Најзначајнији датум у историји Српске

Академик и сенатор Републике Српске Војислав Максимовић изјавио је да је 24. октобар 1991. године, када је конституисана Народна скупштина Републике Српске, најзначајнији датум у историји Српске, јер је само неколико мјесеци касније створена Република Српска, која мора бити сачувана јединством.

Република Српска 23.10.2016 | 14:23
Најзначајнији датум у историји Српске
Максимовић је изјавио Срни да ће сутра присуствовати јубиларној сједници Народне скупштине у Бањалуци и са осталима се присјетити времена кад српски народ у БиХ није имао други избор него да напусти заједничку скупштину БиХ.

"Ми смо одлучили да у околностима предратним напустимо заједничку скупштину... и да формирамо своју. То је најзначајнији датум у историји Српске. Након сједнице услиједили су догађаји који су конституисали нашу Републику", рекао је Максимовић, који је као предсједник Одбора био задужен да отвори сједницу.

Он је подсјетио да је након конститутивне одржано још неколико сједница док није донесена и коначна одлука да се формира Република српског народа у БиХ, која је проглашена 9. јануара 1992. године.

"Декларацију о проглашењу сам управо ја прочитао пред посланицима и тако је настала Република Српска", рекао је Максимовић и додао да је након тога услиједио рат који је Србима донио бројне невоље, али и "бројне задатке да се боре за опстанак Републике Српске".

Он је истакао да су ти задаци присутни и данас јер не престају напади на Српску.

"Покушај забране Дана Републике Српске је илузоран. Освајачи су од давних времена Србима забрањивали крсне славе, али ми смо славили на ризик. Није Дан Републике који они хоће да забране везан за Светог Стефана, који је велики светац, него се то подударило. Нема у нашем календару празног дана да нема неког свеца", указао је Максимовић.

Максимовић је истакао да је јединство кључно за очување Српске.

"Да Срби буду једиствени у одбрани Српске. Ми видимо да међу овим странкама које су у парламенту Републике Српске не постоји довољно јединство. Понашање ове опозиције мени се нимало не допада, јер је на штету Републике Српске. Превише је странака у једној малој држави", закључио је Максимовић.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Варте-елиминатор

23.10.2016 12:30

Војислав Максимовиц је један од осниваца СДС и кад он казе да је Босиц унистио странку и да води погресну политику онда нема даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

23.10.2016 13:19

А сједи у Сенату и дебело га плаца највеци непријатељ СДСа Леми Додик

Name

Столле

23.10.2016 12:36

РС има палату предсједника а ево сада видимо има и некакве сенаторе,који су,узгред буди речено,сврха самим себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

метузалем

23.10.2016 12:55

Имају лијеп хонорар, а сенаторају по потреби правдања хонорара. Овај први пут до сада.

Name

питање максимовицу

23.10.2016 12:50

Кад сте толико паметни, реците ми засто у Републици Српској нема НИТИ ЈЕДНЕ СТРАНКЕ СА ГРАДЈАНСКИМ ПРЕДЗНАКОМ? Све и један ПРОГРАМ НА ИЗБОРИМА је био национално оријентисан, и нигдје се није спомињао цовјек, радник, земљорадник, студент, уценик, домацица... Не. Народ је био угрозен у ИСТУПИМА СВИХ СТРАНАКА, а нигдје цовјек. Хоце ли нам то бити боље ако смо САМО СРБИ? А не запослени, писмени, уљудни??? Реците ми Максимовицу и остали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево.. остали

23.10.2016 19:06

Нико никоме не брани за оснивање било које странке у РС и слободно си могао и ти основати ту неку градјанску странку или било какву другу. Нико ти неце ставити забрану,блокаду.. Ја нисам цлан ни једне странке нити ме интересују странке,гледам да нормално зивим у овом цудном свијету

Name

боки

23.10.2016 12:57

Па зар овај није у Хагу? Одакле васкрсну? Па деценија а се скривао да га не ухапсе! Знам поуздано! И он би о Босицу?! Па како га није стид. Србин сам али се СТИДИМ такозваних "стваралаца" који се продадосе Баји на најсрамотнији начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања Фоча

24.10.2016 06:24

Па стварно како те није срамота овако говорити о Војиславу Максимовицу? Знас ли ти уопште ко је овај човјек? Смраду један мизерни

Name

Република Српска

23.10.2016 14:47

Откуд сад одједном искрсну 24. октобар као најзнацајнији датум за стварање Републике Српске. Па људи зар вам ово не мирисе да би могао 9. јануар бити замијењен 24. октобром. Видите да су у ту прицу укљуцени и такозвани сенатори са титулама академика који су на Бајином платном списку. Терен се мора припремити добро и народу се мора презентовати да је то све у његовом интересу. Само ми није јасно због цега би референдум !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кибо

23.10.2016 22:05

Еј Боки, је.. ти ја ма.. Како те није стид писати тако за тог цовјека..

ОДГОВОРИТЕ