Cerar i Vučić: Imamo odlične odnose

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da Slovenija i Srbija imaju odlične političke, ali i prijateljske odnose.

Srbija 24.10.2016 | 14:41
Cerar i Vučić: Imamo odlične odnose
Cerar je istakao da je Srbija značajan dio evropske porodice i važan akter stabilnosti Zapadnog Balkana.

Cerar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon sastanka dvije vlade, rekao da Slovenija pomaže Srbiji, kao prijateljskoj zemlji, da za nju ostanu otvorena vrata za ulazak u EU i da se zalaže za što brže otvaranje poglavlja.

Kako je rekao, slovenački stručnjaci iskustvom i znanjem pomažu Srbiji u tom pogledu kroz tvining projekte. Srbija je, prema njegovim riječima, značajan dio evropske porodice i važan faktor i akter stabilnosti zapadnog Balkana, što je bitno za saradnju i očuvanje mira

Cerar je posebno istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, ističući da dvije zemlje i u toj obalsti sarađuju.

Slovenački premijer je naveo i da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rješavanju te krize.

On je, govoreći o sastanku dvije vlade i rezultatima, istakao da je posebno zadovoljan zato što je sa premijerom Vučićem dogovorio otvaranje perspektive u saradnji mladih.

I premijer Slovenije je, kao i njegov kolega iz Srbije, istakao da je zadovoljan zbog dobre privredne saradnje i povećanja robne razmene.

Kako je rekao, posebno je zadovoljan zato što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sjednicama.

"Želimo sarađivati u svim oblastima", poručio je Cerar i pozvao sve građane Srbije da dođu na planine, more i banje u Sloveniji, ali i takođe svoje sunarodnike da posjete Srbiju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Slovenija nemaju otvorenih pitanja i da su odnosi dvije zemlje sve bolji, a izrazio je nadu da će obim trgovinske razmjene uskoro preći milijardu evra.

Vučić je rekao da je treća zajednička sjednica vlada dvije zemlje protekla još uspješnije od prve dvije i da su ministri pokušali da pokriju sve sfere društvenog života, iako je prioritet dat političkim i ekonomskim pitanjima.

Premijer je dodao da Srbija i Slovenija nemaju većih otvorenih pitanja, a da je danas bilo riječi o nekim manjim problemima po pitanju imovine i zaostavštine nekadašnje Jugoslavije, što će biti rješavano i u narednom periodu.

On je zahvalio slovenačkom kolegi Miru Ceraru na podršci Slovenije evropskom putu Srbije i dodao da je ta podrška važna jer Slovenija poznaje prilike na prostoru bivše Jugoslavije.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar