Vučić počeo drugu fazu uklanjanja Dodika

Novinar Slobodan Vasković navodi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić počeo sa fazom uklanjanja predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa političke scene.

Republika Srpska 23.10.2016 | 21:40
Vučić počeo drugu fazu uklanjanja Dodika
Vasković je podsjetio da predsjednik Republike Srpske 21. oktobra nije bio na proslavi osme godišnjice postojanja Srpske napredne stranke (SNS-a) u Smederevu kao ni na proslavi godišnjice oslobođenja Novog Sada 21. oktobra.

"Činilo se nezamislivim da ijedan značajniji događaj u Srbiji prođe bez Dodika, a desilo se da su prošla dva i to u dva dana zaredom. Milorad Dodik je na ledu. Beogradskom, koji je i najtanji i najhladniji. Nije riječ samo o Vučićevoj ljutnji zbog teških uvreda Dodikovih propagandista na njegov račun, niti što je Dodik, mimo beogradskih savjeta, nastavio sa opetovanim napadima na Bošnjake, Bakira Izetbegovića i SDA. Da je samo to u pitanju, Dodik ne bi brao brigu, izrekao je on i teže stvari na Vučićev račun, pa ga je ovaj sačuvao. I još ojačao, ali privremeno. Navedene ljutnje su povod, uzroci su mnogo opasniji po Dodika. Došao je on na red da ga Beograd disciplinuje, politički neutrališe i potom ukloni", napisao je Vasković u tekstu koji je objavio na svom blogu.

On navodi i da je predsjednik Republike Srpske ojačan samo privremeno, da bi Beograd oslabio Savez za promjene što je bila samo prva faza plana za njegovo rušenje.

"Cilj je bio slomiti Savez za promjene, osakatiti SDS, uništiti Mladena Bosića, koji nije prihvatao supremaciju Beograda. Trojanski konj je bio i ostao Mladen Ivanić; Dodik i Režim u prvoj fazi bili su sredstvo", ističe Vasković.

Podsjeća da su epilozi prve faze poznati, odnosno da je Savez za promjene izgubio na lokalnim izborima te da je teško uzdrman, da je SDS djelimično oštećen, ali da Mladen Bosić nije uništen jer je na vrijeme spoznao stvarne Vučićeve ciljeve i napravio korak u stranu, odnosno demisionirao da bi politički preživio. Vasković ističe da je to ujedno i bio dobar potez Bosića kao i da će kolateral svih dešavanja biti NDP, a da će PDP nestati kada Ivanić uskoro nestane sa političke scene.

"Vučićeva prva faza nije dovedena do kraja, Bosić nije politički pogubljen, što 'Beogradskom fantomu' predstavlja veliki problem, ali činjenica je da je Savez za promjene uzdrman u mjeri da 'Beogradski fantom' može otpočeti drugu fazu", piše Vasković.

Kako navodi druga faza je drugi dio prekomponovanja političke scene u Republiic Srpskoj koji se diriguje iz Beograda i koji ima nekoliko mogućih pravaca razvoja, a nije nerealno da odjednom budu aktivirani svi.

"Za Dodika nema dobrog raspleta. Čak ni lošeg, već samo lošiji i najlošiji. Lošiji rasplet po Dodika je da mu se nametne Vlada Republike Srpske, koja će napraviti snažan zaokret u odnosu na njegovu dosadašnju politiku i krenuti u smirivanje situacije u BiH, uspostavljanje boljih odnosa sa Bošnjacima i okretanje ka Zapadu. Ta Vlada bi preuzela sve konce u svoje ruke, Dodik bi dobrovoljno predao 'žezlo', povukao se u dubine institucije predsjednika Republike Srpske i odatle nestao. Sa političke scene", smatra Vasković.

On dodaje da je mrkva u rečenom scenariju obećanje Dodiku da neće biti procesuiran/presuđen i da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH 2018. godine što je vrlo upitno obećanje s obzirom na pitanja izolacije, nastavak finansijskog propadanja, Tužilaštvo BiH, sankcije, pravosudni procesi i eventualno osuđujuće presude.

"Sve navedeno Dodik zna. Već je 'pažljivo' saslušao sve razloge Miloša Stevanovića zbog kojih on, Miloš, i oni koji stoje iza njega (a nije ih malo, niti su bezazleni), smatra/smatraju da bi trebao da bude premijer. Miloš Stevanović samo je jedan od kandidata za premijera, kojem je namijenjena uloga političkog Bruta. Bruta za jednokratnu upotrebu. Tu je i Dragan Lukač, ministar policije, i čitav red spremnih za premijera za jednokratnu upotrebu", napisao je Vasković.

Kako navodi, Dodik nije od juče i svjestan je da će teško, praktično nemoguće, opstati uprkos izbornoj pobjedi, ukoliko Aleksandar Vučić istraje na sprovođenju druge faze. Ističe kako je na drugoj strani nerealno da će i Vučić odustati te da mu je cilj jedan: uklanjanje Dodika, a taktike će, zavisno od situacije, možda mijenjati.

"Dodik će se boriti. Tu nema dileme. Problem mu je što ne može da računa na Ruse. Preciznije ruske pare, a pare su mu neophodne. Problem mu je i što je nedavno spoznao kako Rusi zbog svojih interesa olako prodaju svoje favorite. Čak i one za Generalnog sekretara UN-a. Rusi su Vuka Jeremića u odsutnom času bitke za Generalnog sekretara žrtvovali u trgovini sa SAD-om i Zapadom. Dodikova pozicija u odnosu na onu koju je Vuk zamalo osvojio nije ništa, odnosno ne postoji. Ruska podrška, osim verbalne, teško da će biti snažnija i Dodik to zna. Kao što zna da to zna i Srbija", smatra Vasković.

Dodaje da Rusi hoće gurati Dodika u sukobe, ali u njima ne bi stradali Rusi, već Srbi. Ukoliko se odluči za ovaj vid odbrane, Dodik će doživjeti kalvariju. Kako kaže male su šanse da odabere sukob, ali ih ne treba isključiti, jer se Dodik i režim intenzivno pripremaju za sukob.

"Dodik računa da 'Beogradskom fantomu' ne odgovara da predsjednik Republike Srpske bude uhapšen. Što nije sinonim za neprocesuiranje i nepresuđivanje", piše Vasković.

On je naveo i da je specijalni Dodikov problem što nije Vučić jedini koji odlučuje i što, nezavisno od Vučića, odlučuju i drugi kojima se baš zamjerio.

"Vrlo teška situacija po Dodika. Izuzetno teška. Druga faza je krenula, Vučićevi 'trojanski konji' već hvataju lagani kas unutar SNSD-a. Dodik sve bolje čuje njihov topot i Miloša je sve više i više i raznih 'Vojski' koje taboruju oko njega. Slaba mu je utjeha što se taboruje i oko Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Dodika opozicija nije uspjela pobijediti; Mora stradati od svojih. Crne li spoznaje", napisao je Vasković.

Zaključuje da Vučić želi da stavi političku scenu u Republici Srpskoj i BiH pod svoju punu kontrolu te da je u tom pogledu u naletu.

"Iako je u teškoj situaciji, Dodika ne treba potcijeniti. Pokazao se prečesto pretvrdim orahom. Bitka dva zla, dva najveća srpska nacionalna problema, Dodika i Vučića, biće izuzetno zanimljiva, uzbudljiva i vrlo dramatična. Da budem precizan: Dodik utakmicu ne može dobiti, ali je važno vidjeti da li će samo njega ili i Beogradskog fantoma, nakon posljednjeg zvižduka, iznijeti sa terena", pita se Vasković

Dodaje i da je važno vidjeti i premijera, već solidno pripremljenog za dugoročnu upotrebu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

Evo sta kazu bosnje sa drugog portala

23.10.2016 15:46

Evo sta kazu bosnje sa drugog portala: BOSNJACI OVO JE NAPAD NA NAS... DODIK JE NAJVECI BORAC ZA UNISTENJE GENOCIDNE TVOREVINE... DODIK JE NAS COVJEK. KOLIKO JE ON UNAZADIO RS SJEDECI TO BAKIR NE BI MOGAO NI IZ ZALETA... XD

ODGOVORITE
Name

Bajke

23.10.2016 15:53

Pa gdje si Vaskovicu, sa svojim pricama iz potvrdjenih izvora. Ja mislio da ti je potok presusio. Ma kada Vaske napise blog, sve istrazne agencije pocnu da rade.

ODGOVORITE
Name

morin kormak

23.10.2016 16:06

Ja bi bio srecniji da napise da je Dodik prejak i da je svijetla buducnost pred njim. To znaci da ce nadrljati jer se sve desilo suprotno od onoga sto je Vaskovic predvidio.

Name

baka

23.10.2016 21:05

Bog rugačima začepi usta zemljom.

Name

re baka

24.10.2016 10:15

Pilula se ne preskače. Mnogo pogan jezik imaš.

Name

Priblizna analiza

23.10.2016 16:00

Vucic je poceo da ojačava SNS u Srpskoj, a sigurno je morao prvo slomiti SzP jer se tu okupilo s koca i konopca.

ODGOVORITE
Name

Vaske praske

23.10.2016 21:15

Baš će Adam Šukalo ojačati SNS. Hahaha, da mu je Mile dao što je tražio on bi sada bio u skupštinskoj većini... Političari su većinom smeće od ljudi... Mile je za njih doktor za politiku i dok su ovi u opziciji on će vladati lagano

Name

mohikanac

25.10.2016 09:56

Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe,kad ga nahranis on prestane da laje.Tako je i kod politicara a najbolji primjer je Slavuj pa Dronjak ima ih jos...Galamili su dok se nisu pozaposljavali.

Name

borac

23.10.2016 16:04

Svemu je dosao kraj pa i njemu ce posteno ga je zasluzio ako bi na negovo mjesto opet dosla opzicija nismo se makli sa mrtve tacke komletna obnova vlasti naravno pod uticajem srbije preokret odluka kuda rusija ili zapad oba ne ide docim bilo bi to veliko razocarenje za baju njegove namjere su bile potpuno suprotne da osvoji i srbiju tj. da nametne svoju politiku vidjecemo on ili Vucic.

ODGOVORITE
Name

vaskovicu

23.10.2016 16:21

U RS je bezbroj teorija zavjere. A FBH se djeluje. U veoma vaznim gradovima i opstinama su sa vlasti skinuti sa vlasti SDA i njihova klika. Pojavljuju se zdrave ideje, prvenstveno mladih, neopterecenih i neusijanih glava. Desavaju se promjene. A sta se u RS mijenja? Nista. Vlasti se brane toboze narodnim ugrozenoscu, a niko ne gleda dalje od svog tora kako ce djeca zivjeti. Odlaze citave porodice, usta punih patriotizma a gladnih stomaka. I da zavrsim, jednostavno. Pa sto ga vise ne skinite sa vlasti!!!! Ne mozete Slobodane jer od cinjenice da je u RS jednoumlje se ne moze pobjeci. A i ti to si osjetio na svojoj kozi mnogo puta. Kad se narod promijeni u glavi, promijenice se i svi nalik Dodiku.

ODGOVORITE
Name

Pero

25.10.2016 09:44

Nemoze ga niko skinut ikod njega su pare,a narod bijedan.

Name

М.Величанин

23.10.2016 16:22

Све су прилике да су бумбару дани одбројани,и да полако спрема четкицу за кљове и папуче.

ODGOVORITE
Name

Olga

23.10.2016 16:30

Nisu to snovi,to je realnost.Kriminalac mora završit tamo gdje mu je mesto.Istina kad tad Dodje.

ODGOVORITE
Name

Običan čovjek

23.10.2016 16:59

"Bitka dva zla, dva najveća srpska nacionalna problema, Dodika i Vučića". Ovo ti je jedino ispravna rečenica, da su zlo i problem srpski. Sve drugo je fikcija i bajka, istraživačkog novinara u pokušaju. Pozdrav narodu...

ODGOVORITE
Name

Ti

23.10.2016 20:42

Nisi običan čovjek,ti si podobro priprost.

Name

PD Sanja

24.10.2016 09:11

DA DA U PRAVU SI DVA NAJVEĆA ZLA

Name

Janko

24.10.2016 11:47

Nažalost, "Običan čovjek" je poprilično u pravu. Šta će dalje biti teško je predvidjeti ali obični ljudi plaćaju cijenu i to i oni koji glasaju za Dodika, ne glasaju za Dodika ili uopšte na glasaju!

Name

bluka

23.10.2016 17:11

Realno jeste masio za izbore ali ogromna vecina stvari koje je objavio su tacne. U moru njegovih objava mora se desiti da ga neki izvor namjerno ili slucajno zavede...Covjek je objavio vise afera nego svi drugi novinari zajedno.

ODGOVORITE
Name

mohikanac

24.10.2016 16:33

Koja afera je procesuirana zahvaljujuci njegovim pisanjem.Pise on ko nesto ali na kraju se sve svodi na rekla kazala nigdje dokaza.Trese se gora a rodi se mis.

Name

ja

23.10.2016 17:17

Šta ti dečko radiš?

ODGOVORITE
Name

NapreDNO

23.10.2016 17:26

Jeli se to Vasković probudio posle zimskog sna. Vaskoviću vrati se opet u pećinu iz koje si izašao. Prije će biti da AV ide u konačno rušenje SDS-a. A ti pišeš onako kako ti se naredi.

ODGOVORITE
Name

re

23.10.2016 20:07

Ti slabo razumijes godisnje doba sada je jesen a zima tek dolazi.

Name

baka

23.10.2016 20:41

A ti si još u zimskom snu,nitkove nevidjeni.

Name

Bojan Nišević

23.10.2016 17:51

Malo nategnuta teorija. Što mu je dunuo u jedra i pomogao mu da pobjedi na izborima, da bi ga sad uklanjao? Prije će biti, da su se nešto trenutno pokoškali, vjerovatno oko podjele nekih para, čim se nađu u talu sve se vraća na staro.

ODGOVORITE
Name

Zaljubljen

25.10.2016 09:41

Konacno neko nesto pametno da kaze.

Name

kiki

23.10.2016 19:01

Jaci je Dodik od Vucica, po meni, njega ce Milorad pustit niz vodu, svakako je politicki pobacaj.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.10.2016 09:57

Isti im mentor, pitanje samo ko je na većoj stepenici piramide.

Name

RE: Papak gradiski

23.10.2016 20:34

Bitno je da je Daaaneee, p... na izborima kao drugoplasirani,..

ODGOVORITE
Name

baka

23.10.2016 20:39

Žao mi je što nemam intelektualnu visinu da komentatišem gospodina Vaskovica,koji je jedinstven u našem vremenu i koji se bori za istinu i pravdu.Apostolskim načinom i borbom pokušava otvoriti oči ovom našem jadnom i izmanipulisanom narodu.Jedino mogu sa sigurnošću da konstatujem,da su ovi bijednici što napadaju gospodina Vaskovica obične gnjide. Toliko su niski u svom ljudskom obličju da nisu dostojni Vaskovicu ni pertle na cipelama da zavežu.Sram da ih bude,ljige nad ljigama.

ODGOVORITE
Name

deda

24.10.2016 05:48

Bako dodji dedi.

Name

Ko

23.10.2016 20:45

bi mogao da predvidi da ste baš toliki blentovi nad blentovima,ljigavce nesnošljivi.

ODGOVORITE
Name

magla

23.10.2016 20:49

sve si rekao o sebi.Nije te teško zamisliti.Ime ti je Nitko a prezime Nitkovic.Magla sa našeg časnog portala.

ODGOVORITE
Name

goran

23.10.2016 20:51

Gledam 23 posta na ovomn 'threadu' a od kojih samo 3 imaju posta kao neku ''diskusju' od 1-2 posta/odgora, dok njih cak 20 uopste nem ni jedan. To je tipicno nase srpsko jer mi vilimo da pametujemo ali uopste ne volimo da ulazimo u raspravu

ODGOVORITE
Name

studentu,

23.10.2016 20:52

Završi jednom,a kad završiš obavezno povuci vodu.

ODGOVORITE
Name

zuboboljo,

23.10.2016 20:55

ko se zadnji smije,najslađe se smije,Zar to nisi naučio tikvane?

ODGOVORITE
Name

Use i u svoje kljuse

23.10.2016 20:58

Vučiću se mora otvoreno poručiti da svoje prste drži s one strane Drine. SDS mora ići na njega kao što je on išao na SDS. Vučića treba rušiti u Srbiji. Pa će se okanuti SDSa i Republike Srpske. Vasković je počeo da lupeta. Ni ono što je pisao pred izbore i davao prognoze u vezi s izborima. nije mu trebalo. Bilo je to više nego prepotentno.

ODGOVORITE
Name

baka

23.10.2016 20:59

A ti bleji Pantara i virkaj šta je Vaskovic napisao.Mislim da ti prsti i u snu trepte ime poznate ličnosti= SLOBODAN VASKOVIC.

ODGOVORITE
Name

sanjas

23.10.2016 21:04

i ministar da budes.Jel ti obecao tvoj idol?Pogađam da ne možeš dalje od uvlakača.Kad neko izgovori ime Slobodan Vaskovic,ustani.

ODGOVORITE
Name

Jarane

23.10.2016 21:24

U FBiH se bude...biće promjena...mlade snage..u RS-u sve isto.Pa kretenu jedan,u RS-u je narod prije koliko godina birao ne nacionalnu stranku (snsd) ostavljajući za sobom nacionalnu retoriku,ili bar to pokušavajući...Od 95-te kod vas ni centa promjene...vjenčali se s SDA i Izetbegovicima,sto je rezultiralo da Dodik okrene ka prosrpskoj politici...

ODGOVORITE
Name

cups

24.10.2016 00:11

Manite se tih faza pocrkacemo

ODGOVORITE
Name

Gigant

24.10.2016 01:18

Dodik je politicar takvog kova, da ce prije on unistiti Vucica, nego ovaj njega... Odavno nisam vidio covjeka da bolje barata masama...

ODGOVORITE
Name

Pametno

24.10.2016 06:34

Ja želim da neko iz Bijeljine postane premijer i da ovom gradu pomogne. Mišljenja sam da je Miloš Stevanović prava ličnost za tako nešto!

ODGOVORITE
Name

obrazloži

24.10.2016 10:14

Šta ima u poslovnoj biografiji? Daj reci nam rezultate.

Name

Anonimus

24.10.2016 13:46

Samo se ti nadaj.I Zeljka je sada premijerka,pa nista u Teslicu nije uradila.I Bogdanic je iz Teslica,ni od njega nikakve vajde.Cim se dokopaju funkcije i Banja Luke,zaborave odakle su dosli i ko ih je tamo poslao...

Name

gligor

25.10.2016 10:45

Mićo Mićić je dobar kandidat s obzirom da će biti opozvan na prvoj sjednici skupštine

Name

Pametno

25.10.2016 11:49

On je školovan, emancipovan i dobar čovjek, školovan na zapadu. Svi naši političari treba da porade na svojoj elokvenciji, on to ima urođeno. Stvarno mislim da bi nam bilo puno bolje da on dođe za premijera.

Name

BiH

24.10.2016 08:58

Miloš S. je najjaci lik u BiH

ODGOVORITE
Name

Red

24.10.2016 09:12

Lik jeste ali ovo drugo......

Name

I ja BiH

24.10.2016 20:16

Pivo.

Name

Радојица

24.10.2016 11:49

Што је баби мили то јој се и снило.

ODGOVORITE
Name

internet

24.10.2016 11:52

Ciste gluposti.

ODGOVORITE
Name

Tata ti je glupost

24.10.2016 20:16

Briljantno.gospodine.

Name

heo

24.10.2016 13:59

Dodik i Vucic su sigurno veliki prijatelji ja mislim.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.10.2016 09:50

Tačno 100%.

Name

Bozo

24.10.2016 19:05

Hoće li biti premijer Milos Stevanovic? Je li to ide smjena.Sad će Igor cuti,tebe niko neće dirati.Replicira mi komentare,ali mi nemamo BN TV pa pitamo.

ODGOVORITE
Name

Igor

24.10.2016 19:25

Od sveg srca želim da Dodik napokon ode dok nije kasno za RS. Podrška Vučiću!

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.10.2016 06:05

Pogrešna procjena situacije. Njihove uvezane firme i poslovi rade normalnim tempom. Ili je Slobodan plaćen da zamuti vodu?

ODGOVORITE