Bošnjački političari da naprave prvi korak

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine izjavio je da bi volio da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 26.10.2016 | 12:09
Bošnjački političari da naprave prvi korak
"Volio bih da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspjeti. Zašto? Zato što to ne zavisi samo od mene", rekao je Ivanić.

On ističe da se u posljednjih godinu dana desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe i to zbog, kako je rekao, suštinski beznačajnih stvari.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bez pozitivnog političkog ambijenta, te provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa neće značiti odgovor na pitanja iz upitnika na putu ka EU.

"Ako bi u ovom Predsjedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo to mogli uraditi i dobiti status kandidata za EU do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjedništva BiH mogla u svom mandatu", smatra Ivanić.

On, u intervjuu za Anadoliju, ocjenjuje da Savez za promjene ne bi bio manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu Republike Srpske, odnosno kada je Srbija navela da ne podržava njegovo održavanje.

Savez za promjene, ističe Ivanić, imao je hrabrosti i suprotstavio se referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je "imao veće političke implikacije nego ovaj o Danu Republike Srpske".

On očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena. Sa Crnom Gorom, ističe Ivanić, nikada nije bilo problema.

"Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to prije svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu", naglašava srpski član Predsjedništva BiH i dodaje da na popravljanju odnosa sa Srbijom prve poteze ipak moraju povući bošnjački političari u Sarajevu.

Kada je riječ o Srebrenici, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobjeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH.

Naglasio je, međutim, da novi načelnik mora biti svjestan senzibilnosti Srebrenice.

"Imam namjeru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsjedavanje Predsjedništvom BiH odem u Srebrenicu obaviti razgovore i sa jednim i sa drugima uvjeren da će oni u međuvremenu vjerovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži", naveo je Ivanić.

On je takođe istakao da promjene vlasti na nivou BiH neće biti, te odbacio navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018. godine u BiH, ističući da nema namjeru komentarisati "gluposti takve vrste".

Izvor: AA

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

bl

26.10.2016 10:38

Ovaj namazani Ivanic je u stvari providan lik. Potrcko Dodikov i on ce srusiti SzP smo ti radi polako i podmuklo.Smece od covjeka.

ODGOVORITE
Name

nokontare

26.10.2016 10:38

Zbog cega da popravljaju odnose, izgradnja povjerenja, da vam vjerujemo ili sta, ivanicu dragi vi ili ne razumjete ili necete da razumjete kako se ponasate.

ODGOVORITE
Name

Bosnjo

26.10.2016 10:50

Vijekovima ste dokazivali, a tako i prije neki dan dodjelama priznanja najvecim zlocincima nad Bosnjacima potvrdili da ste uvijek mislili i danas mislite samo zlo, prema tome sto se tice nas moze i Kineski Zid na Drini da se pravi.

ODGOVORITE
Name

re

26.10.2016 11:05

Ja sam uvjek govorio i govorim nemoj te kupovati nista srbsko samo ako se svi opametimo moremo stati ovom zlu na kraj inace smo gotovi !!!

Name

posmatrač

26.10.2016 10:57

Sa ovakvim SDS-om u Savezu za promjene nema budućnosti ali i na drugoj strani situacija nije sjajna.

ODGOVORITE
Name

Jovan

26.10.2016 10:59

Čovjek koji je uništio opoziciju.

ODGOVORITE
Name

Plan b

26.10.2016 11:06

Ivanic je sad lijevo, sad desno pa malo u centru i sve tako ukrug dok nam se ne zavrti u glavi i krenemo masovno povracati.On je za sve opcije otvoren...od EU i NATOa do Rusije, a moze i Velika Srbija ili cjelovita BiH...sta god prodje on ce podrzati.Jedan dan opstruira,drugi dan podrzava ...

ODGOVORITE
Name

Prvi korak

26.10.2016 11:39

Kako da bosnjaci prave prve korake kad vi idete nonstop unazad. Dokaz za to je kako ste na putu u Evropski uniju odlikovali Biljanu, momcila i radovana.

ODGOVORITE
Name

Rs

26.10.2016 19:48

A heroji Naser,Zulfo i ekipa

Name

Kiki

26.10.2016 16:00

Danas nesto u Gradisci skandiraju,zedni krvi.

ODGOVORITE