Bosić: Ostajem vjeran član svoje stranke

Na vanrednoj skupštini SDS-a prisutnima se prvi obratio dosadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić. Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Republika Srpska 23.10.2016 | 13:57
Bosić: Ostajem vjeran član svoje stranke
"Dragi prijatelji, članovi Skupštine SDS-a,

Ovo je, mislim, 12 skupština koju vodim kao predsjednik stranke, preko 50 GO, stotine predsjedništava, šest izbornih kampanja, a ovo je između ostalog 4. izborna skupština SDS-a.

Ogroman trud je uložen u ovih 10 godina, od članova u mjesnim odborima, do vrha stranke. Trud u borbi za naše ideje i našu politiku za koju smo bili ubjeđeni da je za dobro Republike Srpske.

Velika odgovornost je bila na svima nama zato što se radi o državotvornoj stranci i stranci koja je dio istorije. Moj mandat kao predsjednika stranke je počeo u jednom od kritičnih trenutaka u njenom 26-togodišnjem životu i ja sam ga shvatio kao dužnost da obezbjedim da SDS opstane kao temeljna stranka Republike Srpske.

Ja sam bio ubjeđen, a i danas sam, da ako unište SDS ni Republika Srpska neće imati svjetlu budućnost.

Ovom prilikom želim da se zahvalim stotinama saradnika i hiljadama aktivista koji su u ovih deset godina izdržali strašne pritiske, ali su ostali vjerni stranci i njenoj ideji o boljoj i pravednijoj Republici Srpskoj. Hvala svima!

Na ovom putu je bilo i uspona i padova, i slavlja, ali i tugovanja. To vam je kao u živou svakog čovjeka, nekad ste gore, a nekad dole. Ali poteškoće koje su se nalazile pred nama nikada nisu mogle pokolebati volju da se nastavi dalje. Tako je i danas.

Ova vanredna izborna Skupština predstavlja, kao i svaka promjena, na neki način novi početak SDS-a. Novi početak na već ranije zacrtanom putu sa kojeg nemamo pravo da odustanemo.

Dame i gospodo,

Rezultati poslednjih lokanih izbora koji su se održali prije tačno tri sedmice, nisu bili u skladu sa našim očekivanjima i nisu bili u skladu sa trudom koji je stranka uložila u izbornoj kampanji. Hvala svim učesnicima u ovoj kampanji.

Moram još jednom javno da kažem da sam ubjeđen da su svi dali svoj maksimum, bez obzira na rezultat. Takav rad u kampanji i atmosfera koja je vladala podigla je optimizam i pokazalo se, nerealna očekivanja, pa je samim tim, tamo gdje je bio loš rezultat doveo i do velikog razočarenja.

Kao što smo se prije četiri godine radovali pobjedi na tadašnjim lokalnim izborima, tako smo sada tužni zbog ovakvog rezultata.

Ja sada neću vršiti detaljnu analizu izbornog rezultata. To treba obaviti u miru i studiozno, ali je jasno da je rezultat bio nezadovoljavajući ne zbog lošeg rada naših članova na terenu ili lošeg rada pojedinih načelnika, mada je i toga bilo, nego zbog političke manipulacije dizanja nacionalnih tenzija.

Tu igru su odigrali Bakir Izetbegović i Milorad Dodik uz pomoć Ustavnog suda BiH, Tužilaštva i odluka koje su dovele do toga da glavna tema kampanje ne budu pitanja lokalnih zajednica i problemi građana u njima.

Umjesto toga, glavna tema ove kampanje je bila Dan Republike Srpske i referendum o njemu koji je održan sedam dana prije izbora. Klasična politička manipulacija uz učešće čak i faktora izvan Republike Srpske i BiH.

Sa druge strane politika koju smo mi zagovarali nije bila populistička i bavila se osnovnim temama života; ekonomijom, nezaposlenošću i potrebom za vođenje borbe protiv korupcije i kriminala za koje sam ubjeđen da su najveća prijetnja opstanku Republike Srpske.

Na slab rezultat je između ostalog uticalo i to što su izostali obećani rezultati upravo na polju borbe protiv korupcije.

Ali, rezultat lokalnih izbora je takav kakav jeste i ja sam odlučio da se zbog takvog rezultata povučem sa mjesta predsjednika SDS-a. To nije odluka donesena u afektu, nego plod promišljanja šta je najbolje uraditi za SDS u ovom trenutku. Ne radi se znači ni o kakvom puču u stranci, nego o mojoj samostalnoj odluci preuzimanja odgovornosti.

Moja namjera je da na taj nain otvorim novi politički prostor stranci da uđe u neophodne promjene i pripreme za sledeće opšte izbore za koje sam siguran da će donijeti neophodne promjene u Republici Srpskoj.

Mnogi me pitaju zašto sve ovo radimo tako brzo, zašto već nakon tri sedmice od završetka lokalnih izbora imamo ovu izbornu skuštinu?

Zato što smo procjenili da je stranka u ovom trenutku u osjetljivom stanju, a da razni spavači i oni koji imaju za cilj destabilizaciju stranke kao u prethodnim vremenima, na taj način neće imati prostor da rade svoj posao. Uostalom takve pokušaje ste vidjeli i ovih sedmica.

Od izbora do danas smo održali dva Predsjedništva i jedan GO u dva nastavka. Kao što Vam je poznato, prijedlog predsjedništva prema GO je bio da kandidat za predsjednika SDS-a, kojeg će GO predložiti ovoj izbornoj Skupštini, bude Vukota Govedarica.

Ostala dva kandidata čija imena su se pojavila na Predsjedništvu su bili Rado Savić i Milan Milićević, ali su nas obavjestili da ne mogu prihvatiti kandidature zbog toga što bi to bilo u koliziji sa njihovim dužnostima kao ponovo izabranih načelnika svojih opština.

Procedure za izbor predsjednika će se obaviti u skladu sa Statutom, o kandidatima će nas obavjestiti Kandidaciona komisija, a glasanje će biti tajno. Prije samog izbora ja ću podnijeti neopozivu ostavku kako bi sve bilo u skladu sa propisima.

Kako izbor novog predsjednika stranke jeste potreban, ali nije i dovoljan uslov za novi početak u cilju pobjede na sledećim izborima, predložili smo, a GO prihvatio kao svoj, plan konsolidacije koji treba izvesti u dva koraka.

Prva faza je detaljna analiza rezultata izbora po svim opštinama i prijedlog sanacije kritičnih OO sa imenovanjem privremenih organa. Ta faza bi trebala biti završena do kraja januara iduće godine. U tu svrhu je Predsjedništvo formiralo sedmočlanu komisiju na čijem čelu je predsjednik GO dr Milan Milićević.

Druga faza bi bila bila unutarstranački izbori koji bi se održavali od 1. februara do 1. maja naredne godine. Oni bi se završili izbornom Skupštinom u maju sledeće godine na kojoj bi bio izabran novi GO stranke koji bi prema Statutu birao novo Predsjedništvo.

Na taj način bi SDS do sledećeg ljeta dobila novo rukovodstvo koje bi imalo puni legitimitet da vodi stranku do sledećih opštih izbora. Unutarstranački izborni proces bi stabilizovao stranku i omogućio kontinuitet mobiliizacije, bez turbulencija i nepotrebnih sukoba.

U skladu sa ovim je sledeća tačka dnevnog reda, tj. odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora koju prema Statutu treba da donese ova Skupština. Zato predlažem da eventualnu raspravu po pitanju rekonstrukcije stranke ostavimo za sledeću tačku.

Ubjeđen sam da će ovaj proces omogućiti novom predsjedniku i rukovodstvu da imaju stabilnost i odriješene ruke u kreiranju politike koju će pratiti stranka.

Što se tiče politike Stranke, moje viđenje budućnosti je sadržano u ekspozeu koji sam podnio konvenciji stranke prije dva mjeseca u Bijeljini i neću ga danas ponovo elaborirati. To je u neku ruku i moj politički testament. Nisam ni u jednom segmentu promjenio stavove i smatram da SDS treba i dalje da ostane kod svojih glavnih principa i politika koje smo zajedno definisali.

A što se mene lično tiče to je i kraj jedne značajne ere u mom životu koja je trajala deset godina i koja je značila deset godina potpune posvećenosti stranci i njenim problemima. Odlaskom sa čela stranke, ja ostajem njen vjerni član i u potpunosti okrenut našem zajedničkom cilju – borbi za bolju Republiku Srpsku.

Sada mi ostaje da pokušam da povratim dio svog života koji se tiče porodice i prijatelja. Radujem se tome, a ubjeđen sam da sam SDS-u dao šta sam znao i mogao.

I na kraju, hvala svima. Izvinjavam se onima koje sam nesvjesno i nepravedno povrijedio. A ja opraštam mnogima koji su me proganjali i vrijeđali i na taj način pravili štetu i stranci. Vjerujem da novi predsjednik stranke neće morati proći isti put. Ja sam sve radio u najboljoj namjeri da sačuvam stranku od silnih napada sa svih strana.

Hvala vam svima! Samo smo zajedno jaki!

Treba nam jedinstvo stranke. Sjetite se - na muci se poznaju junaci, u nevolji dobri prijatelji!

HVALA VAM SVIMA!"

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

bn

23.10.2016 12:06

On i dr Savić u SDS-u su najpotrebnije ljudi!

ODGOVORITE
Name

gradiška

23.10.2016 12:23

Ne zaboravite na Sašu Lazića I Lj.Igumanovića !!! Oni su budućnost stranke,ne samo u Gradišci. Oni će privući nove kvalitetne ljude. Budućnost sds-a !!!

Name

Varte-eliminator

23.10.2016 12:26

Na celo SDS trebaju doci stari provjereni kadrovi po kojima je SDS prepoznatljiv i zbog cijih zasluga SDS opstaje na politickoj sceni RS ovako dugo kao sto je Momcilo Krajisnik.Bosic je trojanski konj ubacen od stranih sluzbi sa zadatkom da unisti drzavotvornu snagu srpskog naroda sto je nekad bio SDS

Name

Kure

23.10.2016 12:30

Rasplakah se, bio je koristan za SNSD.

Name

re Kure

23.10.2016 12:52

Bravo! Šta je sad ovo? A prvi je dao izjavu sa glasačkog mjesta za referendum! Sad manipulacija Dodika i sl. Što si nasjeo? Htio? Ili u neznanju?

Name

sds

23.10.2016 12:16

Bravo presjedniče,gospodin bio i ostao,rijedak intelektualac kojega tajkuni nisu niti znali niti smjeli razumjeti,a novome presjedniku neka je Bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

sdsda

23.10.2016 12:46

Bio i ostao vjeciti parlamentarac

Name

I...

23.10.2016 12:57

...ŠTA MI IMAMO OD TOGA?

Name

Sasars

23.10.2016 13:54

Joj kad vidim ovu sds-ovu partijsku vojsku, sve vise mi ta stranka lici na sektu snsd... Pa budalo jedna sta je to Bosic dobro ucinio za Republiku Srpsku???

Name

Sasars

24.10.2016 18:06

Sto to opozicija može. Pričaju o aferama, milijarde pokradene , dajte im šansu jedan mandat. Ne želite! Onda šutite. Nema trećih, poštenih, ni na zapadu, jašu dvije partije. Naša stoka ima neke svoje mjere! I sva unezvijerena glasa protiv sebe!

Name

Sramota

23.10.2016 12:21

Ti si bio najveći spavač. Uspavljivao si SDS punih deset godina.

ODGOVORITE
Name

Sasars

23.10.2016 12:56

Upravo tako! Da nije bio tako statican ne bi ih dodik vrtio oko malog prsta. Kada se sjetim njihovih odbora za ovo, odbora za ono i saopstenja za javnost povraca mi se. Nazalost, misljenja sam da i Vukota nema kapacitet za nesto bolje. Vukota nije rjesenje!

Name

Sale

23.10.2016 12:35

Izuzetno pošten čovek ali nije imao harizmu za lidera,,, Mislim da je ovakav čin trebao učiniti prije dvije godine ili ti na prošloj izbornoj skupštini!!!

ODGOVORITE
Name

Петар

23.10.2016 12:38

Српски народ ће пратити дјеловање СДС у власти на нивоу БиХ . Како будете сијали тако ће те жњати на изборима за 2 године. Надам се да ће нови кадрови на челу СДС довести до поправљања рејтинга странке. Овакав Савез за промјене је пропаст за СДС, ПДП и НДП сисају крв из СДС и у савезу са оваквим странкама од СДС остаће само љуштура.

ODGOVORITE
Name

Re

23.10.2016 13:23

Daj Petre, i slcni, ne prospiajte pamet kada nista dobro ne znate za reci. RS na celu sa Dodikom ce nestati. Tu SDS ocigledno nista ne moze jer narod slijedi Vodju koji samo na sebe misli. Narod bira, a ocigledno izabira da mu bude gore. Ljudi i masa nikad nisu imalu smisla da prepoznaju prave stvari na vrijeme. Pa Isusa su razapeli i kudili, a poslije mu se klanjaju. Ovaj narod je personifikacija Dodika, a slicni vole slicne. Da se djevica Marija oglasi i kaze za suprotno, narod bi opet glasao za Dodika. Srbi ce kao narod nestati, to pokazuje istorija, jer nisu samokriticni.

Name

ponosni

23.10.2016 12:55

Gdje ti je Ognjen Tadić. Zajedno otjerašte mnogo iskrenih članova. Ne možemo ti oprostiti bez obzira što moliš.

ODGOVORITE
Name

ogi

23.10.2016 14:16

Ogi u Laktasima

Name

Jovana

23.10.2016 15:29

Eno ga sa Stamenkom Popovicem. Prave plan kako spasiti SDS :) Joj Bozeeeee :)

Name

Bosica i Tadica

24.10.2016 17:51

Se ne može porediti! Uvreda za Bosica, zna se Ko je Tadic. Igrač raznih gospodara .

Name

vucko

23.10.2016 13:03

Bosicu sto podnese ostavku kada su krivi Dodik, Bakir, Vucic i Nikolic?! U svoj ovoj prici o krivcima zaboravio si jos i Covica i hdz.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

23.10.2016 13:10

POŠTOVANI GOSPODINE BOSIĆU OVO JE SJETAN I SAMOSAŽALJIV GOVOR, ALI I POŠTEN OPROŠTAJ OD FUNKCIJE ZA KOJU NISTE BILI DOVOLJNO STRUČNI I KOJOJ ZBOG VAŠEG NEDOSTATKA PROFESIONALNOG ISKUSTVA I SMJELOSTI NISTE BILI NI DORASLI. SVAKA VAM ČAST DA STE SE ODLUČILI NA OVAJ KONAČAN I ODLUČAN POTEZ I STAVILI TAČKU NA KRAJ OVE AGONIJE SADRŽANE OD BROJNIH IZBORNIH PORAZA. DOLAZI NOVO VRIJEME ZA SDS I SADA JE SVE NA NJEGOVIM ČLANOVIMA.

ODGOVORITE
Name

kvaliteta nema

23.10.2016 13:35

SDS je imao kadrove iz bivseg sistema. Kad je doslo do smjene generacija ocigledno se pokazalo da se nije radilo sa podmlatkom i da su rupe u organizacii ogromne.Isto tako baza je sve uza, cak u jednom periodu intelektualni krem drustva i harizmaticni ljudi koji su htjelu u politiku isli su iskljucivo ka SNSD kao naprednoj ali i nacionalno osvestenoj opciji. SDS mora korigovati mnogo stosta, deficit kadra je ogroman, da li ce uspjeti ko zna.

ODGOVORITE
Name

Kvalitet?

23.10.2016 15:15

Taj tzv. kvalitet što je otišao u SNSD i koji nakon svih ovih godina gleda kako sistematski uništavaju RS po svim segmentima je dno društva. Talog. Narod je očekivao od takvih da dignu glas i budu korektiv pogrešnom pravcu SNSD. Oni sve jasno vide i znaju, ali ćute! Kakav je to kvalitet i kome treba? Zarad malo boljeg statusa u ovom jadnom društvu, prodali su djedovinu, a za budućnost djece spremaju inostranstvo. Nekad je taj "kvalitet" bio i moralni svjetionik, a sad samo razlog za tugu i bogami bijes.

Name

Alan Ford

23.10.2016 14:10

Nije samo Bosić kriv za loš rezultat SDS-a. Mada snosi najveću odgovornost. Pogledajte samo opštinske i gradske odbore. Evo Bijeljina npr. Od nekada apsolutne većine u skupštini, Mićo Mićić je SDS doveo na nivo mizerne stranke. Pogledajte samo ko su ljudi u nhegovom okruženju i sve će vam biti jasno. Otjerao je sve pametne i čestite iz SDS-a. Pogledajte samo koliko je novih stranku nastalo iz SDS-a. Ni jedna druga stranka nije iznjedrila toliko novih stranki kao SDS. Očito da nešto nije valjalo. Govedarici želim puno sreće. Ali promjene u vrhu stranke neće donijeti ništa bolje. Treba pretresti sve opštinske odbore i smijeniti one koji su unazadili SDS na lokalu. A takvih je mnogo.

ODGOVORITE
Name

iskreno

23.10.2016 15:36

Bosic nije trebao podnjeti ostavku zbog ovi izbora. Jer ovdje uopste nije bilo do njega i njegove politike. Vec odgovornost lezi na kandidatima za nacelnika i opcinsko vjece!Drugo bi bilo dasu opsti izbori! Na lokalnim izborima malo ko gleda iz koje stranke dolazi. Vecinom se gleda dali je kandidat vjerodostojan. Pogotovo u manjim gradivima se zna dali je kandidat lopovo il posten il lazov. I dali je narodu bolje za vrjeme njegovovog mandata.

ODGOVORITE
Name

Jovo

23.10.2016 16:56

Otišao je istinski patriota , pošten čovjek i veliki intelektualac . Borio se 10 godina sa svim napadima na stranku i njega lično . Najveću opoziciju je imao od pojedinaca u stranci . Tu borbu je izgubio . Tačno je da su mu pripremali puč . Čovjek je sve to sagledao i časno se povukao . Onog trena kad su se aveti rata poput Mandića Momčilla , Tomislava Kovača i drugih počeli miješati u kadrovsku politiku SDS a , Bosić je kao pametan čovjek shvatio da rukovođenje stranke treba prepustiti Govedarici , Babalju i drugim koji su željni vlasti a imaju podršku Mandića i njemu sličnih.

ODGOVORITE
Name

Bosic je sve ono sto si kazao!

24.10.2016 17:29

Stoka ne voli takve političare. Glasaju za bajke, Lažno srbovanje. Ne bi Njega smijenili članovi SDS , Sam je uvidio da većina naroda se ne zabrinjava za otvorenu pljačku na koju je ukazivao. Stoka će ukapirati vrlo brzo.

Name

Semberac

24.10.2016 14:06

Alan Ford totalno si u pravu sto se tice Bijeljine i Mice Micica!Covjek se okruzio lopovima,propalicama i nepostenim ljudima i napravio od SDS minornu stranku.

ODGOVORITE
Name

Gacko

24.10.2016 18:57

E moj Bosiću kome dade stranku. Pa Vi ste pametan čovjek, što to uradiste.

ODGOVORITE