Књиге у руке: Почетак 61. сајма у Београду

Под слоганом "Књиге у руке" почиње 61. Међународни београдски сајам књига на коме ће учествовати више од 450 домаћих и страних излагача. Почасни гост је Иран.

Србија 23.10.2016 | 11:34
Књиге у руке: Почетак 61. сајма у Београду
На свечаности која почиње у 18 часова у хали 2, Међународни београдски сајам књига отвориће Драган Станић, председник Матице српске, у књижевности познат као Иван Негришорац, а у име Ирана, земље почасног госта, књижевница и редитељка Наргес Абјар.

"Иран представља и своју дубоку културну традицију и свој савремени лик. Тежили су да уприличе више сусрета између српских и иранских писаца на теме које их обједињавају. Мени је посебно занимљив један сегмент програма под називом Накали, односно, то је име за начин епског приповедања њиховог чувеног спева Шахнама", каже Драган Хамовић, уредник програма 61. Међународног сајма књига.

Према његовим речима, Сајам књига је простор великих распона, а у те распоне спада и обележавање 400. годишњице Шекспира и Сервантеса, затим велика изложба Универзитетске библиотеке, трибине, бројна издања али и годишњице као што су Кочићева стогодишњица или тужна годишњица оснивања Јасеновца коју такође прати трибина и изложба која долази из Бањалуке.

"Имамо новину у виду трибине 'Арена од речи'. То је полемичка трибина на различите горуће теме савремене културе, од проблема односа националне и колонијалне културе, рата за културно наслеђе у региону, као сто је и тема књига и ангажованост", истиче Хамовић.

"У оквиру програма 'Писци у фокусу' биће много писаца али и они који су нам у фокусу су они који су нам овде веома познати и читани писци: руски писац Захар Прилепин, имаће чак два програма почетног дана Сајма као и норвешки писац Ерленд Лу", наводи Драган Хамовић.

Дечји програм је у знаку једне лепе годишњице, каже Хамовић.

У сали "Јанко Веселиновић" програм ће бити примарно посвећен 120. годишњици појаве чувеног романа "Хајдук Станко" који су читале генерације српских читалаца али и 75 година од појаве "Малог принца".

"У сваком случају галерија драгих ликова из области књижевности за децу током неколико сајамских дана ће дефиловати кроз сајамске програмске сале", каже Хамовић.

Сајам је отворен од десет сати. Појединачна карта је 250 динара, за групне посете 150, док улазница за свих осам дана манифестације стаје 900 динара. Породични дани су понедељак и уторак, а школски четвртак.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар