Nova otkrića protiv Dikića i Sinđelića

Detaljnom istragom crnogorskih bezbjednosnih službi, u saradnji sa stranim agencijama, ustanovljeno je da je ekipa Bratislava Dikića komunicirala posredstvom tri specijalna, kriptovana telefona, od kojih je jedan bio kod mobilne ekipe u Crnoj Gori, drugi je lociran u Srbiji, a treći u inostranstvu u Rusiji, saznaje Pobjeda od više izvora iz Crne Gore i Srbije.

Region 25.10.2016 | 10:16
Nova otkrića protiv Dikića i Sinđelića
Riječ je, kako navodi Pobjeda, o visoko sofisticiranim sredstvima komunikacije, telefonima sa softverski ugrađenim mjerama zaštite od prisluškivanja, virtuelnim promjenama broja telefona i lokacije poziva u slučaju „iznenadnog" nadzora. Koriste ga samo moćne obavještajne službe.

O kakvoj je tehnologiji riječ, ukazuje i podatak da telefon ima razrađen sistem zaštite da kada telefon padne u ruke „neprijatelja" i prilikom pokušaja pretraživanja obavljenih razgovora softverski se aktivira uništavanje memorije.

Dva telefona su akcijom crnogorske i srpske policije zaplijenjena, treći, koji se nalazi u inostranstvu, je nedostupan. Uprkos svemu, postoje audio zapisi komunikacijskih veza, što navodi na zaključak da su crnogorske obavještajne službe, u akciji sprečavanja terorističkih napada, imale saradnju sa moćnom obavještajnom agencijom koja je nadzirala kriptovanu komunikaciju.

Velimirović spriječio plan

Pobjeda takođe navodi da je Mirko Velimirović iz Zubinog Potoka, koji se tereti da je bio dio grupe koja je spremala terorističke napade u Crnoj Gori u izbornoj noći 16. oktobra, nakon što je stigao u Podgoricu, odlučio ipak da spriječi zločinački plan Aleksandra Sinđelića i Bratislava Dikića, proizilazi iz naredbe o sprovođenju istrage.

Noć uoči planiranih terorističkih akcija, Velimirović je skupio hrabrosti, sam došao u policiju i inspektore upoznao sa zastrašujućim scenariom. Prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, Velimirović je ispričao da je dobio 15.000 evra od Sinđelića kako bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme koje je trebalo da smjesti u iznajmljenoj kući u Podgorici.

Velimirovićevo priznanje potvrdilo je ranija saznanja policije, ali je pravovremena informacija pomogla da se do kraja osujete teroristički napadi. Uloga ovog okrivljenog, prema njegovom svjedočenju, bila je da prenosi poruke koje je dobijao od Sinđelića i Dikića.

Plan napada

Crnogorska policija i Specijalni tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u zajedničkoj akciji, 15. oktobra pohvatali su dio grupe koja je spremala napad na građane koji su, prema ranijim najavama lidera Demokratskog fronta, trebali da se okupe pred Skupštinom nakon proglašenja izbornih rezultata.

Kako je ranije Pobjeda pisala, Dikićeva grupa imala je zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme, i da napadne policiju, a bila im je namjera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića.

Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića.

(Pobjeda)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rade

25.10.2016 09:09

Ako je grupa od 20 lica jača od cg policije to ukazuje na montažu

ODGOVORITE
Name

JOKO

25.10.2016 11:55

A nasto ti ukazuju specijalni telefoni

Name

gile

25.10.2016 12:26

Kao po nekom scenariju iz filma smrdi mi mnogo sve ovo sa saka ljudi destabilizuje crnu goru zvuci nevjerovatno.

Name

Damir

25.10.2016 11:12

Rade jedan covjek moza napraviti haos nije bilo 20 njih bilo ih je vise

ODGOVORITE
Name

Očigledno

25.10.2016 11:49

Očigledno je bilo i nakon jučešnjeg Vučić-evog saopštenja da se spremala neka akcija protiv Đukanovića, kampanja u beogradskim medijima prije izbora naoštrena opozicija , sve je asociralo na to da izbori nisu bili kao "obični".Takođe i ruski pritisak je bio primjetan i značajan.Ulog je bio Milo i članstvo crne Gore u Nato Paktu.Iz ovoga sukoba CIE i KGB-a očigledno je CIA pobjedila a Crna Gora grabi u Nato još brže nego dosad.Zar je neko očekivao da Milo nakon 27 godina vlasti i velikog uloga koji sada igra nema podršku jedne moćne sile kao što je Nato.Rusi su 2000 km daleko , a Crna Gora čaša na stadionu Nato pakta,pretpostavljam da je Nato neizbježan.Milo je to skonto prije , a poneko uvijek kasni u procjeni , pa kao Kalimero priča " to je nepravda". Vrijeme će brzo pokazati sve.

ODGOVORITE
Name

Osvit

25.10.2016 11:51

Slusajuci informacije iz Podgorice a i juce iz Beograda koje je dao gosp premijer Srbije ocigledno je da u regionu postoje organizovane grupe koje su instruisane iz inostranstva a koje su spremne silom da uticu na politicke odnose u regionu,bilo da promovisu ili brane odredenu politicku grupaciju. Posljednji dogadaji pred izbore u Prnjavoru i u Teslicu sugerisu da takve grupe djeluju i u Republici Srpskoj i nadlezne sluzbe i RS i BiH moraju jasno da se odrede prema tim dogadajima i istraze kome su bliske te grupe i ko su njihovi politicki sponzori jer je to direktno uvodenje terorizma u zemlju.

ODGOVORITE
Name

Realno

25.10.2016 12:16

Sve je tako kako zboriš , ali su državni organi različito postupili.Crnogorci su odmah pohapsili tu bandu , a Dodik je poslao specijalnu jedinicu policije da zaštiti i spasi tu bandu pošto je on i naručio da dođu

Name

dott

28.10.2016 08:47

Ona uhapšena domaćica je naj opasnija.

ODGOVORITE