Najznačajniji datum u istoriji Srpske

Akademik i senator Republike Srpske Vojislav Maksimović izjavio je da je 24. oktobar 1991. godine, kada je konstituisana Narodna skupština Republike Srpske, najznačajniji datum u istoriji Srpske, jer je samo nekoliko mjeseci kasnije stvorena Republika Srpska, koja mora biti sačuvana jedinstvom.

Republika Srpska 23.10.2016 | 14:23
Najznačajniji datum u istoriji Srpske
Maksimović je izjavio Srni da će sutra prisustvovati jubilarnoj sjednici Narodne skupštine u Banjaluci i sa ostalima se prisjetiti vremena kad srpski narod u BiH nije imao drugi izbor nego da napusti zajedničku skupštinu BiH.

"Mi smo odlučili da u okolnostima predratnim napustimo zajedničku skupštinu... i da formiramo svoju. To je najznačajniji datum u istoriji Srpske. Nakon sjednice uslijedili su događaji koji su konstituisali našu Republiku", rekao je Maksimović, koji je kao predsjednik Odbora bio zadužen da otvori sjednicu.

On je podsjetio da je nakon konstitutivne održano još nekoliko sjednica dok nije donesena i konačna odluka da se formira Republika srpskog naroda u BiH, koja je proglašena 9. januara 1992. godine.

"Deklaraciju o proglašenju sam upravo ja pročitao pred poslanicima i tako je nastala Republika Srpska", rekao je Maksimović i dodao da je nakon toga uslijedio rat koji je Srbima donio brojne nevolje, ali i "brojne zadatke da se bore za opstanak Republike Srpske".

On je istakao da su ti zadaci prisutni i danas jer ne prestaju napadi na Srpsku.

"Pokušaj zabrane Dana Republike Srpske je iluzoran. Osvajači su od davnih vremena Srbima zabranjivali krsne slave, ali mi smo slavili na rizik. Nije Dan Republike koji oni hoće da zabrane vezan za Svetog Stefana, koji je veliki svetac, nego se to podudarilo. Nema u našem kalendaru praznog dana da nema nekog sveca", ukazao je Maksimović.

Maksimović je istakao da je jedinstvo ključno za očuvanje Srpske.

"Da Srbi budu jedistveni u odbrani Srpske. Mi vidimo da među ovim strankama koje su u parlamentu Republike Srpske ne postoji dovoljno jedinstvo. Ponašanje ove opozicije meni se nimalo ne dopada, jer je na štetu Republike Srpske. Previše je stranaka u jednoj maloj državi", zaključio je Maksimović.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Varte-eliminator

23.10.2016 12:30

Vojislav Maksimovic je jedan od osnivaca SDS i kad on kaze da je Bosic unistio stranku i da vodi pogresnu politiku onda nema dalje

ODGOVORITE
Name

Njegos

23.10.2016 13:19

A sjedi u Senatu i debelo ga placa najveci neprijatelj SDSa Lemi Dodik

Name

Stolle

23.10.2016 12:36

RS ima palatu predsjednika a evo sada vidimo ima i nekakve senatore,koji su,uzgred budi rečeno,svrha samim sebi

ODGOVORITE
Name

metuzalem

23.10.2016 12:55

Imaju lijep honorar, a senatoraju po potrebi pravdanja honorara. Ovaj prvi put do sada.

Name

pitanje maksimovicu

23.10.2016 12:50

Kad ste toliko pametni, recite mi zasto u Republici Srpskoj nema NITI JEDNE STRANKE SA GRADJANSKIM PREDZNAKOM? Sve i jedan PROGRAM NA IZBORIMA je bio nacionalno orijentisan, i nigdje se nije spominjao covjek, radnik, zemljoradnik, student, ucenik, domacica... Ne. Narod je bio ugrozen u ISTUPIMA SVIH STRANAKA, a nigdje covjek. Hoce li nam to biti bolje ako smo SAMO SRBI? A ne zaposleni, pismeni, uljudni??? Recite mi Maksimovicu i ostali...

ODGOVORITE
Name

evo.. ostali

23.10.2016 19:06

Niko nikome ne brani za osnivanje bilo koje stranke u RS i slobodno si mogao i ti osnovati tu neku gradjansku stranku ili bilo kakvu drugu. Niko ti nece staviti zabranu,blokadu.. Ja nisam clan ni jedne stranke niti me interesuju stranke,gledam da normalno zivim u ovom cudnom svijetu

Name

boki

23.10.2016 12:57

Pa zar ovaj nije u Hagu? Odakle vaskrsnu? Pa decenija a se skrivao da ga ne uhapse! Znam pouzdano! I on bi o Bosicu?! Pa kako ga nije stid. Srbin sam ali se STIDIM takozvanih "stvaralaca" koji se prodadose Baji na najsramotniji način.

ODGOVORITE
Name

Nemanja Foča

24.10.2016 06:24

Pa stvarno kako te nije sramota ovako govoriti o Vojislavu Maksimovicu? Znas li ti uopšte ko je ovaj čovjek? Smradu jedan mizerni

Name

Republika Srpska

23.10.2016 14:47

Otkud sad odjednom iskrsnu 24. oktobar kao najznacajniji datum za stvaranje Republike Srpske. Pa ljudi zar vam ovo ne mirise da bi mogao 9. januar biti zamijenjen 24. oktobrom. Vidite da su u tu pricu ukljuceni i takozvani senatori sa titulama akademika koji su na Bajinom platnom spisku. Teren se mora pripremiti dobro i narodu se mora prezentovati da je to sve u njegovom interesu. Samo mi nije jasno zbog cega bi referendum !!!!

ODGOVORITE
Name

Kibo

23.10.2016 22:05

Ej Boki, je.. ti ja ma.. Kako te nije stid pisati tako za tog covjeka..

ODGOVORITE