobojnog cveća, belih rada i plavog razlicka, ali je najvise crvenih kao krv bulki. Ovce na broju mekeću, pastir duva u sviraljku, ako vidi sator odmah zapeva!

ODGOVORITE
Name

Bajo

27.10.2016 11:43

U Šamcu nista nije pokradeno. Sve je dato za obnovu infrastrukture i privredu.grad je za neprepiznati.nema ljudi.putevi i ulice devastirani. Privreda na prste prebrojati. Iselilo se barem 50 porodica ali vlastodrzvi kupili auta.napravili kuce Tema je providna zna se ko je pokrao ko je bio na pozici da to moze uraditi. Ja sam dobio gumene čizme ( nažalost ne bijele) i lopatu za blatu. Živio SNSD,DNS i SPRS pitajte njih

ODGOVORITE