Škola: Pečurke i mahovina po zidovima

Mahovina na zidovima, pečurke koje rastu iz poda i kante za skupljanje kiše – to je slika najveće srednje škole u BiH.

Republika Srpska 24.10.2016 | 21:40
Škola: Pečurke i mahovina po zidovima
Banjalučka Tehnička škola prostire se na 8.000 metara kvadratnih i broji 1.600 đaka, koji čim padne kiša časove imaju u zbornicama i biblioteci, jer im krov prokišnjava. Zbog lošeg krova i stare stolarije trenutno je potpuno uništeno računovodstvo i deset učionica, u kojima se umjesto đaka i nastavnika nalaze kante i najloni.

"Zgrada je izgrađena prije 50 godina, a značajnijih ulaganja nije bilo. Godinama smo nešto krpili, ali više mali zahvati ne vrijede, jer je ravni krov na starom dijelu zgrade potpuno uništen" kaže direktorka škole Kristina Mrđa.

Tehničku školu svake godine upiše đaka za 17 odjeljenja, najbrojnja je škola u BiH, tako da su kritične učionice i te kako potrebne. Brojni učenici premješteni su u zamjenske prostorije, ali iako daleko od starog dijela, smrad raspalih zidova i trule stolarije se, tvrde, osjeti u cijeloj školi.

"Vlaga se osjeti na sve strane, kad dođemo kući odjeća nam smrdi, u hodnik izlazimo u jaknama jer duva, a nekada nas 30 ima čas u biblioteci" kaže jedna od učenica.

Iz škole kažu da godinama kucaju na sva vrata, svi nadležni upoznati su sa ovim problemom, ali odgovor je uvijek isti – nema novca.

"Dok čekamo rješenje dovodimo u pitanje nastavni proces, a stvaraju se dodatni troškovi, poput grijanja i struje, jer je teško zagrijati zgradu u kojoj duva sa svih strana" požalila se direktorka.

Kako osim obećanja nemaju ništa, uzeli su stvari u svoje ruke, te trenutno rade na projektu koji bi zauvijek riješio probleme Tehničke škole.

"Po uzoru na druge objekte u Srpskoj, rodila se ideja za projekat o energetskoj efikasnosti. Međutim, ne vrijedi da pričamo o tome dok skupljamo vodu kantama. Potrebno je popraviti krov, pa onda realizovati ovaj drugi projekat. Veliki sam optimista i nadam se da ćemo naći investitora, te ovim projektom od javnog značaja učiniti da Tehnička škola bude primjer drugima" dodaje Mrđa.

Dok u školi ulažu nadu u podršku Grada i nove projeke iz Gradske uprave, poručuju: školski objekti nisu naša obaveza.

"Ovo je ozbiljan problem koji se vuče 20 godina. Znamo da je situacija kritična, ali Grad ne može sam da preuzme renoviranje škole, jer nema novca, a nije ni njegova obaveza" kažu iz Gradske uprave.

Renovirana sala

Prošle godine je uz podršku UNDP renoviran jedan dio krova, iznad sale za fizičko, te riješen samo mali dio problema ove škole.

Potrebno 700.000 KM

Da bi se zamijenio stari krov potrebno je oko 50.000 KM, a za ukupne troškove sa stolarijom, novim grijanjem i saniranjem štete i do 700.000 KM.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Da najveća škola u BiH

24.10.2016 22:08

I prije rata je sigurno bila naJveća u Bi H.Nekada su se školovali budući mašinski tehničari,bravari,metaloglodači,tokari,automehaničari.Sada je sva banaljučka privreda opljačkana i rasprodana.Nema centra autoservisa,Incela,Čajevca,Zastavinog servisa.Samo još radi Jelšingrad u daleko manjem obimu

ODGOVORITE
Name

Srbin RS

24.10.2016 22:11

Ma daće mile te pare samo da se dogovori sa covicem

ODGOVORITE
Name

Bankar

24.10.2016 23:08

Sad će kredit za popravku škole

ODGOVORITE
Name

Sansa za nesto drugo

24.10.2016 23:25

Gdje je problem? Promjenite naziv u Poljoprivredna skola i uzgajate pecurke.

ODGOVORITE
Name

Ne shvataš

25.10.2016 00:13

Da si iz Banja Luke shvatio bi kolika se šteta nanosi nekada jednoj uglednoj školi

Name

Referendum

25.10.2016 00:24

Referenduma jeftino, kupiš jedan dobiješ tri

ODGOVORITE
Name

Profesori

25.10.2016 00:58

Kristina već 6 godina priča istu priču a škola propada li propada. Odavno u kabinetima praktične nastave nemamo repromaterijala za rad, u školi ne postoji kvalitetan kabinet za informatiku, kvalitet nastave je loš. Za par dana ona će sazvati nastavničko vijeće u amfiteatru i pred stotinjak profesora izvoditi grimase i po ko zna koji put ponoviti priču kako je sve sjajno i bajno a svi znamo da nije tako. Kome vjerovati njoj ili svojim očima? Zašto se već drugu godinu ćuti o tome da se učenici tokom jeseni i zime nenormalno kljukaju antibioticama sve zbog gljivica kojima pogoduje vlaga?

ODGOVORITE
Name

mami

25.10.2016 07:38

Gospodin Dodik da je razmisljao domaćinski umesto velelepne zgrade Vlade trebao je prvo popraviti skole i izgraditi vrtiće a ne skrckati milione da bi uzivala povlasćena elita!

ODGOVORITE