Инспекција затвара локале због бакшиша

Закон о угоститељству Републике Српске често прави проблеме угоститељима јер не препознаје напојнице, па су често приморани да ову врсту прихода крију како не би плаћали огромне казне.

Република Српска 24.10.2016 | 22:50
Инспекција затвара локале због бакшиша
Угоститељ из Градишке који је желио остати анониман испричао нам је с каквим се проблемима суочио када му је инспекција нашла 20 КМ бакшиша у каси.

"Издајем све фискалне рачуне и нисам имао никаквих неправилности, али када су нашли 20 КМ више у каси, нисам могао да им докажем да је то заправо напојница, чије добијање сам сматрао нечим сасвим нормалним", каже овај угоститељ и истиче да му је због овога пријетила казна затварања ресторана у периоду од мјесец дана.

"То је довољно да вам уништи посао, а сви знамо шта је бакшиш и да га гости свакодневно остављају. Заиста нисам знао за такав пропуст у Закону о угоститељству и волио бих када би надлежне институције нашле за сходно то да ријеше", навео је овај угоститељ те истакао да је немогуће у потпуности поштивати закон ако се овај проблем не ријеши.

"Ја заиста желим да све радим онако како је прописано законом, али када је овај проблем у питању, то је просто немогуће. Чак су ми и инспектори савјетовали да тај новац убудуће сакријем, односно одвојим", истиче саговорник, додајући да је апсурдно да се због тако малог износа затвара објекат и наплаћују велике казне, и да инспекција у овом случају само "тражи рупу у закону".

"Највећи проблем је што се при изради закона не консултују људи из струке па се често направе овакви необјашњиви пропусти за које је тешко наћи рјешење", прокоментарисао је Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља Републике Српске.

Он додаје да у угоститељству постоји много проблема, а највећи је тај што закон прописује да у каси смије бити новца онолико колико је приказано, односно колико је фискалних рачуна издато.

"У већини земаља у Европи и свијету конобари заправо раде за бакшиш, њихове плате су минималне, али су напојнице прописане и обавезне. Код нас конобар ради за 400 КМ, па нека неко објасни како он може да живи од те плате", каже Татић, који истиче да Удружење угоститеља Српске има добру сарадњу са надлежним органима и да је њихов став да закон ипак мора да се поштује.

"Закон је такав какав јесте, заиста је тешко пронаћи рјешење за овај проблем. У то би требало да се укључе сви надлежни, првенствено Пореска управа и Министарство трговине и туризма, преко којег би одређене измјене постојећег закона могле да дођу у Народној скупштини Српске", наводи Татић.

Тедо Цвишић, помоћник директора Пореске управе ПЈ Бањалука, потврђује да се, ако се стање у благајни не поклапа са приказаним стањем, угоститељима наплаћује казна.

"Закон је такав да ви не можете доказати да ли је у питању напојница или сте пропустили да издате фискални рачун, тако да је инспекција приморана да то третира као прекршај", истиче Цвишић.

До ког апсурда овај законски пропуст може да доведе, показује и примјер фризерке из Бањалуке која је прије годину и по дана исти проблем имала и то због три КМ вишка у каси.

"Сада су укинуте фискалне касе фризерским радњама, али док смо издавали рачуне, путем њих морала сам да платим казну од 500 КМ због три марке вишка које је инспекција нашла, а које ми је муштерија оставила као бакшиш", рекла је она.

(Неуависне новине)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Док они блиски власти раде шта хоће

24.10.2016 11:06

Док неке фирме блиске власти могу да држе и непријављене раднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.10.2016 06:53

Или да граде ауто-пут нерегистрованим камионима?!

Name

боро

24.10.2016 11:29

бакшиш један мјесец теби , а два инспектору и ријешен проблем . Само немој да у ова два не буде бакшиша , одраће ти кожу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

24.10.2016 12:13

Баксис се оставља на страну а не у касу,тако једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

24.10.2016 18:33

Ма какав баксис, супла прица. Људи скуцају једва за кафу ,један км. Нико зив не куца све рацуне,то је то. Газда треба реци конобарима да смију имати онолико пара у новцанику колико су куцали.

Name

Дуско

24.10.2016 19:51

Дје са стране какве стране они дзепове изврацају конобарима неразумијем ста прицас..

Name

Драго_БЛ

24.10.2016 12:31

Када Додик поклони 7 милиона КМ од народних пара сину онда је српски патриота и борац за РС, када неко заради 20 КМ за себе онда је криминалац ! Па гдје то има осим код нас, са оваквом власти и оваквим владарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

24.10.2016 13:14

То се трпа у џеп а не у касу и ви неки конобари правите газдама само проблеме у школу морате ићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

24.10.2016 13:37

Конобар на пазар од 1000 откуца 100 марака да би газда платио сто мањи порез и богатио се какви баксис какви бакраци ко јос оставља баксис

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

24.10.2016 13:47

Је ли прекрсај кад у институцијама Републике Српске,импотентна клика финасира спонзорусе,љубавнице и спајсице?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооој

24.10.2016 14:23

Код нас се плаћа у КМ, далеко смо ми од плаћања у € као на слици.

Name

Драган

24.10.2016 14:11

А Савановић признаје да има МИЛИЈАРДУ КМ ненаплативих за доприносе...и ником ништа. Лоповска држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

24.10.2016 14:33

Издају ли се сви рацуни у ресторану зграде владе републике српске.овај закон је напеављен да инспектори узму 109€ и оду.треба сваки дан контролисати и наплацивати казну 10x вецу од виска пара.али сваки јебени дан.а не ици код једних а код неких инспекција не улази никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зорзи

24.10.2016 14:50

Ха,ха двадесет марака баксиса,свака цаст.

Name

...

24.10.2016 17:36

Која је лоагика да нека радња прокуца лупам 1000км а инспекција удје и надје му 5 до 10км виска или мањка, сигурно је та радња хтјела да прикрије тих 5 до 10км а на ону хиљаду да приказе, Ово затварање радњи довољно говори о пословном абијенту и дразавним будзетима. И остре курац увјек на малима А тамо дје милиони лете несмију ни да придју на киломатер. Је.ес све ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

24.10.2016 19:24

У ГРАДИСЦИ НИКО НЕ ИЗДАЈЕ ФИСКАЛНЕ РАЦУНЕ,ОСИМ ТРЗНИХ ЦЕНТАРА,АКОИ ИЗДАЈУ ОНДАЈЕ ТО НЕСТО МАЛО,МИЗЕРНО,КОНАЦНО ДАИНСПЕКЦИЈА ПОЦНЕ МАЛОРАДИТИ

Name

куд плови овај брод

25.10.2016 14:37

кромпир је измишљен да и сиротиња нешто гули, а и ови инспектори кажњавају мале да би велики били безбрижни.

ОДГОВОРИТЕ