С пуно храбрости у борбу против болести

Октобар је мјесец који је званично проглашен мјесецом борбе против карцинома дојке. У БиХ нема тачних података о броју обољелих, али незванична статистика показује да од око 1.300 новооткривених случајева 500 жена због те болести изгуби битку са животом.

Република Српска 25.10.2016 | 16:45
С пуно храбрости у борбу против болести
“Кад се сазна да човјек болује од карцинома у моменту потоне свијет јер одмах се види крај, међутим болест сама не мора да значи крај”. Мора човјек бити храбар и јак да би побиједио болест која је страшна, започиње своју причу Ајиша Миловановић, чланица Удружења “Геа” из Бијељине. Са шокантним сазнањем да има рак суочила се прије десет година.

“Оперисана сам 2006. године. Прошло је дест година, рецидива није било. Љекари кажу да је то излијечено, али увијек човјек мора бити на опрезу и контролисати се”, прича Ајиша.

Свијет који се у трену сруши као кула од карата, треба наново сложити као слагалицу. За то је потребна надљудска снага, али и подршка чланова породице који сузе не смију показати. Оаза мира су и удружења гдје обољеле жене по правилу долазе када скупе храброст да одлучно крену даље.

У тренуцима када кроз болест видите свој крај почнете више да цијените и више да се борите за живот.

“Ја првенствено цијеним живот у том смислу да треба одгојити дјецу, ја сам то тако схватила и мислим да сви то треба тако да схвате и не иду у самосажаљење , то је пад и губитак борбе са карциномом”, каже Ајиша.

Главу горе и када је најтеже, поручује. Треба слободно корачати кроз живот и у тренуцима безнађа тражити искру која ће покренути животни жар.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар