Knjige u ruke: Početak 61. sajma u Beogradu

Pod sloganom "Knjige u ruke" počinje 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga na kome će učestvovati više od 450 domaćih i stranih izlagača. Počasni gost je Iran.

Srbija 23.10.2016 | 11:34
Knjige u ruke: Početak 61. sajma u Beogradu
Na svečanosti koja počinje u 18 časova u hali 2, Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, u književnosti poznat kao Ivan Negrišorac, a u ime Irana, zemlje počasnog gosta, književnica i rediteljka Narges Abjar.

"Iran predstavlja i svoju duboku kulturnu tradiciju i svoj savremeni lik. Težili su da upriliče više susreta između srpskih i iranskih pisaca na teme koje ih objedinjavaju. Meni je posebno zanimljiv jedan segment programa pod nazivom Nakali, odnosno, to je ime za način epskog pripovedanja njihovog čuvenog speva Šahnama", kaže Dragan Hamović, urednik programa 61. Međunarodnog sajma knjiga.

Prema njegovim rečima, Sajam knjiga je prostor velikih raspona, a u te raspone spada i obeležavanje 400. godišnjice Šekspira i Servantesa, zatim velika izložba Univerzitetske biblioteke, tribine, brojna izdanja ali i godišnjice kao što su Kočićeva stogodišnjica ili tužna godišnjica osnivanja Jasenovca koju takođe prati tribina i izložba koja dolazi iz Banjaluke.

"Imamo novinu u vidu tribine 'Arena od reči'. To je polemička tribina na različite goruće teme savremene kulture, od problema odnosa nacionalne i kolonijalne kulture, rata za kulturno nasleđe u regionu, kao sto je i tema knjiga i angažovanost", ističe Hamović.

"U okviru programa 'Pisci u fokusu' biće mnogo pisaca ali i oni koji su nam u fokusu su oni koji su nam ovde veoma poznati i čitani pisci: ruski pisac Zahar Prilepin, imaće čak dva programa početnog dana Sajma kao i norveški pisac Erlend Lu", navodi Dragan Hamović.

Dečji program je u znaku jedne lepe godišnjice, kaže Hamović.

U sali "Janko Veselinović" program će biti primarno posvećen 120. godišnjici pojave čuvenog romana "Hajduk Stanko" koji su čitale generacije srpskih čitalaca ali i 75 godina od pojave "Malog princa".

"U svakom slučaju galerija dragih likova iz oblasti književnosti za decu tokom nekoliko sajamskih dana će defilovati kroz sajamske programske sale", kaže Hamović.

Sajam je otvoren od deset sati. Pojedinačna karta je 250 dinara, za grupne posete 150, dok ulaznica za svih osam dana manifestacije staje 900 dinara. Porodični dani su ponedeljak i utorak, a školski četvrtak.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar