Могао би наредити рушење авиона САД-а

Руски председник Владимир Путин могао би да наложи војсци да обори америчке авионе ако САД покушају да успоставе зону забране лета да би се сузбило насиље цивилног рата у Сирији, изјавио је директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер.

Свијет 26.10.2016 | 14:30
Могао би наредити рушење авиона САД-а
Клапер је, одговарајући на питања пред Саветом за спољне послове у уторак, рекао да не би могао да елиминише могућност обарања америчког авиона ако би Русија „проценила да то представља претњу за њихове снаге на терену”, пренели су амерички медији.

Русија је у Сирију пренела веома напредан и моћан систем ваздушне одбране, наводи Клапер, оцењујући да то не би урадили да не планирају да га искористе.

Одговарајући на питање да ли сматра да Русија себе види као супер силу која се враћа, јер САД „предају своје позиције”, Клапер је одговорио да сматра да је главни принцип спољне политике Владимира Путина тај да је Русија један од кључних играча у савременом свету.

„Природан ток историје је да смо прешли из биполарног система хладног рата у монополарну конструкцију међународних односа, где се такве државе као што су Русија, Кина сматрају важним, ако не и доминантним играчима. Оне су заиста такве”, рекао је Клапер.

Клапер је нагласио да је то „историјски процес на који можемо да утичемо”, пренео је Спутњик. Одговарајући на питање о циљевима руског лидера, шеф Националне обавештајне службе САД је изјавио да Путина покреће његово схватање Русије као супер силе.

„Мислим да он види Русију као велику суперсилу. За њега је веома важно да се САД понашају према Русији као према великој сили”, рекао је Клапер. Он је руско-америчке односе назвао натегнутим и указао да између Москве и Вашингтона остају несугласице по питању Сирије и Украјине.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кобац

26.10.2016 17:06

Треба имати муда као два бурета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

26.10.2016 17:31

Јели кобац јос си ту ? Ај мало до сирије ,платицу ти карту у једном смјеру

Name

Павле

26.10.2016 18:37

Браво бацуске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

26.10.2016 18:44

Ако су они луди не буди ти

ОДГОВОРИТЕ