Власт опет завлачи руку у џеп запослених

Упркос тврдњама власти да расте БДП, да се ствара добар пословни амбијент, те да се развија привреда, пракса показује другачије. У немогућности квалитетних економских рјешења и покретања привреде, власт поново завлачи руку у џеп оно мало запослених. Порези на плате се повећавају. Незадовољни су и привредници и радници. Једино цвјета – рад на црно.

Република Српска 22.10.2016 | 19:52
Власт опет завлачи руку у џеп запослених
У Републици Српској плате радника оптерећене су бројним доприносима и порезима. На примјер, на нето плату од око 500 КМ, колика је просјечна плата у привреди, држави за порезе и доприносе мјесечно иде више од 300 КМ.

На износ бруто плате од око 500 КМ послодавац за радника уплаћује укупно шест доприноса - за здравство 60,8 КМ, за ПИО 93,7 КМ, за дјечију заштиту 7,6 КМ, те за осигурање за вријеме незапослености 5 КМ. Осим тога, порез на доходак од 500 КМ износи 19.95 КМ мјесечно, а плаћа се и допринос за солидарност од 2 КМ.

Пословање фирми највише оптерећују доприноси за пензионерску и инвалидску заштиту до 18,5%, па онда доприноси за здравствено осигурање, који су 12% од укупне бруто плате.

Уколико се налазите на боље плаћеном радном мјесту, то представља и већи терет за послодавца. Што значи, уколико сте на рачун добили нпр. 520 КМ, послодавац је за вашу бруто плату издвојио 833 КМ.

Порези и доприноси збирно износе 33 одсто, али у начину обрачуна бруто плате "крију" се додатна оптерећења на нето плату.



"У БиХ тренутно имамо око 218 хиљдада радника који раде у сивој зони и по основу њихових издвајања држава мјесечно губи 71 милион КМ. Ако би дошло до смањења пореза и доприноса, тај дио би се сигурно смањио”, истиче економиста Миленко Станић за БН телевизију.

Република Српска је у посљедњих 8 година оптерећење на радничку плату повећала са 32,7 на 38,5 одсто. Управо због високих намета цвјета рад на црно. Према процјенама Савеза синдиката РС, у Српској цифра непријављених радника достиже и 80 хиљада, а више од 36 хиљада је пријављено на минималац. Рјешење за рестерећење плаћања доприноса постоји, сагласни су економисти, само је питање на који начин, односно гдје ће доћи до резања.

“Један од приједлога оних који се баве тим истраживањем јесте смањење пореза и доприноса, а компензација за губитак фондова, који це настати као посљедица, јесте већи порез на потрошњу , већим ПДВ-ом у БиХ”, каже Станић.

За Миладина Јовичића, професора на Факултету пословне економије у Бијељини, рјешење је у јачању економске дисциплине и смањењу пореза.

“Ви имате огромно црно тржиште, тј. радну снагу која нигдје није пријављена, то је чист губитак за државу, а друга ствар: ако казните послодавца, њему је рјешење или да затвори предузеће или отпусти раднике”, истиче Јовичић за БН телевизију.

Држави је очајнички потребно да на све могуће начине извуче новац од запослених грађана да би финансирала свој гломазни бирократски систем, па је потребно смањити администрацију, наглашава струка.

Оно што је сигурно, мањи порези значе више запослених, а више радних мјеста значи и више новца у буџету. Систем "један радник на једног пензионера" на дуже стазе је неодржив, јасна је пословна заједница.

Када се подвуче црта, послодавцима је претешко да издрже терет који им је стављен на леђа, а радницима, бар оним са просјечним платама, сва се рачуница ипак сведе на пуко преживљавање.



(БН телевизија)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Избори су прошла

22.10.2016 17:56

Сада дижи порезе, дижи цијене итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узо

22.10.2016 18:03

Посаљите једног паметног економисту нека проуци њемацки закон и пословање и опотезовање радника и послодавца па да науците од паметних и постених људи како се Ради послује и развија успјех и економија дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

изо

22.10.2016 18:44

Па да се овај врати и казе да и они несто морају доприњети развоју за паре које добијају...па нису ни ови блесави

Name

Гергелy

22.10.2016 18:49

@узо:Два пута ти потписујем коментар,ако ти њесто знаци.

Name

ре узо

23.10.2016 07:01

Сигурно у БиХ има довољно паметних економиста који би могли да парирају ето,рецимо Немацкој,као сто казес. Али... За јаку економију потрбно је много тога.Није пробем у законима,закони се могу лако преписати, него у одговорности,дисциплини,постовању,култури и свему ономе у цему Балкан никада неце стици једну Немацку. Доказ за то је да су балкански народи веома омиљени радници у целом свету, само на Балкану изгледа немају своју вредност. Засто? Пресудимо сами.

Name

Код Њемаца

23.10.2016 08:26

Постоје класе за опорезивања Плата од 1 до 5. У вртићима не плаћа се исто за свако дијете, већ се гледају примања родитеља. Наравно постоје и приватни вртићи Ми смо паметнији од Њемаца!

Name

Рашо

22.10.2016 18:16

Турци су својевремено узмали трећину.Пука случајност да рођена држава данас узима још који проценат више.Богме смо добро напредовали,да није тужно,било би смешно.Ко разуме схватит ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.10.2016 04:44

Турци су узимали 10% тј десетину.

Name

Смањуј порезе!!!

22.10.2016 18:21

Само смањивање пореза прави паре, од намета нема селамета. Нико од запослених не живи од зрака, док паре оставља под јастук. Сваки динар ће се опет потрошити у држави и наћи пут у државну касу кроз остале порезе, само наши "стручњаци" то не могу разумјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

22.10.2016 19:58

Мислим да се морамо поцети слузити науком и статистиком. У вецини западних земаља порези и доприноси су много виси. Радим у Сведској и овдје послодавац плаца висе него дупло од моје нето плате. Требам ли поменути да су плате пуно висе? Стога, проблем је сто бласт УПРКОС тако малим наметима не успијева потпомоци послодавце да стварају нова радна мјеста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не дипр

23.10.2016 07:11

Ма гдје то на западу? Знам земље гдје је порез 10% на плату и немаш никаквих обавеза више, осигурање и остале будаластиње су ти остављене да можеш бирати по слободној вољи.

Name

Игор

22.10.2016 20:00

Бирали смо их, сад нека нас и пљачкају, сами смо криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

22.10.2016 20:00

Ко год може , боље врабац у руци него голуб на грани , голуб је високо и далеко ...за многе недостижан , а то је пензија . Ко буде спао да чека поштара , боље му је да на вријеме прекрати муке . Значи сви ови порези и доприноси су само да одређена клика има још више , биједа ће бити увијек биједа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

22.10.2016 20:26

Послодавце не кривим, мозе да пријави на 4 сата,сто је вец одавно пракса,па преполови доприносе, мозе по уговору о дјелу, а радник ради пуно радно вријеме,то нико не контролисе, а нацин за неке кораке да би имали будуцност уопсте, смањити доприносе, смањити број запослених у фондовима, управи, смањити примања делегираним по установама, преполовити возне паркове јавним установама, влади итд, осим Мупа, Хитне, ватрогасних и сл., затворити разне непотребне агенције, канцеларије по бијелом свијету, увести диференциране стопе пдв-а, 5% маx,на основне зивотне намирнице, градјевински материјал, љекове, пољопривредна средства:сјеме, гнојиво и сл., опрему за бебе и сколски прибор...дакле само преписати из старог Закона о порезу на промет СФРЈ,па прилагодити, а ако је било довољно некад и без кредита, са издвајањем и за Зељезницу 2%, са доприносима од 28% и неопорезованим најнизим дохотком, наметима на дуван мањим 400%, на гориво 250%, па смо боље зивјели, онда у цему је проблем?! Проклетству владајуцих и прекомјерном запосљавању на будзетске јасле, ниста друго нити треце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

22.10.2016 20:32

Министар Тегелтија цитав радни вијек радио као трзисни инспектор, па као цариник па нацелник опстине и како цовјек да направи амбијент за привреду кад цитав зивот смисља како да узме сто висе пара од оних сто зарадјују!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗБЛ

22.10.2016 20:36

Људи, нису послодавци криви. Ако повецас порезе мора се повецати цијена производа јер расту троскови. Опет по дзепу купаца тј народа.Код повецане цијене пада тражња паберо ти опет мање радних мјеста. Какогод окренес дрзава нас тлачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

23.10.2016 06:18

Слиједеци пут када завуку руку удзеп сиротињи,моци це само да ухвате за оно јер је само то јос остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

23.10.2016 07:15

Иизбори показују да вецина нема проблема због тога и да се слазу са тим,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

23.10.2016 07:17

Овај народ би се слозио и кад би им власт гурнула руке у гаце... хахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р(ј)адник

23.10.2016 07:51

Зар ико вјерује у бајке да ће послодавци пријављивати раднике уколико се смање доприноси? Како год да се окрене обичном раднику се неће повећати зарада. Да ли отима газда или држава нама је свеједно. Па је ли нормално да неко има запослених двадесетак радника и сину у години дана купи три аута и то свако преко педесет хиљада? Да не помињем куће, станове, ауто ћерке и жене, стан и накит за љубавницу... А овамо проблем триста марака доприноса на плату, ма немој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберав

23.10.2016 18:24

Нема везе,сви цемо изгинути за насег Бају,он је доказани патриота и у рату и после,има право да нас унисти до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

24.10.2016 00:04

Дзепови су нам супљи, а гаца одавно немамо...

ОДГОВОРИТЕ