Politika koči privredni razvoj BiH

BiH ima mnoštvo neiskorišćenih privrednih potencijala, ali nestabilan politički ambijent tjera investitore iz zemlje, tvrde u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Bosna i Hercegovina 25.10.2016 | 22:00
Politika koči privredni razvoj BiH
"Spoljnotrgovinska razmjena BiH raste iz godine u godinu, stepen finalizacije domaćih proizvoda je sve veći i sve više izvozimo na evropsko tržište", tvrdi predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Kao ilistraciju ovih podataka Bojić navodi nedavni sajam u Kelnu na kojem su BH drvoprerađivači sklopili ugovore vrijedne 12 miliona evra. Bojić smatra da je poslovni ambijent u BiH zadovoljavajući, čak i znatno bolji u odnosu na zemlje okruženja, međutim zbog politike sve je komplikovano.

"Politički ambijent svakodnevno komplikuje situaciju. Zbog toga investitori i mnogi privredni subjekti koji žele da ulažu zaobilaze BiH. Takvu situaciju moramo da prevaziđemo", smatra Bojić.

Spoljnotrgovinska komora insistira da zakonodavni okvir u BiH ide u korist privrednika, ali u praksi to ide sporo ili nikako.

"Zakonodavna vlast se bavi nekim drugim pitanjima političke prirode i tu ne mogu naći zajednički jezik ni u okviru koalicije. O privrednim strategijama se samo priča, ali realizacija ide puževim korakom, iako su nam vrata Evropske unije na neki način otvorena prihvatanjem aplikacije", ističe Bojić.

Bojić se nada da će aktuelni saziv Savjeta ministara, ali i ostali nivoi vlasti u BiH, napraviti iskorak u provođenju reformske agende i približiti domaću privredu Evropskoj uniji.

"Moramo što prije da usvojimo evropsku legislativu i evropske strandarde kako bi naši proizvodi, koji su nesumnjivo kvalitetni, našli put do evropskog tržišta", poručuju iz Spoljnotrgovinske komore BiH.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jesu drvoprerađivači a radnici

26.10.2016 05:20

Nova drvna industrija Vrbas stalno izvozi namještaj strancima a radnici su skroz poniženi.Radnici dobijaju trećinu plate otprilike oko 170 km mjesečno.Ne uplaćuju im se doprinosi.Još su sami podmetnuli požar u magacinu gotove robe 2013 ne bili dobili novac od osiguranja.

ODGOVORITE