Најезда бубамара изазива астму

Азијска бубамара великом брзином потискује домаћу која, као и свуда у Европи, постаје угрожена.

Регион 24.10.2016 | 22:54
Најезда бубамара изазива астму
Азијске бубамаре ових дана опседају регион, којих према речима грађана, има више него икада. Има их и широм Србије, а мишљења стручњака су да оне нису потпуно безопасне – могу бити узрочници алергена и астме.

"Још се нисмо одморили ни од смрдибуба, кад оно, најездиле су се и бубамаре у огромном броју. Верујем да нису опасне, али ми уопште није пријатно да их гледам по зидовима и плафону. Све се жути од њих" рекла нам је Марија Ђ. из Београда.

Према речима др Ивана Алексића из Завода за биоциде и медицинску екологију, Азијске бубамаре могу бити, код осетљивих особа, узрочници алергија и астме. Алергије које изазивају резултат су измета и делова тела које остављају за собом.


Фото: YоуТубе/пцо.

Уколико приметите у кући бубамаре, усисајте их!

"Ако их нађете у кући, најбоље је да их усисате како не би иза себе оставиле жуту течност која смрди и оставља флеке. Не могу оштетити намештај или тканину, јер се хране искључиво вашима. Не размножавају се у кућама. Међутим, врло је вероватно да ће се у једном одабрани дом вратити и следеће јесени" казао је доктор.

Донесена да сузбије биљне ваши, потисла домаће бубамаре

Азијска бубамара је донесена у Европу како би се у пластеницима борила против биљних ваши. Међутим, неочекивано, азијска бубамара се адаптирала на живот ван пластеника. Азијска бубамара великом брзином потискује домаћу која, као и свуда у Европи, постаје угрожена.

Ова врста је у Србију стигла пре неколико година и до данас се проширила по целој Србији.

"Врста Хармониа аxyридис се налази на списковима најнепожељнијих организама Европе и Северне Америке. Због своје велике ефикасности у сузбијању лисних ваши је пренета из Азије у Северну Америку и Европу. Међутим, после кратког времена је показала своје друго лице. Ова врста толико ефикасно сузбија лисне ваши, да друге бубамаре остају без хране" навео је доктор.

Азијска бубамара се разликује од домаће по разним неуобичајеним морфолошким облицима и разним бојама, а оно што је карактеристично је црна W или М шара на белој глави. Имају различит број тачака на леђима, а боје се крећу од црне до јарко црвене.

Не постоји неки одређени распоред шара на леђима као код европске врсте, има издуженију главу и смеђе ноге, крупнија је, брже се размножава, у јесен када јој нестане хране добија нагон за ројењем.

"Кад видите једну, будите сигурни да следи још много њих јер одрасле јединке испуштају феромон који привлачи остале бубе и тако у роју траже одговарајуће место за хибернацију. То је нормално понашање азијских бубамара у јесен док се роје пред хибернацију. За разлику од домаћих бубамара улазе у куће јер их привлаче осунчане, светле и топле површине. Високе температуре последњих година су узроковале повећан број биљних ваши а пошто су оне главна храна бубамарама, то је и број незваних гошћи из Азије повећан. Живи три године за разлику од домаће чији је животни век годину дана" закључили су из Завода за биоциде.

Извор: Телеграф

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберац

24.10.2016 18:26

Овде у њемацкој их има колико хоћете чим сунце мало пригрије читава зграда буде од њих жутих нису то оне црвене

ОДГОВОРИТЕ