Анегдоте полиције: Вара жену, па бјежи...

Провјере и легитимисање сумњивих особа, обилазак објеката који су често на мети пљачкаша попут бензинских пумпи и кладионица, надгледање личности које су под заштитом и непрестано отворене четворе очи и изоштрен слух на звук радио-станице, уобичајени су послови патроле Полицијске станице за интервенције бањалучког Центра јавне безбједности.

Република Српска 24.10.2016 | 13:52
Анегдоте полиције: Вара жену, па бјежи...
Они су чувари реда који углавном дјелују на позив, а у опису посла им је главна ставка да реагују муњевито. Захваљујући брзој реакцији, нису ријетки случајеви да пљачкаше, разбојнике и друге криминалце затекну у послу и ставе им лисице на руке. Било је и случајева јурњаве за бјегунцима, а најважније је да је епилог идентичан и да сви који се огријеше о закон буду уловљени.

"Нема дијела Бањалуке гдје не можемо стићи за три минута", каже један од чланова патроле док представља основне задатке и изазове са којима се стално суочавају.

Ноћна смјена коју су репортери “Гласа Српске” провели у патролирању градом са полицајцима Драгољубом Блажевићем и Недељком Девићем показала је на дјелу како и шта раде, па чак и бизарне ситуације због којих се људи пред њима одлучују на бијег. Краћа потјера за аутомобилом послије које се испоставило да за воланом није криминалац, легитимисање сумњивих особа и прегледи објеката који би могли да буду на мети лопова биланс су мирне ноћи.

Изостанком праве полицијске акције као најзанимљивија интервенција се показала она с почетка смјене када је сумњу изазвао аутомобил на мрачном паркингу. Возач који је у њему био сам, спазивши да му се патрола полако приближава, нагазио је на гас. Паљењем ротације почиње потјера. Акција се, међутим, завршава када је бјегунац схватио да су му за петама и да му је сигнализирано да се заустави. Паркирао је аутомобил на тротоару.

Схвативши да је ријеч о рутинској контроли, његов почетни страх убрзо је замијенило олакшање, које није крио ни од полицајаца. Несуђени криминалац био је заправо љубавник, који је на паркингу чекао своју драгу.

"Кад сам видио да ми се приближава аутомобил, помислио сам да је неко сазнао за наш договор и да нас неко прати, па ми није преостало ништа друго него да бјежим. Прошло ми је кроз главу и да ме супруга прати", искрено је испричао полицајцима.

Како код њега није пронађено ништа сумњиво, послије легитимисања је пуштен да иде својим путем. Срећан што неко други није открио његову љубавну аферу, возач је захвалио патроли на коректности и извинио се због бијега.

Још под утисцима необичног догађаја, патрола наставља крстарење градом. Радио-станица најављује нову интервенцију. Упутства кажу да једна старица, која живи сама у стану, не одговара на позиве, због чега је њена родбина забринута и страхује да јој се нешто догодило. На путу до стана са радио-станице стиже опозив акције – проблем је ријешен.

Возећи се надомак центра града полицајци препознају старе знанце и заустављају аутомобил. Момак и дјевојка без опирања пристају на контролу, а како ништа сумњиво није откривено, свако наставља својим путем.

Патролирање градом настављено је обиласком бензинских пумпи, кладионица и других могућих мета пљачкаша. Ноћ је била мирна, па су и Блажевић и Девић имали времена да препричавају радне ноћи.

"Људи се обично изненаде кад их заустављамо под ротацијом, али убрзо схвате да је то само дио нашег посла. Не заустављамо сваког, само сумњиве особе. Увијек смо коректни, али са нама нема шале. Морамо бити професионални у сваком тренутку, јер ако ми не реагујемо како треба, некоме може отићи глава, а тада оде и нама. Полицајац у патроли мора бити и психолог, адвокат, судија и пријатељ, јер свака ситуација тражи другачију реакцију", каже Блажевић.

Иако на интервенције иду по позиву и сусрећу се се најтежим случајевима ремећења реда и мира, циљ им је превенција, а не репресија. Ипак, све зависи од степена сарадње са њима.

"Оне који се опиру и праве проблеме брзо смирујемо и по потреби хапсимо и водимо у станицу. Са њима нема компромиса", казао је Девић.

Свака смјена почиње информисањем о свему што се десило тог дана и расписаним потрагама. Потом креће обилазак свих могућих “мета” криминалаца и лица под заштитом. Са собом носе и дуге цијеви, а правила налажу да контролу увијек обављају два или три полицајца, од којих само један држи пушку.

"Људи нас уважавају и углавном су мирни кад нас виде. Не знам да ли је то због оружја или нашег бескомпромисног става да не дозволимо било какав криминал. Грађани не требају да нас се плаше, јер ми смо ту због њих", прича Девић.

За разлику од ноћи протекле у миру, нису ријетки ни случајеви у којима због насиља и отпора морају употријебити све што им је на располагању. Наши домаћини присјећају се и неуспјелих потјера, повлачења за ревере, псовања и откривања и хапшења опасних криминалаца за којима се трагало.

"Једном приликом смо на тржници примијетили сумњивог мршавог момка како стоји поред штанда. Поред њега се налазила кеса. Кад смо му пришли, није имао лична документа. Питао сам га шта има у кеси, а он је одговорио “моје ствари”, не желећи да их покаже. Помјерио сам кесу, а из ње су испали пиштољ, фантомка и рукавице. Одмах смо га ухапсили и одвели у станицу. Испоставило се да је ријеч о особи за којом је расписана потјерница", присјетио се Блажевић.

Са неколико сумњивих особа, једном јурњавом, за коју се испоставило да је љубавни излет, у роковник су могли да упишу мирну, али интересантну ноћ. Прва сљедећа патрола носи нове изазове и акције за које интервентна полиција има спреман одговор.

Интервенције

Полицијска станица за интервенције формирана је 2008. и тренутно броји 38 помно одабраних људи. Располажу са четири џипа “дачија дастер” и “марицом”. Носе најмодерније оружје – пушке “таурус” и пиштоље “глок”.

Јединица је за заслуге и рад више пута награђивана и добијала “златни знак” МУП-а РС. Њихови резултати говоре за себе. Од 2011. до 2015. и у првих девет мјесеци ове године ухапсили су 906 особа, међу којима 127 на мјесту злочина. У том периоду одузели су 248 комада оружја и већу количину наркотика.

Породица

Командир јединице Владан Шикуљак каже да је задовољан радом колега и да је успјех неизбјежан јер функционишу као породица.

"У јединицу су бирани најспремнији људи, који су показали најбоље резултате и за које су друге колеге имале само ријечи хвале. О свему се договарамо и једни другима увијек изађемо у сусрет. Рад у полицији и брига о безбједности нас је зближила, па се често дружимо и мимо посла", истакао је Шикуљак.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

вирус

24.10.2016 12:00

Као да ми немамо свакодневни контакт са дотицном господом.Само на растанку останемо лакси за најмање двадесетак марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.10.2016 13:44

Е мој вирус, зато и јеси вирус, размисли мало о том ситна дусо

Name

Љубо

24.10.2016 13:49

Ови момци су примјер на који се требају угледати сви други у тој слузби! Цисти некорумпирани и бескомпромисни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.10.2016 14:55

Не волим полицију ал ови момци су врх!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

24.10.2016 18:01

Све похвале за момке из интервенција! Богами све крсни одреда, зацудјујуце за данасње полицајце

ОДГОВОРИТЕ