Археолошко благо на продају у огалсу

На страницама за продају преко Интернета појавио се следећи оглас - човек из Новог Сада продаје прави раритет - мач типа Арањош, са језичком од ливене бронзе, из XИ века пре нове ере.

Србија 24.10.2016 | 18:40
Археолошко благо на продају у огалсу
У питању је редак и добро очуван примерак мача овог типа у Бачкој, а његов власник, Владимир Веселиновић из Новог Сада, за њега у огласу тражи 5.000 евра.

Када смо наишли на овај оглас деловало нам је у најмању руку чудно да се вредно културно-историјско наслеђе може наћи на продају заједно са половним аутомобилима, разним ђинђувама и изношеном одећом...

Да је у питању прави раритет и археолошки предмет од великог значаја види се већ и у самом огласу, пошто је власник уз фотографију мача поставио и мишљење Музеја Војводине, којем је прво на продају понудио овај бодеж.


Музеј Војводине у стручној експеризи о овом предмету наводи да је у питању очуван мач ком је одломљен само завршетак дршке, као и да се ради о најбоље очуваном примерку овог типа у Бачкој. Наводи се и да је Музеј "имаоцу предмета" понудио откуп за Музеј Војводине. "Они понуђену цену нису прихватили, задржавајући предмет у свом власништву", наводи се у експертизи Музеја. Такође се додаје да Музеј за ово добро, на основу члана 15 Закона о културним добрима, не може да изда дозволу за извоз овог археолошког предмета.

Власник мача за МОНДО каже да је музеј тада понудио цифру којом није био задовољан и која је била много мања од почетне цене од 2.000 евра коју је прво објавио у огласу. Владимир сада тражи више - тачније 5.000 евра.

Он каже да није ни био свестан вредности мача док му једна аукцијска кућа из иностранства није понудила високу цену. Такође, истиче да се са тим предметом, који је Владимиров отац добио од свог ујака, као мали играо и да нико није знао која му је права вредност.

Владимир нема намеру да мач продаје у иностранству пошто закони ове земље то не дозвољавају, али сматра да има право да за њега добије адекватну надокнаду.

Потражили смо реч стручњака о овој теми и добили одговор директно из Министарства културе. Ево шта су нам написали:

"Закон о културним добрима, поред тога што омогућава да културно добро може бити у свим облицима власништва, утврђује обавезе и одговорности сопственика, регулише право прече куповине, према коме је утврђено да право прече куповине културног добра и добара под претходном заштитом има надлежна установа заштите. Такође, када дође до случајног открића археолошких предмета Закон каже да налазачу, који о томе одмах, а најкасније у року од 24 часа, обавести надлежну установу заштите културних добара, припада новчана награда. Висину награде утврђује установа заштите којој се предмет даје на чување.

С обзиром да, у овом случају, ово добро под претходном заштитом, није „на основу права прече куповине“ откупљено од стране Музеја Војводине, даљи пренос власништва је дозвољен, али остају законске обавезе сопственика, између осталог да „Културно добро и добро које ужива претходну заштиту не сме оштетити, уништити, нити без сагласности, у складу с одредбама овог закона, може мењати његов изглед, својство или намену, као и да се изнесе у иностранство без дозволе“.

Поред већ постојеће законске регулативе, потврђених међународних конвенција којима је обезбеђена заштита културног наслеђа, као и непосредне сарадње са надлежним државним органима (нпр. МУП, ИНТЕРПОЛ, Управа царине), како на кривично-правној, тако и свакој другој врсти заштите културних добара, свакако је драгоцена и помоћ медија у подизању свести грађана о потреби заштите и очувања нашег богатог и разноврсног културног наслеђа", наводи се у одговору Министарства културе порталу МОНДО.

Дакле - ствар је чиста - Владимир сме да прода свој мач, а нама остаје да се надамо да ће доћи у праве руке.

Извор: Мондо

Коментари / 0

Оставите коментар