Распродали радијаторе, па се сада смрзавају

Гријања у Дому пензионера, који служи као алтернативни смјештај за избјегле и расељене, нема, иако је сезона почела прије десет дана, а "кривац" за то су неисправе инсталације, односно несавјесни станари, који су поскидали радијаторе у приземљу објекта и продали их као секундарни отпад.

Република Српска 26.10.2016 | 10:26
Распродали радијаторе, па се сада смрзавају
"Неки су почупали радијаторе у приземљу, сада то треба неко да плати да се направи, ваљда нико неће, и то тако стоји. Ми се мрзнемо. Не може се ни укључити, јер треба прво повезати те цијеви, мрзнемо се све вријеме и не знамо хоће ли уопште бити гријање", жали се Славојка Видовић, која у Дому борави 12 година.

"Када нешто мало кувам ручка, мало се угрије, када не кувам, зима. Нико не каже што нема гријања. Гријалице не смијемо укључивати. Када би сви гријалице упалили, шта бисмо направили? Само бисмо направили пожар, да сви погоримо овдје", прича осамдесетогодишња Мара Тргић, станарка Дома пензионера.

Поједини корисници смјештаја у Дому пензионера сматрају да је за такво стање крива политика, а не радијатори који су завршили као секундарни отпад, и да због тога "само станари испаштају".

"Код нас је само политика проблем. Није иста политика на нивоу Добоја и Владе Републике Српске, то је тај највећи проблем, друго ништа није, а ми највише испаштамо. Док год не буде једна политика и у Бањалуци и у Добоју, ми ћемо испаштати. Не могу се договорити на нивоу града и Владе и онда ми испаштамо", каже Горан Шувира.

Из добојске "Градске топлане" поручују да Дому пензионера није укључено гријање зато што су инсталације неисправне и неспремне, а Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске је надлежно за њихово одржавање.

"Што се тиче 'Топлане' она може за пет минута извршити укључење под условом, који сам рекао и представницима Министарства, да изврше преглед инсталација, да се достави да су инсталације исправне и спремне за пуштање гријања", изјавио је Здравко Петровић, директор "Градске топлане".

Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске, казао је да ће проблем инсталација у Дому пензионера бити ријешен веома брзо, те најавио да ће овај алтернативни смјештај ускоро бити распуштен.

"Инсталације су заиста старе и не можемо предвидјети на који начин и када ће нешто да се деси, да пукне цијев, а и у љетној сезони је то било изложено девастирањима, тако да сада то све треба прегледати испочетка. У Дому су смјештене 124 породице, ми током прољећа улазимо у рјешавање питања смјештаја тих породица, које ћемо смјестити, ако све буде по плану, у пет нових објеката, и тај дом затварамо", навео је Грајић, те додао да ће након тога једно крило Дома пензионера бити реновирано.

Извор/фото: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар