Semberci strahuju od poplava i pored utvrda

“Vode Srpske” su u obnovu nasipa, kanala i uređenje rečnih vodotoka od prošle godine do sada u Semberiji uložile oko 7 miliona maraka.

Republika Srpska 23.10.2016 | 21:37
Semberci strahuju od poplava i pored utvrda
Projekte finansiraju iz vlastitog budžeta, kreditima Evropske investicione banke, Svetske banke, kao i iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Meštani priobalnog naselja u Janji, koji su proteklih godina pretrpeli ogromne štete od poplava, nadaju se da će nakon utvrđenja obale Drine sa 14.000 kubnih metara kamena biti sprečeno izlivanje vode. Za izgradnju obaloutvrde na Drini iz Fonda solidarnosti Republike Srpske izdvojeno je 600.000 maraka.

"Strahujemo od svake jače kiše. Voda se podigne, poruši sve pred sobom. Vodena stihija uništi useve, poplavi kuće i pomoćne objekte. Sada bismo trebali biti sigurniji", kaže Janjarka Aiša Delić.

Nakon utvrđenja drinske obale u Janji, u dužini od 840 metara, sanacije obale Drine u Glavičicama i uređenja reke Lukavac na četiri lokaliteta, za šta je iz Fonda solidarnosti izdvojeno 850.000 maraka, „Vode Srpske“ ovih dana treba da potpiše ugovore za nastavak radova u koritu Lukavca i Drine na lokaciji Orlovo polje.

Projekti vredni oko tri miliona maraka trebalo bi da budu završeni do zime.

"Područje Semberije je jedno od najsloženijih hidromelioracionih sistema u Republici Srpskoj i najugroženije u smislu od poplavnih rizika. Rekonstruisano je 26 kilometara savskog nasipa koji je sada u pouzdanom stanju. Ovo područje ugrožavaju i visok nivo podzemnih voda i brdske vode.

Zato se moraju rekonstruisati majevički kanal, glavni odvodni kanal i kanal Dašnica, za šta je potrebno oko 20 miliona maraka. Glavni projekti su završeni, neophodno je uraditi eksproprijaciju i u toku iduće godine radovi bi mogli da budu završeni", kaže pomoćnik direktora za upravljanje vodama oblasnog rečnog sliva Save JU “Vode Srpske” Slaviša Savić.

Iz kredita Svetske banke za izgradnju Drinskog nasipa, u dužini od 33 kilometra, obezbeđeno je 24 miliona maraka.

U narednih 15 dana biće potpisan ugovor sa španskom firmom koja će rekonstruisati 24 crpne stanice na Savi, koje održavaju oko 200 kilometara nasipa i kanala. Za ove namene obezbeđen je kredit Evropske investicione banke od 9,5 miliona evra.

U okviru ovog projekta biće rekonstruksione sve pumpe i ugrađeno 17 novih pumpnih agregata.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kozinčanin

23.10.2016 14:48

Direktor Kikić je dolazio u Gradišku, obišao zarasle kanale, pazeći da ne isprlja cipelice. U Gradišci ništa nije rađeno na kanalskoj mreži koja je začepljena, pa je branjeni dio ugroženiji od nebranjenog. A i gospodin Vukotić se brine za kanale kao za lanjski snijeg. Treba rasformirati Vode Srpske i vratiti VP Savu, ali sa vojničkom disciplinom, bez krađe i alkohola.

ODGOVORITE
Name

Voćar

24.10.2016 20:58

Zašto ne pricinete Stevu Mirjanića da kako zna nađe pare za te kanale. Kako ga mi Jablaničani motamo za pare i za mraz i za led.

Name

Dazdarac

23.10.2016 14:51

Sve lepo nabrojano sta je uradjenoi opet se neko boji. Naravno ako budu 1000 godisnje vode nema te zastite koja ce zadrzati Drinu i Savu a Semberija je na takvom mjestu , sve pohvale za ministra Stevu ...

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

23.10.2016 16:31

Ako niste procitali, onda procitajte, promjena klime je dovela do toga da ce poplave biti normalne za mediteran, stoga svaka godina moze biti 1000 godisnje poplave, jer vise nema 1000godisnje , sada su to svagdasnje i normalno da su poplave