Напокон знамо зашто бродови нестају

За мистериозни нестанак у Бермудском троуглу, 75 авиона, стотине бродова и преко 1.000 људи из посада у последних 100 година, нису криви ванземаљци већ моћне олује са "ваздушним бомбама" које су у стању да моментално повуку бродове и авионе у море.

Свијет 25.10.2016 | 16:55
Напокон знамо зашто бродови нестају
Реч је о појавина подручју великом 500.000 квадратних километара између Мајамија, Порторика и Бермуда.

Новинарка британског Индиоендента Рејчел Пелс пише да је група метеоролога потенцијално решила мистериј Бермудског троугла и да није реч о ванземаљцима.

Они сматрају да проблем лежи у шестоугаоним облацима који стварају такозване "ваздушне бомбе" с ветровима који премашају брзину од 280 километара на сат који су одговорни за стотине нерешених инцидената у том подручју.

Те олује су толико моћне да су у стању моментално да повуку бродове и авионе у море.

Шестоугаони облаци већих размера се највише стварају на западном врху отока Бермуда, а широки су између 33 и 90 километара.

Није уобичајено да угледате облаке с равним рубовима. Већину времена је њихов облик и расподела насумична, рекао је др. Стеве Милер, метеоролог државног универзитета Колорадо.

Група која је истраживала феномен ових облака помоћу радарских снимака открила је шта се заправо догађа испод необичних облака. Реч је о ударима ветра који се крећу опасно великим брзинама и притом стварају таласе до висине 14 метара.

Метеоролог Ранди Кервени описао је хексагоналне облаке изнад океана као "ваздушне бомбе"

Они се стварају такозваним микроеурупцијама, експлозијама ваздуха које се спуштају с дна облака и потом ударају у океан.

Ти удари често стварају таласе који могу нарасти до масовних пропорција у међусобној интеракцији, рекао је он.

Мистериозни нестанци у Бермудском троуглу забележени су још на Колумбовим путовањима када је славни истраживач угледао чудна светла и збуњујућа очитавања компаса.

Према неким подацима, у том подручју годишње нестане четири авиона и до 20 бродова у просеку. 

Извор: ФоНет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бермуда Схортс

25.10.2016 16:46

Има бермудски троугао и у БиХ. Сила од новца нестаје и нико не зна гдје је. Под хитно би се требало истразивати. Мозда су криви неки ванземаљци.

ОДГОВОРИТЕ