Da li novi Hladni rat počinje u Srbiji?

Kako će na Putinovu ponudu o bezbednosnoj saradnji reagovati Zapad?

Srbija 26.10.2016 | 22:30
Da li novi Hladni rat počinje u Srbiji?
Samo dva dana, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je povećano dejstvo i broj pripadnika obaveštajnih agencija na teritoriji Srbije, u Beograd je stigao lično šef svih ruskih tajnih službi – Nikolaj Patrušev.

Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata.

Petrušev nije u Beograd stigao praznih ruku. Ministru policije Nebojši Stefanoviću ponudio je razmotri rad na memorandumu o razumevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.

Prema njegovim rečima, takav dogovor Savet bezbednosti Ruske Federacije ima sa najpoverljivijim partnerima.

Ova poseta stiže i u trenutku, kada je Brisel gotovo Srbiji nametnuo ultimatum: Evropska unija ili Rusija. Postavlja se pitanje, da li je Beograd postao glavna arena za okršaj Zapada i Rusije u Evropi?

Ovo pitanje dodatno dobija na težini, kada se uzme u obzir sukob Sjedinjenih Američkih Država i Rusije oko Sirije, sankcije zapadnih zemalja Moskvi, pojačane tenzije u Mediteranu oko ruske pomorske flote.

"Mnogo je stvari, koje mi obični ljudi nećemo čuti i moći da znamo, ali je izvesno da je poseta Patruševa povezana sa svim što se dešava o čemu je pričao premijer" kaže Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti za Telegraf.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ruska ponuda Srbiji jako korisna.

"Ovo je jedna vrsta unapređenja regularne saradnje sa Rusijom, ali i podrška Srbiji, jer Zapad dobija poruka da ukoliko nas previše pritiska i ucenjuje, imamo alternativu na istoku" kaže Anđelković za naš portal.

U tom smislu, Anđelković je rekao, da predlog prvog obaveštajca Rusije, omogućava Srbiji da nastavi da balansira u politici nesvrstavanja.

"Moskva ne traži od nas da se okrenemo protiv Zapada, već da samo zadržimo sa njima dobre odnose", dodaje Anđelković.

Sa druge strane, Dragišić, koji je poslanik na listi SNS, kaže da nam priča o najpoverljivim partnerima Rusije u ovom momentu ne ide u prilog.

"To nije nešto, sa čim bi trebalo ići i mahati, pogotovo kada se vidi koliko se odnosi Rusije i Zapada pogoršavaju" ističe Dragišić i dodaje da nam to ne može doneti korist.

U izveštaju o poseti Beogradu, jednog od najbližih Putinovih saradnika, američka novinska agencija Asošijejted pres piše da se “glavni ruski bezbednosni zvaničnik zalaže za bližu saradnju sa Srbijom, u okviru pojačanih napora Moskve da uveća uticaj na balkansku zemlju koja želi da postane članica EU”.

Američka agencija ocenjuje da “Srbija ostaje retki ruski saveznik u Evropi” i navodi da “Beograd želi da se priključi EU, ali je odbijao da nametne sankcije protiv Rusije koje podržava Zapad”.

AP prenosi da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao da “ima prostora za napredak” u bezbednosnim vezama dve zemlje.

(Telegraf.rs)
Foto: MUP Srbije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bole

27.10.2016 05:36

Nema od toga nista! Ako gdje pocne "hladni rat" to ce biti na sred BiH tacno tu gde se deli FBIH i RS. Tu ce se verovatno promeniti granice BiH, manji delovi ce se pripojiti srbiji i hrvatskoj a ipak ce vecina BiH ostati i zvat ce se samo Bosna u buducnosti. Onda ce nastupiti dugotrajni mir i onda cemo svi polahko da prihvatamo i ulazimo u EU ukljucuji i Srbiju! Za to vrijeme opast ce velika poboznost koju imamo na balkanu za vise od 80% a nacionalizam ce se izgubiti cim se granice BiH izmene!

ODGOVORITE
Name

suky

27.10.2016 11:21

promjeni ti granice u hrvatskoj I srbiji u bosni neces