Босић: Остајем вјеран члан своје странке

На ванредној скупштини СДС-а присутнима се први обратио досадашњи предсједник СДС-а Младен Босић. Његово обраћање преносимо у цјелости:

Република Српска 23.10.2016 | 13:57
Босић: Остајем вјеран члан своје странке
"Драги пријатељи, чланови Скупштине СДС-а,

Ово је, мислим, 12 скупштина коју водим као предсједник странке, преко 50 ГО, стотине предсједништава, шест изборних кампања, а ово је између осталог 4. изборна скупштина СДС-а.

Огроман труд је уложен у ових 10 година, од чланова у мјесним одборима, до врха странке. Труд у борби за наше идеје и нашу политику за коју смо били убјеђени да је за добро Републике Српске.

Велика одговорност је била на свима нама зато што се ради о државотворној странци и странци која је дио историје. Мој мандат као предсједника странке је почео у једном од критичних тренутака у њеном 26-тогодишњем животу и ја сам га схватио као дужност да обезбједим да СДС опстане као темељна странка Републике Српске.

Ја сам био убјеђен, а и данас сам, да ако униште СДС ни Република Српска неће имати свјетлу будућност.

Овом приликом желим да се захвалим стотинама сарадника и хиљадама активиста који су у ових десет година издржали страшне притиске, али су остали вјерни странци и њеној идеји о бољој и праведнијој Републици Српској. Хвала свима!

На овом путу је било и успона и падова, и славља, али и туговања. То вам је као у живоу сваког човјека, некад сте горе, а некад доле. Али потешкоће које су се налазиле пред нама никада нису могле поколебати вољу да се настави даље. Тако је и данас.

Ова ванредна изборна Скупштина представља, као и свака промјена, на неки начин нови почетак СДС-а. Нови почетак на већ раније зацртаном путу са којег немамо право да одустанемо.

Даме и господо,

Резултати последњих локаних избора који су се одржали прије тачно три седмице, нису били у складу са нашим очекивањима и нису били у складу са трудом који је странка уложила у изборној кампањи. Хвала свим учесницима у овој кампањи.

Морам још једном јавно да кажем да сам убјеђен да су сви дали свој максимум, без обзира на резултат. Такав рад у кампањи и атмосфера која је владала подигла је оптимизам и показало се, нереална очекивања, па је самим тим, тамо гдје је био лош резултат довео и до великог разочарења.

Као што смо се прије четири године радовали побједи на тадашњим локалним изборима, тако смо сада тужни због оваквог резултата.

Ја сада нећу вршити детаљну анализу изборног резултата. То треба обавити у миру и студиозно, али је јасно да је резултат био незадовољавајући не због лошег рада наших чланова на терену или лошег рада појединих начелника, мада је и тога било, него због политичке манипулације дизања националних тензија.

Ту игру су одиграли Бакир Изетбеговић и Милорад Додик уз помоћ Уставног суда БиХ, Тужилаштва и одлука које су довеле до тога да главна тема кампање не буду питања локалних заједница и проблеми грађана у њима.

Умјесто тога, главна тема ове кампање је била Дан Републике Српске и референдум о њему који је одржан седам дана прије избора. Класична политичка манипулација уз учешће чак и фактора изван Републике Српске и БиХ.

Са друге стране политика коју смо ми заговарали није била популистичка и бавила се основним темама живота; економијом, незапосленошћу и потребом за вођење борбе против корупције и криминала за које сам убјеђен да су највећа пријетња опстанку Републике Српске.

На слаб резултат је између осталог утицало и то што су изостали обећани резултати управо на пољу борбе против корупције.

Али, резултат локалних избора је такав какав јесте и ја сам одлучио да се због таквог резултата повучем са мјеста предсједника СДС-а. То није одлука донесена у афекту, него плод промишљања шта је најбоље урадити за СДС у овом тренутку. Не ради се значи ни о каквом пучу у странци, него о мојој самосталној одлуци преузимања одговорности.

Моја намјера је да на тај наин отворим нови политички простор странци да уђе у неопходне промјене и припреме за следеће опште изборе за које сам сигуран да ће донијети неопходне промјене у Републици Српској.

Многи ме питају зашто све ово радимо тако брзо, зашто већ након три седмице од завршетка локалних избора имамо ову изборну скуштину?

Зато што смо процјенили да је странка у овом тренутку у осјетљивом стању, а да разни спавачи и они који имају за циљ дестабилизацију странке као у претходним временима, на тај начин неће имати простор да раде свој посао. Уосталом такве покушаје сте видјели и ових седмица.

Од избора до данас смо одржали два Предсједништва и један ГО у два наставка. Као што Вам је познато, приједлог предсједништва према ГО је био да кандидат за предсједника СДС-а, којег ће ГО предложити овој изборној Скупштини, буде Вукота Говедарица.

Остала два кандидата чија имена су се појавила на Предсједништву су били Радо Савић и Милан Милићевић, али су нас обавјестили да не могу прихватити кандидатуре због тога што би то било у колизији са њиховим дужностима као поново изабраних начелника својих општина.

Процедуре за избор предсједника ће се обавити у складу са Статутом, о кандидатима ће нас обавјестити Кандидациона комисија, а гласање ће бити тајно. Прије самог избора ја ћу поднијети неопозиву оставку како би све било у складу са прописима.

Како избор новог предсједника странке јесте потребан, али није и довољан услов за нови почетак у циљу побједе на следећим изборима, предложили смо, а ГО прихватио као свој, план консолидације који треба извести у два корака.

Прва фаза је детаљна анализа резултата избора по свим општинама и приједлог санације критичних ОО са именовањем привремених органа. Та фаза би требала бити завршена до краја јануара идуће године. У ту сврху је Предсједништво формирало седмочлану комисију на чијем челу је предсједник ГО др Милан Милићевић.

Друга фаза би била била унутарстраначки избори који би се одржавали од 1. фебруара до 1. маја наредне године. Они би се завршили изборном Скупштином у мају следеће године на којој би био изабран нови ГО странке који би према Статуту бирао ново Предсједништво.

На тај начин би СДС до следећег љета добила ново руководство које би имало пуни легитимитет да води странку до следећих општих избора. Унутарстраначки изборни процес би стабилизовао странку и омогућио континуитет мобилиизације, без турбуленција и непотребних сукоба.

У складу са овим је следећа тачка дневног реда, тј. одлука о расписивању унутарстраначких избора коју према Статуту треба да донесе ова Скупштина. Зато предлажем да евентуалну расправу по питању реконструкције странке оставимо за следећу тачку.

Убјеђен сам да ће овај процес омогућити новом предсједнику и руководству да имају стабилност и одријешене руке у креирању политике коју ће пратити странка.

Што се тиче политике Странке, моје виђење будућности је садржано у експозеу који сам поднио конвенцији странке прије два мјесеца у Бијељини и нећу га данас поново елаборирати. То је у неку руку и мој политички тестамент. Нисам ни у једном сегменту промјенио ставове и сматрам да СДС треба и даље да остане код својих главних принципа и политика које смо заједно дефинисали.

А што се мене лично тиче то је и крај једне значајне ере у мом животу која је трајала десет година и која је значила десет година потпуне посвећености странци и њеним проблемима. Одласком са чела странке, ја остајем њен вјерни члан и у потпуности окренут нашем заједничком циљу – борби за бољу Републику Српску.

Сада ми остаје да покушам да повратим дио свог живота који се тиче породице и пријатеља. Радујем се томе, а убјеђен сам да сам СДС-у дао шта сам знао и могао.

И на крају, хвала свима. Извињавам се онима које сам несвјесно и неправедно повриједио. А ја опраштам многима који су ме прогањали и вријеђали и на тај начин правили штету и странци. Вјерујем да нови предсједник странке неће морати проћи исти пут. Ја сам све радио у најбољој намјери да сачувам странку од силних напада са свих страна.

Хвала вам свима! Само смо заједно јаки!

Треба нам јединство странке. Сјетите се - на муци се познају јунаци, у невољи добри пријатељи!

ХВАЛА ВАМ СВИМА!"

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

бн

23.10.2016 12:06

Он и др Савић у СДС-у су најпотребније људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

23.10.2016 12:23

Не заборавите на Сашу Лазића И Љ.Игумановића !!! Они су будућност странке,не само у Градишци. Они ће привући нове квалитетне људе. Будућност сдс-а !!!

Name

Варте-елиминатор

23.10.2016 12:26

На цело СДС требају доци стари провјерени кадрови по којима је СДС препознатљив и због цијих заслуга СДС опстаје на политицкој сцени РС овако дуго као сто је Момцило Крајисник.Босиц је тројански коњ убацен од страних слузби са задатком да унисти дрзавотворну снагу српског народа сто је некад био СДС

Name

Куре

23.10.2016 12:30

Расплаках се, био је користан за СНСД.

Name

ре Куре

23.10.2016 12:52

Браво! Шта је сад ово? А први је дао изјаву са гласачког мјеста за референдум! Сад манипулација Додика и сл. Што си насјео? Хтио? Или у незнању?

Name

сдс

23.10.2016 12:16

Браво пресједниче,господин био и остао,риједак интелектуалац којега тајкуни нису нити знали нити смјели разумјети,а новоме пресједнику нека је Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсда

23.10.2016 12:46

Био и остао вјецити парламентарац

Name

И...

23.10.2016 12:57

...ШТА МИ ИМАМО ОД ТОГА?

Name

Сасарс

23.10.2016 13:54

Јој кад видим ову сдс-ову партијску војску, све висе ми та странка лици на секту снсд... Па будало једна ста је то Босиц добро уцинио за Републику Српску???

Name

Сасарс

24.10.2016 18:06

Сто то опозиција може. Причају о аферама, милијарде покрадене , дајте им шансу један мандат. Не желите! Онда шутите. Нема трећих, поштених, ни на западу, јашу двије партије. Наша стока има неке своје мјере! И сва унезвијерена гласа против себе!

Name

Срамота

23.10.2016 12:21

Ти си био највећи спавач. Успављивао си СДС пуних десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасарс

23.10.2016 12:56

Управо тако! Да није био тако статицан не би их додик вртио око малог прста. Када се сјетим њихових одбора за ово, одбора за оно и саопстења за јавност повраца ми се. Назалост, мисљења сам да и Вукота нема капацитет за несто боље. Вукота није рјесење!

Name

Сале

23.10.2016 12:35

Изузетно поштен човек али није имао харизму за лидера,,, Мислим да је овакав чин требао учинити прије двије године или ти на прошлој изборној скупштини!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.10.2016 12:38

Српски народ ће пратити дјеловање СДС у власти на нивоу БиХ . Како будете сијали тако ће те жњати на изборима за 2 године. Надам се да ће нови кадрови на челу СДС довести до поправљања рејтинга странке. Овакав Савез за промјене је пропаст за СДС, ПДП и НДП сисају крв из СДС и у савезу са оваквим странкама од СДС остаће само љуштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2016 13:23

Дај Петре, и слцни, не проспиајте памет када ниста добро не знате за реци. РС на целу са Додиком це нестати. Ту СДС оцигледно ниста не мозе јер народ слиједи Водју који само на себе мисли. Народ бира, а оцигледно изабира да му буде горе. Људи и маса никад нису ималу смисла да препознају праве ствари на вријеме. Па Исуса су разапели и кудили, а послије му се клањају. Овај народ је персонификација Додика, а слицни воле слицне. Да се дјевица Марија огласи и казе за супротно, народ би опет гласао за Додика. Срби це као народ нестати, то показује историја, јер нису самокритицни.

Name

поносни

23.10.2016 12:55

Гдје ти је Огњен Тадић. Заједно отјераште много искрених чланова. Не можемо ти опростити без обзира што молиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги

23.10.2016 14:16

Оги у Лактасима

Name

Јована

23.10.2016 15:29

Ено га са Стаменком Поповицем. Праве план како спасити СДС :) Јој Бозеееее :)

Name

Босица и Тадица

24.10.2016 17:51

Се не може поредити! Увреда за Босица, зна се Ко је Тадиц. Играч разних господара .

Name

вуцко

23.10.2016 13:03

Босицу сто поднесе оставку када су криви Додик, Бакир, Вуциц и Николиц?! У свој овој прици о кривцима заборавио си јос и Цовица и хдз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

23.10.2016 13:10

ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ БОСИЋУ ОВО ЈЕ СЈЕТАН И САМОСАЖАЉИВ ГОВОР, АЛИ И ПОШТЕН ОПРОШТАЈ ОД ФУНКЦИЈЕ ЗА КОЈУ НИСТЕ БИЛИ ДОВОЉНО СТРУЧНИ И КОЈОЈ ЗБОГ ВАШЕГ НЕДОСТАТКА ПРОФЕСИОНАЛНОГ ИСКУСТВА И СМЈЕЛОСТИ НИСТЕ БИЛИ НИ ДОРАСЛИ. СВАКА ВАМ ЧАСТ ДА СТЕ СЕ ОДЛУЧИЛИ НА ОВАЈ КОНАЧАН И ОДЛУЧАН ПОТЕЗ И СТАВИЛИ ТАЧКУ НА КРАЈ ОВЕ АГОНИЈЕ САДРЖАНЕ ОД БРОЈНИХ ИЗБОРНИХ ПОРАЗА. ДОЛАЗИ НОВО ВРИЈЕМЕ ЗА СДС И САДА ЈЕ СВЕ НА ЊЕГОВИМ ЧЛАНОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

квалитета нема

23.10.2016 13:35

СДС је имао кадрове из бивсег система. Кад је досло до смјене генерација оцигледно се показало да се није радило са подмлатком и да су рупе у организации огромне.Исто тако база је све уза, цак у једном периоду интелектуални крем друства и харизматицни људи који су хтјелу у политику исли су искљуциво ка СНСД као напредној али и национално освестеној опцији. СДС мора кориговати много стоста, дефицит кадра је огроман, да ли це успјети ко зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квалитет?

23.10.2016 15:15

Тај тзв. квалитет што је отишао у СНСД и који након свих ових година гледа како систематски уништавају РС по свим сегментима је дно друштва. Талог. Народ је очекивао од таквих да дигну глас и буду коректив погрешном правцу СНСД. Они све јасно виде и знају, али ћуте! Какав је то квалитет и коме треба? Зарад мало бољег статуса у овом јадном друштву, продали су дједовину, а за будућност дјеце спремају иностранство. Некад је тај "квалитет" био и морални свјетионик, а сад само разлог за тугу и богами бијес.

Name

Алан Форд

23.10.2016 14:10

Није само Босић крив за лош резултат СДС-а. Мада сноси највећу одговорност. Погледајте само општинске и градске одборе. Ево Бијељина нпр. Од некада апсолутне већине у скупштини, Мићо Мићић је СДС довео на ниво мизерне странке. Погледајте само ко су људи у нхеговом окружењу и све ће вам бити јасно. Отјерао је све паметне и честите из СДС-а. Погледајте само колико је нових странку настало из СДС-а. Ни једна друга странка није изњедрила толико нових странки као СДС. Очито да нешто није ваљало. Говедарици желим пуно среће. Али промјене у врху странке неће донијети ништа боље. Треба претрести све општинске одборе и смијенити оне који су уназадили СДС на локалу. А таквих је много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

23.10.2016 15:36

Босиц није требао подњети оставку због ови избора. Јер овдје уопсте није било до њега и његове политике. Вец одговорност лези на кандидатима за нацелника и опцинско вјеце!Друго би било дасу опсти избори! На локалним изборима мало ко гледа из које странке долази. Вецином се гледа дали је кандидат вјеродостојан. Поготово у мањим градивима се зна дали је кандидат лопово ил постен ил лазов. И дали је народу боље за врјеме његововог мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

23.10.2016 16:56

Отишао је истински патриота , поштен човјек и велики интелектуалац . Борио се 10 година са свим нападима на странку и њега лично . Највећу опозицију је имао од појединаца у странци . Ту борбу је изгубио . Тачно је да су му припремали пуч . Човјек је све то сагледао и часно се повукао . Оног трена кад су се авети рата попут Мандића Момчилла , Томислава Ковача и других почели мијешати у кадровску политику СДС а , Босић је као паметан човјек схватио да руковођење странке треба препустити Говедарици , Бабаљу и другим који су жељни власти а имају подршку Мандића и њему сличних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босиц је све оно сто си казао!

24.10.2016 17:29

Стока не воли такве политичаре. Гласају за бајке, Лажно србовање. Не би Њега смијенили чланови СДС , Сам је увидио да већина народа се не забрињава за отворену пљачку на коју је указивао. Стока ће укапирати врло брзо.

Name

Семберац

24.10.2016 14:06

Алан Форд тотално си у праву сто се тице Бијељине и Мице Мицица!Цовјек се окрузио лоповима,пропалицама и непостеним људима и направио од СДС минорну странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

24.10.2016 18:57

Е мој Босићу коме даде странку. Па Ви сте паметан човјек, што то урадисте.

ОДГОВОРИТЕ