У Србију стиже чак и кинеска банка

Кинеска државна банка (Бенк оф Чајна) оснива банку у Србији која ће почети с радом почетком следеће године. Ова банка, иначе пета највећа банка на свету, финансираће кинеске и наше компаније које ће заједнички наступати и на трећим тржиштима.

Србија 26.10.2016 | 15:00
У Србију стиже чак и кинеска банка
Оснивач нове банке на територији Србије - Банк оф Цхина (Хунгарy) Лтд, прошле недеље, тачније 19. октобра, преко својих правних заступника поднео је захтев Народној банци Србије за давање прелиминарног одобрења за оснивање банке у Србији.

"Поступак оснивања банке, сходно важећим прописима, поред поступка за давање прелиминарног одобрења, подразумева и издавање дозволе за рад банци која се оснива. Сходно томе, када НБС утврди да су услови испуњени, следи одржавање оснивачке скупштине новоосноване банке. Тада НБС даје сагласности на акта усвојена на тој скупштини, а потом следи регистрација код надлежних органа. После тога ће ова банка моћи да отпочне с радом у Србији", објашњавају у нашој централној банци.

Такође, како истичу у НБС, планови оснивача су да се сви поступци, као и регистрација, заврше до краја ове године, како би банка отпочела с радом почетком 2017. године.

"Сасвим је очекивано да кинеске банке прате своје фирме које долазе у једну земљу, поготово када су у питању велики инфраструктурни послови, јер се лакше и брже долази до кредита и гаранција, као и до повољнијих камата", истиче Ђорђе Ђукић, професор на Економском факултету у Београду.

"То је добро и за наше фирме које раде као подизвођачи, како у земљи, тако и у иностранству."

Кинезе посебно интересује сарадња у области изградње инфраструктуре, приватизације државних предузећа, рударства, енергетике и туризма. Кинеске фирме које раде у Србији сада ће добити ослонац, али се то односи и на наша предузећа која набављају кинеску робу и опрему.

"Кинеске банке ће подржати пројекте који су дугорочно исплативи", сматра Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду.

"Оне могу да разбију монопол европских банака повољнијим каматама."

СТАНОВНИШТВО

За сада се не зна да ли ће Бенк оф Чајна одмах радити и са становништвом. Сигурно је да ће кредитирати и домаће и стране фирме. Многе земље прате своје компаније које раде по свету. Тако су код нас већ присутне руске банке које кредитирају своје и наше компаније и истовремено раде с грађанима.

КОД НАС РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ

Очекује се да на наше тржиште дође и Развојна кинеска банка која би кредитирала пројекте преко једне наше државне банке. Треба очекивати да ће Кинези сваком послу да приђу понаособ. Такве ће бити и камате. Неко ће можда добити и бескаматни кредит, а неко с каматом.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар