Бошњачки политичари да направе први корак

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић уочи преузимања предсједавања Предсједништвом Босне и Херцеговине изјавио је да би волио да европски пут поновно постане приоритет Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 26.10.2016 | 12:09
Бошњачки политичари да направе први корак
"Волио бих да се ствари поновно врате у ону позитивну орјентацију коју смо имали на почетку мандата, односно да се бавимо будућношћу, а не прошлошћу иако нисам сигуран да ћу у томе успјети. Зашто? Зато што то не зависи само од мене", рекао је Иванић.

Он истиче да се у посљедњих годину дана десило пуно негативних ствари које су произвеле сукобе и то због, како је рекао, суштински безначајних ствари.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да без позитивног политичког амбијента, те проведене пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци ништа неће значити одговор на питања из упитника на путу ка ЕУ.

"Ако би у овом Предсједништву БиХ било спремности мислим да бисмо то могли урадити и добити статус кандидата за ЕУ до краја нашег мандата. Ако у овом сазиву те спремности не буде, ако се настави та стара политика свађа и сукоба, ја у неком периоду од наредних четири, пет или шест година не видим ко други може то брзо и тако кратко урадити ако не би ова три члана Предсједништва БиХ могла у свом мандату", сматра Иванић.

Он, у интервјуу за Анадолију, оцјењује да Савез за промјене не би био мањи губитник на локалним изборима да се повукао из приче о референдуму о 9. јануару, Дану Републике Српске, односно када је Србија навела да не подржава његово одржавање.

Савез за промјене, истиче Иванић, имао је храбрости и супротставио се референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, који је "имао веће политичке импликације него овај о Дану Републике Српске".

Он очекује да ће нормална сарадња са Хрватском бити настављена. Са Црном Гором, истиче Иванић, никада није било проблема.

"Мислим да смо највећих проблема имали у односима са Србијом и то прије свега због ставова бошњачких политичара у Сарајеву", наглашава српски члан Предсједништва БиХ и додаје да на поправљању односа са Србијом прве потезе ипак морају повући бошњачки политичари у Сарајеву.

Када је ријеч о Сребреници, Иванић мисли да то питање односно побједа српског кандидата за начелника неће произвести нову политичку кризу у БиХ.

Нагласио је, међутим, да нови начелник мора бити свјестан сензибилности Сребренице.

"Имам намјеру да одмах почетком децембра, након што преузмем предсједавање Предсједништвом БиХ одем у Сребреницу обавити разговоре и са једним и са другима увјерен да ће они у међувремену вјероватно формирати и власт у којој ће бити и Бошњака и Срба, јер то између осталог, и Устав тражи", навео је Иванић.

Он је такође истакао да промјене власти на нивоу БиХ неће бити, те одбацио наводе о преласку у СНСД и прихватање кандидатуре те партије за члана Предсједништва БиХ на општим изборима 2018. године у БиХ, истичући да нема намјеру коментарисати "глупости такве врсте".

Извор: АА

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

бл

26.10.2016 10:38

Овај намазани Иваниц је у ствари провидан лик. Потрцко Додиков и он це срусити СзП смо ти ради полако и подмукло.Смеце од цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноконтаре

26.10.2016 10:38

Због цега да поправљају односе, изградња повјерења, да вам вјерујемо или ста, иваницу драги ви или не разумјете или нецете да разумјете како се понасате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

26.10.2016 10:50

Вијековима сте доказивали, а тако и прије неки дан додјелама признања највецим злоцинцима над Босњацима потврдили да сте увијек мислили и данас мислите само зло, према томе сто се тице нас мозе и Кинески Зид на Дрини да се прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.10.2016 11:05

Ја сам увјек говорио и говорим немој те куповати ниста србско само ако се сви опаметимо моремо стати овом злу на крај инаце смо готови !!!

Name

посматрач

26.10.2016 10:57

Са оваквим СДС-ом у Савезу за промјене нема будућности али и на другој страни ситуација није сјајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

26.10.2016 10:59

Човјек који је уништио опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

26.10.2016 11:06

Иваниц је сад лијево, сад десно па мало у центру и све тако укруг док нам се не заврти у глави и кренемо масовно поврацати.Он је за све опције отворен...од ЕУ и НАТОа до Русије, а мозе и Велика Србија или цјеловита БиХ...ста год продје он це подрзати.Један дан опструира,други дан подрзава ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први корак

26.10.2016 11:39

Како да босњаци праве прве кораке кад ви идете нонстоп уназад. Доказ за то је како сте на путу у Европски унију одликовали Биљану, момцила и радована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

26.10.2016 19:48

А хероји Насер,Зулфо и екипа

Name

Кики

26.10.2016 16:00

Данас несто у Градисци скандирају,зедни крви.

ОДГОВОРИТЕ