Нова открића против Дикића и Синђелића

Детаљном истрагом црногорских безбједносних служби, у сарадњи са страним агенцијама, установљено је да је екипа Братислава Дикића комуницирала посредством три специјална, криптована телефона, од којих је један био код мобилне екипе у Црној Гори, други је лоциран у Србији, а трећи у иностранству у Русији, сазнаје Побједа од више извора из Црне Горе и Србије.

Регион 25.10.2016 | 10:16
Нова открића против Дикића и Синђелића
Ријеч је, како наводи Побједа, о високо софистицираним средствима комуникације, телефонима са софтверски уграђеним мјерама заштите од прислушкивања, виртуелним промјенама броја телефона и локације позива у случају „изненадног" надзора. Користе га само моћне обавјештајне службе.

О каквој је технологији ријеч, указује и податак да телефон има разрађен систем заштите да када телефон падне у руке „непријатеља" и приликом покушаја претраживања обављених разговора софтверски се активира уништавање меморије.

Два телефона су акцијом црногорске и српске полиције заплијењена, трећи, који се налази у иностранству, је недоступан. Упркос свему, постоје аудио записи комуникацијских веза, што наводи на закључак да су црногорске обавјештајне службе, у акцији спречавања терористичких напада, имале сарадњу са моћном обавјештајном агенцијом која је надзирала криптовану комуникацију.

Велимировић спријечио план

Побједа такође наводи да је Мирко Велимировић из Зубиног Потока, који се терети да је био дио групе која је спремала терористичке нападе у Црној Гори у изборној ноћи 16. октобра, након што је стигао у Подгорицу, одлучио ипак да спријечи злочиначки план Александра Синђелића и Братислава Дикића, произилази из наредбе о спровођењу истраге.

Ноћ уочи планираних терористичких акција, Велимировић је скупио храбрости, сам дошао у полицију и инспекторе упознао са застрашујућим сценариом. Према наводима из наредбе за спровођење истраге, Велимировић је испричао да је добио 15.000 евра од Синђелића како би у Црну Гору допремио 50 аутоматских пушака, три сандука муниције и полицијске униформе које је требало да смјести у изнајмљеној кући у Подгорици.

Велимировићево признање потврдило је ранија сазнања полиције, али је правовремена информација помогла да се до краја осујете терористички напади. Улога овог окривљеног, према његовом свједочењу, била је да преноси поруке које је добијао од Синђелића и Дикића.

План напада

Црногорска полиција и Специјални тим главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, у заједничкој акцији, 15. октобра похватали су дио групе која је спремала напад на грађане који су, према ранијим најавама лидера Демократског фронта, требали да се окупе пред Скупштином након проглашења изборних резултата.

Како је раније Побједа писала, Дикићева група имала је задатак да уђе на бочни улаз зграде Скупштине Црне Горе, прерушена у полицијске униформе, и да нападне полицију, а била им је намјера и да, како су сами то казали, покушају напад на премијера Мила Ђукановића.

Осим Велимировића, Дикића и Синђелића, Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу за спровођење истраге за још 13особа: Кристину Христић, Бранку Милић, Милана Душића, Драгана Максића, Србољуба Ђорђевића, Александра Чуровића, Александра Алексића, Николу Ђурића, Синишу Ћетковића, Дејана Станојевића, Милоша Аћимовића, Ивицу Матића и Перицу Андрића.

(Побједа)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Раде

25.10.2016 09:09

Ако је група од 20 лица јача од цг полиције то указује на монтажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКО

25.10.2016 11:55

А насто ти указују специјални телефони

Name

гиле

25.10.2016 12:26

Као по неком сценарију из филма смрди ми много све ово са сака људи дестабилизује црну гору звуци невјероватно.

Name

Дамир

25.10.2016 11:12

Раде један цовјек моза направити хаос није било 20 њих било их је висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очигледно

25.10.2016 11:49

Очигледно је било и након јучешњег Вучић-евог саопштења да се спремала нека акција против Ђукановића, кампања у београдским медијима прије избора наоштрена опозиција , све је асоцирало на то да избори нису били као "обични".Такође и руски притисак је био примјетан и значајан.Улог је био Мило и чланство црне Горе у Нато Пакту.Из овога сукоба ЦИЕ и КГБ-а очигледно је ЦИА побједила а Црна Гора граби у Нато још брже него досад.Зар је неко очекивао да Мило након 27 година власти и великог улога који сада игра нема подршку једне моћне силе као што је Нато.Руси су 2000 км далеко , а Црна Гора чаша на стадиону Нато пакта,претпостављам да је Нато неизбјежан.Мило је то сконто прије , а понеко увијек касни у процјени , па као Калимеро прича " то је неправда". Вријеме ће брзо показати све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

25.10.2016 11:51

Слусајуци информације из Подгорице а и јуце из Београда које је дао госп премијер Србије оцигледно је да у региону постоје организоване групе које су инструисане из иностранства а које су спремне силом да утицу на политицке односе у региону,било да промовису или бране одредену политицку групацију. Посљедњи догадаји пред изборе у Прњавору и у Теслицу сугерису да такве групе дјелују и у Републици Српској и надлезне слузбе и РС и БиХ морају јасно да се одреде према тим догадајима и истразе коме су блиске те групе и ко су њихови политицки спонзори јер је то директно уводење тероризма у земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.10.2016 12:16

Све је тако како збориш , али су државни органи различито поступили.Црногорци су одмах похапсили ту банду , а Додик је послао специјалну јединицу полиције да заштити и спаси ту банду пошто је он и наручио да дођу

Name

дотт

28.10.2016 08:47

Она ухапшена домаћица је нај опаснија.

ОДГОВОРИТЕ