Церар и Вучић: Имамо одличне односе

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је да Словенија и Србија имају одличне политичке, али и пријатељске односе.

Србија 24.10.2016 | 14:41
Церар и Вучић: Имамо одличне односе
Церар је истакао да је Србија значајан дио европске породице и важан актер стабилности Западног Балкана.

Церар је, на заједничкој конференцији за новинаре с премијером Србије Александром Вучићем након састанка двије владе, рекао да Словенија помаже Србији, као пријатељској земљи, да за њу остану отворена врата за улазак у ЕУ и да се залаже за што брже отварање поглавља.

Како је рекао, словеначки стручњаци искуством и знањем помажу Србији у том погледу кроз твининг пројекте. Србија је, према његовим ријечима, значајан дио европске породице и важан фактор и актер стабилности западног Балкана, што је битно за сарадњу и очување мира

Церар је посебно истакао улогу Србије у мигрантској кризи, истичући да двије земље и у тој обалсти сарађују.

Словеначки премијер је навео и да земље ЕУ треба да саслушају и шта имају да кажу земље које нису чланице, а које имају активну улогу у рјешавању те кризе.

Он је, говорећи о састанку двије владе и резултатима, истакао да је посебно задовољан зато што је са премијером Вучићем договорио отварање перспективе у сарадњи младих.

И премијер Словеније је, као и његов колега из Србије, истакао да је задовољан због добре привредне сарадње и повећања робне размене.

Како је рекао, посебно је задовољан зато што су испуњене ствари договорене на претходним сједницама.

"Желимо сарађивати у свим областима", поручио је Церар и позвао све грађане Србије да дођу на планине, море и бање у Словенији, али и такође своје сународнике да посјете Србију.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Словенија немају отворених питања и да су односи двије земље све бољи, а изразио је наду да ће обим трговинске размјене ускоро прећи милијарду евра.

Вучић је рекао да је трећа заједничка сједница влада двије земље протекла још успјешније од прве двије и да су министри покушали да покрију све сфере друштвеног живота, иако је приоритет дат политичким и економским питањима.

Премијер је додао да Србија и Словенија немају већих отворених питања, а да је данас било ријечи о неким мањим проблемима по питању имовине и заоставштине некадашње Југославије, што ће бити рјешавано и у наредном периоду.

Он је захвалио словеначком колеги Миру Церару на подршци Словеније европском путу Србије и додао да је та подршка важна јер Словенија познаје прилике на простору бивше Југославије.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар