Обавезно са Српском славити важне празнике

Срећан сам што сам у спомен соби у касарни у Нишу могао да видим да неко води рачуна о Србима који су погинули у НАТО агресији, што су њихова имена ту, што нису заборављена, иако све то радимо стидљиво, и даље се своје сенке плашимо, каже премијер Александар Вучић.

Србија 23.10.2016 | 10:50
Обавезно са Српском славити важне празнике
У разговору за Тањуг о томе зашто се устручавамо да искажемо национално осјећање и самопоштовање, онако како то чине неки други народи, и да ли је то зато што се осјећамо пораженим, српски премијер примјећује да ту имамо један велики проблем:

Зато, каже, увијек и инсистира да заједно са Републиком Српском, увијек и у сваком тренутку обиљежавамо важне историјске датуме.

"Јер, неко нас је као мотком утукао у главу да не смемо да говоримо ни ко смо, ни шта смо, јер, кад год бисмо то изговорили били бисмо омаловажавани и исмејани".

Тај притисак, према његовим ријечима, постоји већ 25 година и неважно је да ли смо изгубили за преговарачким столом или смо изгубили рат. Резултат је, тврди, исти: "А, то је да смо поражени".

"И зато, као поражена земља, трудом, радом и огромном енергијом морамо да ''се вратимо'', да идемо хитрим и умереним корацима напред", каже предсједник српске владе, увјерен да, "ако будемо били свјесни тога, мало ко може да нас заустави, те да Србија има будућност и то добру будућност".

А на питање како гледа на то што и њему лично и даље пребацују, посебно у страним медијима, његову политичку прошлост, односно промену политичког концепта са којим је ушао у политику и оног са којим сада остварује резултате, Вучић подсјећа:

"Резултати које имамо, а који су за једну политичку партију најбољи, апсолутно најбољи од успостављања вишестраначког система, нису засновани ни на популистичкој, ни на националистичкој, нити на социјалној демагогији, него на тешком раду и озбиљном послу".

Додаје да је најбоље и најјефтиније учити на туђим грешкама, мада некад није лоше научити нешто и на својим.

"Погрешите, шта ћете. А, ти што су безгрешни, читају вам буквице, знају тачно да је Вучић 17. марта 1994. године рекао то и и то, а 18. јануара 1995. то и то...А они су били чистунци и много паметни и све су знали. Исто као што знају све и данас. Само да ураде не умеју ништа. И да направе не умеју ништа, а од њиховог моралног чистунства, довели су нам и Куршумлијску и Врањску бању у ову ситуацију и довели су нас на раст од минус 3,6 БДП-а, а тај Вучић који не може да се мери с њима и не може ником да држи моралне придике довео нас је до плус 2,7", закључио је премијер Србије.

Шта му је циљ, који је то резултат послије којег би се осјећао као побједник и могао онда да каже "то је то, сад могу други", о томе каже:

"Мислим да је то апсолутно важно питање...Да бисте имали озбиљне планове, морате да имате стварне и велике снове. А, ја имам сан о економски успешној, уређеној, богатијој, неће бити богата, али богатијој Србији."

"То значи уређеније институције, лепши градови, лепше болнице, уређеније школе", додаје.

Поносан је, каже, на то што готово да нема фабрике која сада ради, а да нема неке његове заслуге у томе, због чега вјерује да ће касније, једног дана "неко паметан да каже - еј, ајде то да сачувамо и да имамо неку нову енергију"...

"Ето, тада ће Србија да буде потпуно нормална земља", уверен је. А на питање кога највише "слуша", осим себе, чије савјете цијени, Вучић одговара да иначе не воли претјерано импровизације:

"Нисам попут Савићевића, он је био велемајстор, ја сам више тип Југовића, дакле да буде апсолутна дисциплина".

Додаје, међутим, да цијени све људе, и оне у његовом тиму у влади, гдје, каже, највећи број људи и нису чланови странке коју води и коју воли, али их слуша. Али, слуша и неке друге...

"Људе за које видим да желе да помогну и многе економисте, правнике, па слушате савете од Ðуричина до Владете Костића, широк је дијапазон људи које слушате и које желите да чујете, да сазнате шта су хтели да кажу и да разумете њихове поруке. А, како ја да не слушам једног Шредера или Гузенбауера или Хелмута Кола".

А када се заврши радни дан, кад оде кући, шта га и даље брине...?

Каже да не страхује ни од чега, али да се секира што је свјестан да је и тог дана изгубио много времена на дио неважних састанака који падају у "муст до ит", у обавезни дио, а да се није довољно посветио стратешким питањима и проблемима.

"То сам научио од мојих пријатеља, и од Шредера, и од Гузенбауера, о томе ми је говорио чак и Тони Блер за свој други мандат, да је тек у каснијем периоду разумео да те мање и ситније ствари мора да препусти другима, а да се бави само великим, стратешким стварима...".

"Ја још то не могу сасвим, иако сам део тога почео да мењам. Не могу још то да укалупим на тај начин, али надам се да ћу успети", закључио је предсједник српске владе.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Мехемед

23.10.2016 09:01

Србија се смањује па се не престају прузат руке према БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

23.10.2016 09:51

Само је проблем што ви нисте власници БИХ , осим оних 23% , а остало припада Србима и Хрватима и што прије то схватите биће вам боље и не учите дјецу наопако .Шта ће Срби радити и са ком ће , то није ваше и вас никад нећемо питати , а ако хтједнете да се поставите као сметња , није проблем ни то , само вам не би препоручио .

Name

Мехмед

23.10.2016 10:19

Богме нас има преко 50% па цемо толико и територије узети, ако се будемо разилазили, а нема вам висе јна авиона, камиона, тенкова, прага, муниције, горива и дојце марака па размислите какав бисте крај извукли без њих...

Name

реЛојави

23.10.2016 11:10

Немас ти појма.Косово нема столицу у УН-у и без тога оно нису никаква дрзава ни ниста.Сиптари се исељују масовно са Косова јер бјезе од зрацења.Обољевају и тразе спас у напустању Косова.Све сто је насилно отето то је уклето.Такодје бјезе и због биједе која их је задесила...

Name

Деки

23.10.2016 12:04

Ниста друго и не радите осим сто се сликате ти,Додик и Николиц по којекаквим историјским мјестима.Ландарате по тим стратистима,србујете а у ствари мазете оци поглупом народу и ниста висе.

Name

Ре

23.10.2016 12:10

Узели смо пола бих шта ће нам висе,ви уживајте на тих 23%

Name

цути тамо

23.10.2016 12:18

Види ти ко су њему пријатељи;Средер,Блер,Кол.... Јадна си Србијо!!!

Name

Ре ре

23.10.2016 12:43

Тацно пријатељу узели, узето проклето

Name

комедија

23.10.2016 14:17

Тако је Мехмеде узмите 51% то је висе од пола и својим путем и како цете те постотке подјелит са Хрватима нас не занима.Ми цемо се некако снаци у републици Српској.

Name

Трт

23.10.2016 09:07

Е губичару ко те не зна, скупо би те платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

такав је

23.10.2016 09:36

Е, када би оваквих политицара и водја било висе, гдје би нам био крај? Паметан, постен, за мир, за рад и ред. Само тако Вуцицу, резултати твог рада и Владе се виде све висе...

Name

зумба

23.10.2016 09:22

.....Каза цовјек који нема ни дан радног стаза,Вуциц Александар који одрза заједницку сједницу са владом Војводине послије паузе од 13 година.Пуна му уста прице о другим дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.10.2016 14:25

Толико бриге о Србима и Србији мозе да ти наскоди, ста се десава у федерацији, твојој домовини то нас не интересује а ни тебе изгледа, презаузет се нама

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

23.10.2016 09:33

Вучић и Додик су модерни Бранковићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тисина

23.10.2016 11:26

Које датуме и празнике кад сте све укинули продали предали издали изреферендумисали и јос мало па нам ниста нисте оставили ни у РС ни у Србији,зато вам је боље да и један и други цутите и не дајете никакве изјаве па послије кривите медије и новинаре...па ако смо глупи нисмо глуви!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

23.10.2016 12:04

Хахаха, која је провала овај Вучко. Он и Додо два најсмјешнија пајаца на политичкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

24.10.2016 08:19

Засто наводис да се мртвих сјецају неки други народи. СВОЈЕ МРТВЕ, ПОГОТОВО НЕВИНЕ ЗРТВЕ, постују и памте сви народи, само ми Срби брзо и олако све заборављамо.

ОДГОВОРИТЕ