Семберци страхују од поплава и поред утврда

“Воде Српске” су у обнову насипа, канала и уређење речних водотока од прошле године до сада у Семберији уложиле око 7 милиона марака.

Република Српска 23.10.2016 | 21:37
Семберци страхују од поплава и поред утврда
Пројекте финансирају из властитог буџета, кредитима Европске инвестиционе банке, Светске банке, као и из Фонда солидарности Републике Српске.

Мештани приобалног насеља у Јањи, који су протеклих година претрпели огромне штете од поплава, надају се да ће након утврђења обале Дрине са 14.000 кубних метара камена бити спречено изливање воде. За изградњу обалоутврде на Дрини из Фонда солидарности Републике Српске издвојено је 600.000 марака.

"Страхујемо од сваке јаче кише. Вода се подигне, поруши све пред собом. Водена стихија уништи усеве, поплави куће и помоћне објекте. Сада бисмо требали бити сигурнији", каже Јањарка Аиша Делић.

Након утврђења дринске обале у Јањи, у дужини од 840 метара, санације обале Дрине у Главичицама и уређења реке Лукавац на четири локалитета, за шта је из Фонда солидарности издвојено 850.000 марака, „Воде Српске“ ових дана треба да потпише уговоре за наставак радова у кориту Лукавца и Дрине на локацији Орлово поље.

Пројекти вредни око три милиона марака требало би да буду завршени до зиме.

"Подручје Семберије је једно од најсложенијих хидромелиорационих система у Републици Српској и најугроженије у смислу од поплавних ризика. Реконструисано је 26 километара савског насипа који је сада у поузданом стању. Ово подручје угрожавају и висок ниво подземних вода и брдске воде.

Зато се морају реконструисати мајевички канал, главни одводни канал и канал Дашница, за шта је потребно око 20 милиона марака. Главни пројекти су завршени, неопходно је урадити експропријацију и у току идуће године радови би могли да буду завршени", каже помоћник директора за управљање водама обласног речног слива Саве ЈУ “Воде Српске” Славиша Савић.

Из кредита Светске банке за изградњу Дринског насипа, у дужини од 33 километра, обезбеђено је 24 милиона марака.

У наредних 15 дана биће потписан уговор са шпанском фирмом која ће реконструисати 24 црпне станице на Сави, које одржавају око 200 километара насипа и канала. За ове намене обезбеђен је кредит Европске инвестиционе банке од 9,5 милиона евра.

У оквиру овог пројекта биће реконструксионе све пумпе и уграђено 17 нових пумпних агрегата.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Козинчанин

23.10.2016 14:48

Директор Кикић је долазио у Градишку, обишао зарасле канале, пазећи да не испрља ципелице. У Градишци ништа није рађено на каналској мрежи која је зачепљена, па је брањени дио угроженији од небрањеног. А и господин Вукотић се брине за канале као за лањски снијег. Треба расформирати Воде Српске и вратити ВП Саву, али са војничком дисциплином, без крађе и алкохола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воћар

24.10.2016 20:58

Зашто не прицинете Стеву Мирјанића да како зна нађе паре за те канале. Како га ми Јабланичани мотамо за паре и за мраз и за лед.

Name

Даздарац

23.10.2016 14:51

Све лепо набројано ста је урадјенои опет се неко боји. Наравно ако буду 1000 годисње воде нема те застите која це задрзати Дрину и Саву а Семберија је на таквом мјесту , све похвале за министра Стеву ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

23.10.2016 16:31

Ако нисте процитали, онда процитајте, промјена климе је довела до тога да це поплаве бити нормалне за медитеран, стога свака година мозе бити 1000 годисње поплаве, јер висе нема 1000годисње , сада су то свагдасње и нормално да су поплаве