Вучић почео другу фазу уклањања Додика

Новинар Слободан Васковић наводи да је премијер Србије Александар Вучић почео са фазом уклањања предсједника ентитета Република Српска Милорада Додика са политичке сцене.

Република Српска 23.10.2016 | 21:40
Вучић почео другу фазу уклањања Додика
Васковић је подсјетио да предсједник Републике Српске 21. октобра није био на прослави осме годишњице постојања Српске напредне странке (СНС-а) у Смедереву као ни на прослави годишњице ослобођења Новог Сада 21. октобра.

"Чинило се незамисливим да иједан значајнији догађај у Србији прође без Додика, а десило се да су прошла два и то у два дана заредом. Милорад Додик је на леду. Београдском, који је и најтањи и најхладнији. Није ријеч само о Вучићевој љутњи због тешких увреда Додикових пропагандиста на његов рачун, нити што је Додик, мимо београдских савјета, наставио са опетованим нападима на Бошњаке, Бакира Изетбеговића и СДА. Да је само то у питању, Додик не би брао бригу, изрекао је он и теже ствари на Вучићев рачун, па га је овај сачувао. И још ојачао, али привремено. Наведене љутње су повод, узроци су много опаснији по Додика. Дошао је он на ред да га Београд дисциплинује, политички неутралише и потом уклони", написао је Васковић у тексту који је објавио на свом блогу.

Он наводи и да је предсједник Републике Српске ојачан само привремено, да би Београд ослабио Савез за промјене што је била само прва фаза плана за његово рушење.

"Циљ је био сломити Савез за промјене, осакатити СДС, уништити Младена Босића, који није прихватао супремацију Београда. Тројански коњ је био и остао Младен Иванић; Додик и Режим у првој фази били су средство", истиче Васковић.

Подсјећа да су епилози прве фазе познати, односно да је Савез за промјене изгубио на локалним изборима те да је тешко уздрман, да је СДС дјелимично оштећен, али да Младен Босић није уништен јер је на вријеме спознао стварне Вучићеве циљеве и направио корак у страну, односно демисионирао да би политички преживио. Васковић истиче да је то уједно и био добар потез Босића као и да ће колатерал свих дешавања бити НДП, а да ће ПДП нестати када Иванић ускоро нестане са политичке сцене.

"Вучићева прва фаза није доведена до краја, Босић није политички погубљен, што 'Београдском фантому' представља велики проблем, али чињеница је да је Савез за промјене уздрман у мјери да 'Београдски фантом' може отпочети другу фазу", пише Васковић.

Како наводи друга фаза је други дио прекомпоновања политичке сцене у Републииц Српској који се диригује из Београда и који има неколико могућих праваца развоја, а није нереално да одједном буду активирани сви.

"За Додика нема доброг расплета. Чак ни лошег, већ само лошији и најлошији. Лошији расплет по Додика је да му се наметне Влада Републике Српске, која ће направити снажан заокрет у односу на његову досадашњу политику и кренути у смиривање ситуације у БиХ, успостављање бољих односа са Бошњацима и окретање ка Западу. Та Влада би преузела све конце у своје руке, Додик би добровољно предао 'жезло', повукао се у дубине институције предсједника Републике Српске и одатле нестао. Са политичке сцене", сматра Васковић.

Он додаје да је мрква у реченом сценарију обећање Додику да неће бити процесуиран/пресуђен и да ће бити кандидат за члана Предсједништва БиХ 2018. године што је врло упитно обећање с обзиром на питања изолације, наставак финансијског пропадања, Тужилаштво БиХ, санкције, правосудни процеси и евентуално осуђујуће пресуде.

"Све наведено Додик зна. Већ је 'пажљиво' саслушао све разлоге Милоша Стевановића због којих он, Милош, и они који стоје иза њега (а није их мало, нити су безазлени), сматра/сматрају да би требао да буде премијер. Милош Стевановић само је један од кандидата за премијера, којем је намијењена улога политичког Брута. Брута за једнократну употребу. Ту је и Драган Лукач, министар полиције, и читав ред спремних за премијера за једнократну употребу", написао је Васковић.

Како наводи, Додик није од јуче и свјестан је да ће тешко, практично немогуће, опстати упркос изборној побједи, уколико Александар Вучић истраје на спровођењу друге фазе. Истиче како је на другој страни нереално да ће и Вучић одустати те да му је циљ један: уклањање Додика, а тактике ће, зависно од ситуације, можда мијењати.

"Додик ће се борити. Ту нема дилеме. Проблем му је што не може да рачуна на Русе. Прецизније руске паре, а паре су му неопходне. Проблем му је и што је недавно спознао како Руси због својих интереса олако продају своје фаворите. Чак и оне за Генералног секретара УН-а. Руси су Вука Јеремића у одсутном часу битке за Генералног секретара жртвовали у трговини са САД-ом и Западом. Додикова позиција у односу на ону коју је Вук замало освојио није ништа, односно не постоји. Руска подршка, осим вербалне, тешко да ће бити снажнија и Додик то зна. Као што зна да то зна и Србија", сматра Васковић.

Додаје да Руси хоће гурати Додика у сукобе, али у њима не би страдали Руси, већ Срби. Уколико се одлучи за овај вид одбране, Додик ће доживјети калварију. Како каже мале су шансе да одабере сукоб, али их не треба искључити, јер се Додик и режим интензивно припремају за сукоб.

"Додик рачуна да 'Београдском фантому' не одговара да предсједник Републике Српске буде ухапшен. Што није синоним за непроцесуирање и непресуђивање", пише Васковић.

Он је навео и да је специјални Додиков проблем што није Вучић једини који одлучује и што, независно од Вучића, одлучују и други којима се баш замјерио.

"Врло тешка ситуација по Додика. Изузетно тешка. Друга фаза је кренула, Вучићеви 'тројански коњи' већ хватају лагани кас унутар СНСД-а. Додик све боље чује њихов топот и Милоша је све више и више и разних 'Војски' које таборују око њега. Слаба му је утјеха што се таборује и око Бакира Изетбеговића и Драгана Човића. Додика опозиција није успјела побиједити; Мора страдати од својих. Црне ли спознаје", написао је Васковић.

Закључује да Вучић жели да стави политичку сцену у Републици Српској и БиХ под своју пуну контролу те да је у том погледу у налету.

"Иако је у тешкој ситуацији, Додика не треба потцијенити. Показао се пречесто претврдим орахом. Битка два зла, два највећа српска национална проблема, Додика и Вучића, биће изузетно занимљива, узбудљива и врло драматична. Да будем прецизан: Додик утакмицу не може добити, али је важно видјети да ли ће само њега или и Београдског фантома, након посљедњег звиждука, изнијети са терена", пита се Васковић

Додаје и да је важно видјети и премијера, већ солидно припремљеног за дугорочну употребу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Ево ста казу босње са другог портала

23.10.2016 15:46

Ево ста казу босње са другог портала: БОСЊАЦИ ОВО ЈЕ НАПАД НА НАС... ДОДИК ЈЕ НАЈВЕЦИ БОРАЦ ЗА УНИСТЕЊЕ ГЕНОЦИДНЕ ТВОРЕВИНЕ... ДОДИК ЈЕ НАС ЦОВЈЕК. КОЛИКО ЈЕ ОН УНАЗАДИО РС СЈЕДЕЦИ ТО БАКИР НЕ БИ МОГАО НИ ИЗ ЗАЛЕТА... XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке

23.10.2016 15:53

Па гдје си Васковицу, са својим прицама из потврдјених извора. Ја мислио да ти је поток пресусио. Ма када Васке написе блог, све истразне агенције поцну да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

морин кормак

23.10.2016 16:06

Ја би био срецнији да написе да је Додик прејак и да је свијетла будуцност пред њим. То знаци да це надрљати јер се све десило супротно од онога сто је Васковиц предвидио.

Name

бака

23.10.2016 21:05

Бог ругачима зачепи уста земљом.

Name

ре бака

24.10.2016 10:15

Пилула се не прескаче. Много поган језик имаш.

Name

Приблизна анализа

23.10.2016 16:00

Вуциц је поцео да ојачава СНС у Српској, а сигурно је морао прво сломити СзП јер се ту окупило с коца и конопца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке праске

23.10.2016 21:15

Баш ће Адам Шукало ојачати СНС. Хахаха, да му је Миле дао што је тражио он би сада био у скупштинској већини... Политичари су већином смеће од људи... Миле је за њих доктор за политику и док су ови у опзицији он ће владати лагано

Name

мохиканац

25.10.2016 09:56

Не лаје пас због села него због себе,кад га нахранис он престане да лаје.Тако је и код политицара а најбољи примјер је Славуј па Дроњак има их јос...Галамили су док се нису позапосљавали.

Name

борац

23.10.2016 16:04

Свему је досао крај па и њему це постено га је заслузио ако би на негово мјесто опет досла опзиција нисмо се макли са мртве тацке комлетна обнова власти наравно под утицајем србије преокрет одлука куда русија или запад оба не иде доцим било би то велико разоцарење за бају његове намјере су биле потпуно супротне да освоји и србију тј. да наметне своју политику видјецемо он или Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васковицу

23.10.2016 16:21

У РС је безброј теорија завјере. А ФБХ се дјелује. У веома вазним градовима и опстинама су са власти скинути са власти СДА и њихова клика. Појављују се здраве идеје, првенствено младих, неоптерецених и неусијаних глава. Десавају се промјене. А ста се у РС мијења? Ниста. Власти се бране тобозе народним угрозеносцу, а нико не гледа даље од свог тора како це дјеца зивјети. Одлазе цитаве породице, уста пуних патриотизма а гладних стомака. И да заврсим, једноставно. Па сто га висе не скините са власти!!!! Не мозете Слободане јер од цињенице да је у РС једноумље се не мозе побјеци. А и ти то си осјетио на својој кози много пута. Кад се народ промијени у глави, промијенице се и сви налик Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

25.10.2016 09:44

Немозе га нико скинут икод њега су паре,а народ биједан.

Name

М.Величанин

23.10.2016 16:22

Све су прилике да су бумбару дани одбројани,и да полако спрема четкицу за кљове и папуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

23.10.2016 16:30

Нису то снови,то је реалност.Криминалац мора завршит тамо гдје му је место.Истина кад тад Додје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човјек

23.10.2016 16:59

"Битка два зла, два највећа српска национална проблема, Додика и Вучића". Ово ти је једино исправна реченица, да су зло и проблем српски. Све друго је фикција и бајка, истраживачког новинара у покушају. Поздрав народу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

23.10.2016 20:42

Ниси обичан човјек,ти си подобро припрост.

Name

ПД Сања

24.10.2016 09:11

ДА ДА У ПРАВУ СИ ДВА НАЈВЕЋА ЗЛА

Name

Јанко

24.10.2016 11:47

Нажалост, "Обичан човјек" је поприлично у праву. Шта ће даље бити тешко је предвидјети али обични људи плаћају цијену и то и они који гласају за Додика, не гласају за Додика или уопште на гласају!

Name

блука

23.10.2016 17:11

Реално јесте масио за изборе али огромна вецина ствари које је објавио су тацне. У мору његових објава мора се десити да га неки извор намјерно или слуцајно заведе...Цовјек је објавио висе афера него сви други новинари заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

24.10.2016 16:33

Која афера је процесуирана захваљујуци његовим писањем.Писе он ко несто али на крају се све своди на рекла казала нигдје доказа.Тресе се гора а роди се мис.

Name

ја

23.10.2016 17:17

Шта ти дечко радиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НапреДНО

23.10.2016 17:26

Јели се то Васковић пробудио после зимског сна. Васковићу врати се опет у пећину из које си изашао. Прије ће бити да АВ иде у коначно рушење СДС-а. А ти пишеш онако како ти се нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.10.2016 20:07

Ти слабо разумијес годисње доба сада је јесен а зима тек долази.

Name

бака

23.10.2016 20:41

А ти си још у зимском сну,ниткове невидјени.

Name

Бојан Нишевић

23.10.2016 17:51

Мало натегнута теорија. Што му је дунуо у једра и помогао му да побједи на изборима, да би га сад уклањао? Прије ће бити, да су се нешто тренутно покошкали, вјероватно око подјеле неких пара, чим се нађу у талу све се враћа на старо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заљубљен

25.10.2016 09:41

Конацно неко несто паметно да казе.

Name

кики

23.10.2016 19:01

Јаци је Додик од Вуцица, по мени, њега це Милорад пустит низ воду, свакако је политицки побацај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.10.2016 09:57

Исти им ментор, питање само ко је на већој степеници пирамиде.

Name

РЕ: Папак градиски

23.10.2016 20:34

Битно је да је Дааанеее, п... на изборима као другопласирани,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

23.10.2016 20:39

Жао ми је што немам интелектуалну висину да коментатишем господина Васковица,који је јединствен у нашем времену и који се бори за истину и правду.Апостолским начином и борбом покушава отворити очи овом нашем јадном и изманипулисаном народу.Једино могу са сигурношћу да констатујем,да су ови биједници што нападају господина Васковица обичне гњиде. Толико су ниски у свом људском обличју да нису достојни Васковицу ни пертле на ципелама да завежу.Срам да их буде,љиге над љигама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

24.10.2016 05:48

Бако додји деди.

Name

Ко

23.10.2016 20:45

би могао да предвиди да сте баш толики блентови над блентовима,љигавце несношљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

магла

23.10.2016 20:49

све си рекао о себи.Није те тешко замислити.Име ти је Нитко а презиме Нитковиц.Магла са нашег часног портала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

23.10.2016 20:51

Гледам 23 поста на овомн 'тхреаду' а од којих само 3 имају поста као неку ''дискусју' од 1-2 поста/одгора, док њих цак 20 уопсте нем ни један. То је типицно насе српско јер ми вилимо да паметујемо али уопсте не волимо да улазимо у расправу

ОДГОВОРИТЕ
Name

студенту,

23.10.2016 20:52

Заврши једном,а кад завршиш обавезно повуци воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зубобољо,

23.10.2016 20:55

ко се задњи смије,најслађе се смије,Зар то ниси научио тикване?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усе и у своје кљусе

23.10.2016 20:58

Вучићу се мора отворено поручити да своје прсте држи с оне стране Дрине. СДС мора ићи на њега као што је он ишао на СДС. Вучића треба рушити у Србији. Па ће се оканути СДСа и Републике Српске. Васковић је почео да лупета. Ни оно што је писао пред изборе и давао прогнозе у вези с изборима. није му требало. Било је то више него препотентно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

23.10.2016 20:59

А ти блеји Пантара и виркај шта је Васковиц написао.Мислим да ти прсти и у сну трепте име познате личности= СЛОБОДАН ВАСКОВИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањас

23.10.2016 21:04

и министар да будес.Јел ти обецао твој идол?Погађам да не можеш даље од увлакача.Кад неко изговори име Слободан Васковиц,устани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

23.10.2016 21:24

У ФБиХ се буде...биће промјена...младе снаге..у РС-у све исто.Па кретену један,у РС-у је народ прије колико година бирао не националну странку (снсд) остављајући за собом националну реторику,или бар то покушавајући...Од 95-те код вас ни цента промјене...вјенчали се с СДА и Изетбеговицима,сто је резултирало да Додик окрене ка просрпској политици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

24.10.2016 00:11

Маните се тих фаза поцркацемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гигант

24.10.2016 01:18

Додик је политицар таквог кова, да це прије он унистити Вуцица, него овај њега... Одавно нисам видио цовјека да боље барата масама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметно

24.10.2016 06:34

Ја желим да неко из Бијељине постане премијер и да овом граду помогне. Мишљења сам да је Милош Стевановић права личност за тако нешто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

образложи

24.10.2016 10:14

Шта има у пословној биографији? Дај реци нам резултате.

Name

Анонимус

24.10.2016 13:46

Само се ти надај.И Зељка је сада премијерка,па ниста у Теслицу није урадила.И Богданиц је из Теслица,ни од њега никакве вајде.Цим се докопају функције и Бања Луке,забораве одакле су досли и ко их је тамо послао...

Name

глигор

25.10.2016 10:45

Мићо Мићић је добар кандидат с обзиром да ће бити опозван на првој сједници скупштине

Name

Паметно

25.10.2016 11:49

Он је школован, еманципован и добар човјек, школован на западу. Сви наши политичари треба да пораде на својој елоквенцији, он то има урођено. Стварно мислим да би нам било пуно боље да он дође за премијера.

Name

БиХ

24.10.2016 08:58

Милош С. је најјаци лик у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред

24.10.2016 09:12

Лик јесте али ово друго......

Name

И ја БиХ

24.10.2016 20:16

Пиво.

Name

Радојица

24.10.2016 11:49

Што је баби мили то јој се и снило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интернет

24.10.2016 11:52

Цисте глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата ти је глупост

24.10.2016 20:16

Бриљантно.господине.

Name

хео

24.10.2016 13:59

Додик и Вуциц су сигурно велики пријатељи ја мислим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.10.2016 09:50

Тачно 100%.

Name

Бозо

24.10.2016 19:05

Хоће ли бити премијер Милос Стевановиц? Је ли то иде смјена.Сад ће Игор цути,тебе нико неће дирати.Реплицира ми коментаре,али ми немамо БН ТВ па питамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.10.2016 19:25

Од свег срца желим да Додик напокон оде док није касно за РС. Подршка Вучићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.10.2016 06:05

Погрешна процјена ситуације. Њихове увезане фирме и послови раде нормалним темпом. Или је Слободан плаћен да замути воду?

ОДГОВОРИТЕ