S puno hrabrosti u borbu protiv bolesti

Oktobar je mjesec koji je zvanično proglašen mjesecom borbe protiv karcinoma dojke. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku sa životom.

Republika Srpska 25.10.2016 | 16:45
S puno hrabrosti u borbu protiv bolesti
“Kad se sazna da čovjek boluje od karcinoma u momentu potone svijet jer odmah se vidi kraj, međutim bolest sama ne mora da znači kraj”. Mora čovjek biti hrabar i jak da bi pobijedio bolest koja je strašna, započinje svoju priču Ajiša Milovanović, članica Udruženja “Gea” iz Bijeljine. Sa šokantnim saznanjem da ima rak suočila se prije deset godina.

“Operisana sam 2006. godine. Prošlo je dest godina, recidiva nije bilo. Ljekari kažu da je to izliječeno, ali uvijek čovjek mora biti na oprezu i kontrolisati se”, priča Ajiša.

Svijet koji se u trenu sruši kao kula od karata, treba nanovo složiti kao slagalicu. Za to je potrebna nadljudska snaga, ali i podrška članova porodice koji suze ne smiju pokazati. Oaza mira su i udruženja gdje oboljele žene po pravilu dolaze kada skupe hrabrost da odlučno krenu dalje.

U trenucima kada kroz bolest vidite svoj kraj počnete više da cijenite i više da se borite za život.

“Ja prvenstveno cijenim život u tom smislu da treba odgojiti djecu, ja sam to tako shvatila i mislim da svi to treba tako da shvate i ne idu u samosažaljenje , to je pad i gubitak borbe sa karcinomom”, kaže Ajiša.

Glavu gore i kada je najteže, poručuje. Treba slobodno koračati kroz život i u trenucima beznađa tražiti iskru koja će pokrenuti životni žar.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar