Rasprodali radijatore, pa se sada smrzavaju

Grijanja u Domu penzionera, koji služi kao alternativni smještaj za izbjegle i raseljene, nema, iako je sezona počela prije deset dana, a "krivac" za to su neisprave instalacije, odnosno nesavjesni stanari, koji su poskidali radijatore u prizemlju objekta i prodali ih kao sekundarni otpad.

Republika Srpska 26.10.2016 | 10:26
Rasprodali radijatore, pa se sada smrzavaju
"Neki su počupali radijatore u prizemlju, sada to treba neko da plati da se napravi, valjda niko neće, i to tako stoji. Mi se mrznemo. Ne može se ni uključiti, jer treba prvo povezati te cijevi, mrznemo se sve vrijeme i ne znamo hoće li uopšte biti grijanje", žali se Slavojka Vidović, koja u Domu boravi 12 godina.

"Kada nešto malo kuvam ručka, malo se ugrije, kada ne kuvam, zima. Niko ne kaže što nema grijanja. Grijalice ne smijemo uključivati. Kada bi svi grijalice upalili, šta bismo napravili? Samo bismo napravili požar, da svi pogorimo ovdje", priča osamdesetogodišnja Mara Trgić, stanarka Doma penzionera.

Pojedini korisnici smještaja u Domu penzionera smatraju da je za takvo stanje kriva politika, a ne radijatori koji su završili kao sekundarni otpad, i da zbog toga "samo stanari ispaštaju".

"Kod nas je samo politika problem. Nije ista politika na nivou Doboja i Vlade Republike Srpske, to je taj najveći problem, drugo ništa nije, a mi najviše ispaštamo. Dok god ne bude jedna politika i u Banjaluci i u Doboju, mi ćemo ispaštati. Ne mogu se dogovoriti na nivou grada i Vlade i onda mi ispaštamo", kaže Goran Šuvira.

Iz dobojske "Gradske toplane" poručuju da Domu penzionera nije uključeno grijanje zato što su instalacije neispravne i nespremne, a Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske je nadležno za njihovo održavanje.

"Što se tiče 'Toplane' ona može za pet minuta izvršiti uključenje pod uslovom, koji sam rekao i predstavnicima Ministarstva, da izvrše pregled instalacija, da se dostavi da su instalacije ispravne i spremne za puštanje grijanja", izjavio je Zdravko Petrović, direktor "Gradske toplane".

Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kazao je da će problem instalacija u Domu penzionera biti riješen veoma brzo, te najavio da će ovaj alternativni smještaj uskoro biti raspušten.

"Instalacije su zaista stare i ne možemo predvidjeti na koji način i kada će nešto da se desi, da pukne cijev, a i u ljetnoj sezoni je to bilo izloženo devastiranjima, tako da sada to sve treba pregledati ispočetka. U Domu su smještene 124 porodice, mi tokom proljeća ulazimo u rješavanje pitanja smještaja tih porodica, koje ćemo smjestiti, ako sve bude po planu, u pet novih objekata, i taj dom zatvaramo", naveo je Grajić, te dodao da će nakon toga jedno krilo Doma penzionera biti renovirano.

Izvor/foto: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar