Да ли нови Хладни рат почиње у Србији?

Како ће на Путинову понуду о безбедносној сарадњи реаговати Запад?

Србија 26.10.2016 | 22:30
Да ли нови Хладни рат почиње у Србији?
Само два дана, након што је премијер Србије Александар Вучић саопштио да је повећано дејство и број припадника обавештајних агенција на територији Србије, у Београд је стигао лично шеф свих руских тајних служби – Николај Патрушев.

Реч је о човеку који је 1999. наследио Владимира Путина на челу руске обавештајне службе и на тој функцији остао је током два Путинова председничка мандата.

Петрушев није у Београд стигао празних руку. Министру полиције Небојши Стефановићу понудио је размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.

Према његовим речима, такав договор Савет безбедности Руске Федерације има са најповерљивијим партнерима.

Ова посета стиже и у тренутку, када је Брисел готово Србији наметнуо ултиматум: Европска унија или Русија. Поставља се питање, да ли је Београд постао главна арена за окршај Запада и Русије у Европи?

Ово питање додатно добија на тежини, када се узме у обзир сукоб Сједињених Америчких Држава и Русије око Сирије, санкције западних земаља Москви, појачане тензије у Медитерану око руске поморске флоте.

"Много је ствари, које ми обични људи нећемо чути и моћи да знамо, али је извесно да је посета Патрушева повезана са свим што се дешава о чему је причао премијер" каже Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности за Телеграф.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је руска понуда Србији јако корисна.

"Ово је једна врста унапређења регуларне сарадње са Русијом, али и подршка Србији, јер Запад добија порука да уколико нас превише притиска и уцењује, имамо алтернативу на истоку" каже Анђелковић за наш портал.

У том смислу, Анђелковић је рекао, да предлог првог обавештајца Русије, омогућава Србији да настави да балансира у политици несврставања.

"Москва не тражи од нас да се окренемо против Запада, већ да само задржимо са њима добре односе", додаје Анђелковић.

Са друге стране, Драгишић, који је посланик на листи СНС, каже да нам прича о најповерљивим партнерима Русије у овом моменту не иде у прилог.

"То није нешто, са чим би требало ићи и махати, поготово када се види колико се односи Русије и Запада погоршавају" истиче Драгишић и додаје да нам то не може донети корист.

У извештају о посети Београду, једног од најближих Путинових сарадника, америчка новинска агенција Асошијејтед прес пише да се “главни руски безбедносни званичник залаже за ближу сарадњу са Србијом, у оквиру појачаних напора Москве да увећа утицај на балканску земљу која жели да постане чланица ЕУ”.

Америчка агенција оцењује да “Србија остаје ретки руски савезник у Европи” и наводи да “Београд жели да се прикључи ЕУ, али је одбијао да наметне санкције против Русије које подржава Запад”.

АП преноси да је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић казао да “има простора за напредак” у безбедносним везама две земље.

(Телеграф.рс)
Фото: МУП Србије

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

боле

27.10.2016 05:36

Нема од тога ниста! Ако гдје поцне "хладни рат" то це бити на сред БиХ тацно ту где се дели ФБИХ и РС. Ту це се вероватно променити границе БиХ, мањи делови це се припојити србији и хрватској а ипак це вецина БиХ остати и зват це се само Босна у будуцности. Онда це наступити дуготрајни мир и онда цемо сви полахко да прихватамо и улазимо у ЕУ укљуцуји и Србију! За то вријеме опаст це велика побозност коју имамо на балкану за висе од 80% а национализам це се изгубити цим се границе БиХ измене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сукy

27.10.2016 11:21

промјени ти границе у хрватској И србији у босни нецес