Политика кочи привредни развој БиХ

БиХ има мноштво неискоришћених привредних потенцијала, али нестабилан политички амбијент тјера инвеститоре из земље, тврде у Спољнотрговинској комори БиХ.

Босна и Херцеговина 25.10.2016 | 22:00
Политика кочи привредни развој БиХ
"Спољнотрговинска размјена БиХ расте из године у годину, степен финализације домаћих производа је све већи и све више извозимо на европско тржиште", тврди предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

Као илистрацију ових података Бојић наводи недавни сајам у Келну на којем су БХ дрвопрерађивачи склопили уговоре вриједне 12 милиона евра. Бојић сматра да је пословни амбијент у БиХ задовољавајући, чак и знатно бољи у односу на земље окружења, међутим због политике све је компликовано.

"Политички амбијент свакодневно компликује ситуацију. Због тога инвеститори и многи привредни субјекти који желе да улажу заобилазе БиХ. Такву ситуацију морамо да превазиђемо", сматра Бојић.

Спољнотрговинска комора инсистира да законодавни оквир у БиХ иде у корист привредника, али у пракси то иде споро или никако.

"Законодавна власт се бави неким другим питањима политичке природе и ту не могу наћи заједнички језик ни у оквиру коалиције. О привредним стратегијама се само прича, али реализација иде пужевим кораком, иако су нам врата Европске уније на неки начин отворена прихватањем апликације", истиче Бојић.

Бојић се нада да ће актуелни сазив Савјета министара, али и остали нивои власти у БиХ, направити искорак у провођењу реформске агенде и приближити домаћу привреду Европској унији.

"Морамо што прије да усвојимо европску легислативу и европске страндарде како би наши производи, који су несумњиво квалитетни, нашли пут до европског тржишта", поручују из Спољнотрговинске коморе БиХ.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јесу дрвопрерађивачи а радници

26.10.2016 05:20

Нова дрвна индустрија Врбас стално извози намјештај странцима а радници су скроз понижени.Радници добијају трећину плате отприлике око 170 км мјесечно.Не уплаћују им се доприноси.Још су сами подметнули пожар у магацину готове робе 2013 не били добили новац од осигурања.

ОДГОВОРИТЕ