Школа: Печурке и маховина по зидовима

Маховина на зидовима, печурке које расту из пода и канте за скупљање кише – то је слика највеће средње школе у БиХ.

Република Српска 24.10.2016 | 21:40
Школа: Печурке и маховина по зидовима
Бањалучка Техничка школа простире се на 8.000 метара квадратних и броји 1.600 ђака, који чим падне киша часове имају у зборницама и библиотеци, јер им кров прокишњава. Због лошег крова и старе столарије тренутно је потпуно уништено рачуноводство и десет учионица, у којима се умјесто ђака и наставника налазе канте и најлони.

"Зграда је изграђена прије 50 година, а значајнијих улагања није било. Годинама смо нешто крпили, али више мали захвати не вриједе, јер је равни кров на старом дијелу зграде потпуно уништен" каже директорка школе Кристина Мрђа.

Техничку школу сваке године упише ђака за 17 одјељења, најбројња је школа у БиХ, тако да су критичне учионице и те како потребне. Бројни ученици премјештени су у замјенске просторије, али иако далеко од старог дијела, смрад распалих зидова и труле столарије се, тврде, осјети у цијелој школи.

"Влага се осјети на све стране, кад дођемо кући одјећа нам смрди, у ходник излазимо у јакнама јер дува, а некада нас 30 има час у библиотеци" каже једна од ученица.

Из школе кажу да годинама куцају на сва врата, сви надлежни упознати су са овим проблемом, али одговор је увијек исти – нема новца.

"Док чекамо рјешење доводимо у питање наставни процес, а стварају се додатни трошкови, попут гријања и струје, јер је тешко загријати зграду у којој дува са свих страна" пожалила се директорка.

Како осим обећања немају ништа, узели су ствари у своје руке, те тренутно раде на пројекту који би заувијек ријешио проблеме Техничке школе.

"По узору на друге објекте у Српској, родила се идеја за пројекат о енергетској ефикасности. Међутим, не вриједи да причамо о томе док скупљамо воду кантама. Потребно је поправити кров, па онда реализовати овај други пројекат. Велики сам оптимиста и надам се да ћемо наћи инвеститора, те овим пројектом од јавног значаја учинити да Техничка школа буде примјер другима" додаје Мрђа.

Док у школи улажу наду у подршку Града и нове пројеке из Градске управе, поручују: школски објекти нису наша обавеза.

"Ово је озбиљан проблем који се вуче 20 година. Знамо да је ситуација критична, али Град не може сам да преузме реновирање школе, јер нема новца, а није ни његова обавеза" кажу из Градске управе.

Реновирана сала

Прошле године је уз подршку УНДП реновиран један дио крова, изнад сале за физичко, те ријешен само мали дио проблема ове школе.

Потребно 700.000 КМ

Да би се замијенио стари кров потребно је око 50.000 КМ, а за укупне трошкове са столаријом, новим гријањем и санирањем штете и до 700.000 КМ.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Да највећа школа у БиХ

24.10.2016 20:08

И прије рата је сигурно била наЈвећа у Би Х.Некада су се школовали будући машински техничари,бравари,металоглодачи,токари,аутомеханичари.Сада је сва банаључка привреда опљачкана и распродана.Нема центра аутосервиса,Инцела,Чајевца,Заставиног сервиса.Само још ради Јелшинград у далеко мањем обиму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин РС

24.10.2016 20:11

Ма даће миле те паре само да се договори са цовицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

24.10.2016 21:08

Сад ће кредит за поправку школе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санса за несто друго

24.10.2016 21:25

Гдје је проблем? Промјените назив у Пољопривредна скола и узгајате пецурке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не схваташ

24.10.2016 22:13

Да си из Бања Луке схватио би колика се штета наноси некада једној угледној школи

Name

Референдум

24.10.2016 22:24

Референдума јефтино, купиш један добијеш три

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професори

24.10.2016 22:58

Кристина већ 6 година прича исту причу а школа пропада ли пропада. Одавно у кабинетима практичне наставе немамо репроматеријала за рад, у школи не постоји квалитетан кабинет за информатику, квалитет наставе је лош. За пар дана она ће сазвати наставничко вијеће у амфитеатру и пред стотињак професора изводити гримасе и по ко зна који пут поновити причу како је све сјајно и бајно а сви знамо да није тако. Коме вјеровати њој или својим очима? Зашто се већ другу годину ћути о томе да се ученици током јесени и зиме ненормално кљукају антибиотицама све због гљивица којима погодује влага?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

25.10.2016 05:38

Господин Додик да је размисљао домаћински уместо велелепне зграде Владе требао је прво поправити сколе и изградити вртиће а не скрцкати милионе да би узивала повласћена елита!

ОДГОВОРИТЕ