У селу Завајту праве "швајцарски" сир

Београђанин Петар Џокић са пријатељем Татомиром Јовичићем, послије повратка са привременог рада у Швајцарској, одлучио је да у фочанском селу Завајт, на надморској висини од 1200 метара, оснује фарму крава и почне производњу сира по швајцарском рецепту старом двије стотине година.

Република Српска 25.10.2016 | 22:25
У селу Завајту праве "швајцарски" сир
„Крављи тврди сир чије зрење послије производње траје од једне до годину и по дана производимо двије и по године и већ смо препознатљиви на тржишту Београда, Сарајева па и Дубровника", почиње да прича овај предузимљиви човјек који вјерује у посао којим се бави.

Од 15 музних крава расе браун свис, Џокић дневно сакупи од 150 до 200 литара веома квалитетног млијека од кога прави тврди сир „гријер“. За један колут од 10 до 12 килограма сира треба утрошити око 200 литара млијека.

„Краве су стално напољу на испаши, па је млијеко богато масноћама и протеинима, а сир који се од њега производи нема рок трајања", додаје Џокић и објашњава да је рецептура производње доста захтијевна и компликована.

„Након јутарње муже крава млијеко се ставља у казан и подгријава на 30 степени кад му се додаје сириште. Послије 43 минута кад се маса усири, исјече се на ситне комадиће и поново се враћа на ватру и грије на 50 степени. Послије тога се додаје специјална бактерија, сир се вади у крпе, убације у калуп, неколико пута стеже, па онда ставља у специјалну саламуру и премазује се и то је укратко тајна тог рецепта", испричао је Џокић.

Џокић каже да је са овом врстом сира, а има намјеру да производи још неколико врста, већ освојио друго мјесто на „Балкан сир-фесту“ у Београду и да му је циљ да брендира производ.

„Пусти пашњаци на овој висоравни над кањоном ријеке Таре су изузетна снага овог краја која општини Фоча може донијети милионе марака прихода, с тим да се више средстава уложи у електро-водове и путне комуникације", примјећује Џокић.

Ортаци планирају да изграде и шталу за стотину крава и да повећају производњу млијека и самим тим сира. До сада су уложили око 120.000 евра у овај пројекат.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алан Форд

25.10.2016 20:31

Биће добро све док им Додик и његови не закораче заврат. А после збогом посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

26.10.2016 01:04

Ма мислим оно, момак је ОК. Ал није квалитет за нас. Док он то укапира,схватице да је у Свици довољна једна генерација да се зртвује за БРЕНД. Код нас,постено,требају 3 генерације. Поздрав момцима и пуно среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

27.10.2016 07:37

Па и не прави сир за нас већ за извоз.

Name

Сељак

26.10.2016 12:34

Само напред показано и доказано да се радом може све а причом ништа и опет ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фицо

26.10.2016 13:05

Браво момци,браво Срби!

ОДГОВОРИТЕ