БиХ једина губи битку против корупције

Највећи раст притиска корупције у посљедње двије године у јавном сектору забиљежен је у Босни и Херцеговини, тврди се у најновијем извјештају Мреже за развој лидерства и интегритета у југоисточној Европи (СЕЛДИ), која ради уз помоћ Европске уније и УСАИД-а.

Босна и Херцеговина 24.10.2016 | 19:39
БиХ једина губи битку против корупције
Извјештај даје преглед стања корупције из перспективе цивилног друштва, а долази одмах након свеобухватне процјене различитих аспеката правних и институционалних оквира за борбу против корупције у девет земаља југоисточне Европе коју је СЕЛДИ урадио 2014. године.

Изнад просјека



Након тога одржан је низ састанака, од којих је посљедњи у Скопљу крајем прошлог мјесеца, гдје су експерти из ЕУ и регије презентирали аспекте појаве и борбе против корупције.

Оцијењено је да је просјечан притисак корупције у нашој регији 26 посто, уз појашњење да "притисак корупције" приказује учешће грађана који су пријавили да је од њих тражено мито из јавног сектора у посматраном периоду.

"У 2014. години та држава је имала обећавајући резултат, али сад се чини да Босна и Херцеговина губи битку против корупције" наводи се у извјештају.

БиХ је прије двије године имала притисак корупције од 23 посто, и била испод просјека. Међутим, у 2016. стање се погоршало те процент грађана који тврде да је од њих тражено мито достигао 33 посто.

БиХ је, према томе, одмах иза Албаније, а испред Македоније по нивоу корупције. Слиједе Косово, Бугарска, Србија, Црна Гора, Турска и Хрватска, гдје је притисак корупције најнижи.

Узалудни напори

Ријеч је о ажурираним подацима прикупљеним кроз праћење корупције, с посебним фокусом на заробљавање државе у енергетском сектору и везама између корупције и скривене економије. Извјештај наглашава потребу за ширим политичким дјеловањем у циљу реформе, које је, чини се, блокирано или се сужава у цијелој регији.

"Ни у једној од земаља у регији није дошло до јасног и дуготрајног напретка у политикама борби против корупције премда су напори у смислу примјене техничких рјешења или покушаја унапређења функционирања институција за проведбу закона, углавном уз подршку ЕУ, настављени, а у неким случајевима чак и интензивирани" закључак је извјештаја.

Неки од налаза истраживања

Напредак је био спор и несталан, а корупција је остала главна преокупација опће јавности и честа појава међу државним службеницима и високим владиним званичницима.

Комбинација вртоглаво високих стопа мита које траже корумпирани службеници и све већих очекивања у погледу доброг управљања обликовала је негативна јавна очекивања у погледу могућег притиска корупције.

Више од половине становништва у земљама СЕЛДИ-ја сматра да ће вјероватно морати дати мито службенику како би завршили неки посао.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бриберy анд Цорруптион

24.10.2016 18:10

Корупција је и отац и мајка овог народа.

ОДГОВОРИТЕ