Vlast opet zavlači ruku u džep zaposlenih

Uprkos tvrdnjama vlasti da raste BDP, da se stvara dobar poslovni ambijent, te da se razvija privreda, praksa pokazuje drugačije. U nemogućnosti kvalitetnih ekonomskih rješenja i pokretanja privrede, vlast ponovo zavlači ruku u džep ono malo zaposlenih. Porezi na plate se povećavaju. Nezadovoljni su i privrednici i radnici. Jedino cvjeta – rad na crno.

Republika Srpska 22.10.2016 | 19:52
Vlast opet zavlači ruku u džep zaposlenih
U Republici Srpskoj plate radnika opterećene su brojnim doprinosima i porezima. Na primjer, na neto platu od oko 500 KM, kolika je prosječna plata u privredi, državi za poreze i doprinose mjesečno ide više od 300 KM.

Na iznos bruto plate od oko 500 KM poslodavac za radnika uplaćuje ukupno šest doprinosa - za zdravstvo 60,8 KM, za PIO 93,7 KM, za dječiju zaštitu 7,6 KM, te za osiguranje za vrijeme nezaposlenosti 5 KM. Osim toga, porez na dohodak od 500 KM iznosi 19.95 KM mjesečno, a plaća se i doprinos za solidarnost od 2 KM.

Poslovanje firmi najviše opterećuju doprinosi za penzionersku i invalidsku zaštitu do 18,5%, pa onda doprinosi za zdravstveno osiguranje, koji su 12% od ukupne bruto plate.

Ukoliko se nalazite na bolje plaćenom radnom mjestu, to predstavlja i veći teret za poslodavca. Što znači, ukoliko ste na račun dobili npr. 520 KM, poslodavac je za vašu bruto platu izdvojio 833 KM.

Porezi i doprinosi zbirno iznose 33 odsto, ali u načinu obračuna bruto plate "kriju" se dodatna opterećenja na neto platu.



"U BiH trenutno imamo oko 218 hiljdada radnika koji rade u sivoj zoni i po osnovu njihovih izdvajanja država mjesečno gubi 71 milion KM. Ako bi došlo do smanjenja poreza i doprinosa, taj dio bi se sigurno smanjio”, ističe ekonomista Milenko Stanić za BN televiziju.

Republika Srpska je u posljednjih 8 godina opterećenje na radničku platu povećala sa 32,7 na 38,5 odsto. Upravo zbog visokih nameta cvjeta rad na crno. Prema procjenama Saveza sindikata RS, u Srpskoj cifra neprijavljenih radnika dostiže i 80 hiljada, a više od 36 hiljada je prijavljeno na minimalac. Rješenje za resterećenje plaćanja doprinosa postoji, saglasni su ekonomisti, samo je pitanje na koji način, odnosno gdje će doći do rezanja.

“Jedan od prijedloga onih koji se bave tim istraživanjem jeste smanjenje poreza i doprinosa, a kompenzacija za gubitak fondova, koji ce nastati kao posljedica, jeste veći porez na potrošnju , većim PDV-om u BiH”, kaže Stanić.

Za Miladina Jovičića, profesora na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, rješenje je u jačanju ekonomske discipline i smanjenju poreza.

“Vi imate ogromno crno tržište, tj. radnu snagu koja nigdje nije prijavljena, to je čist gubitak za državu, a druga stvar: ako kaznite poslodavca, njemu je rješenje ili da zatvori preduzeće ili otpusti radnike”, ističe Jovičić za BN televiziju.

Državi je očajnički potrebno da na sve moguće načine izvuče novac od zaposlenih građana da bi finansirala svoj glomazni birokratski sistem, pa je potrebno smanjiti administraciju, naglašava struka.

Ono što je sigurno, manji porezi znače više zaposlenih, a više radnih mjesta znači i više novca u budžetu. Sistem "jedan radnik na jednog penzionera" na duže staze je neodrživ, jasna je poslovna zajednica.

Kada se podvuče crta, poslodavcima je preteško da izdrže teret koji im je stavljen na leđa, a radnicima, bar onim sa prosječnim platama, sva se računica ipak svede na puko preživljavanje.



(BN televizija)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Izbori su prošla

22.10.2016 17:56

Sada diži poreze, diži cijene itd.

ODGOVORITE
Name

uzo

22.10.2016 18:03

Posaljite jednog pametnog ekonomistu neka prouci njemacki zakon i poslovanje i opotezovanje radnika i poslodavca pa da naucite od pametnih i postenih ljudi kako se Radi posluje i razvija uspjeh i ekonomija drzave

ODGOVORITE
Name

izo

22.10.2016 18:44

Pa da se ovaj vrati i kaze da i oni nesto moraju doprinjeti razvoju za pare koje dobijaju...pa nisu ni ovi blesavi

Name

Gergely

22.10.2016 18:49

@uzo:Dva puta ti potpisujem komentar,ako ti njesto znaci.

Name

re uzo

23.10.2016 07:01

Sigurno u BiH ima dovoljno pametnih ekonomista koji bi mogli da pariraju eto,recimo Nemackoj,kao sto kazes. Ali... Za jaku ekonomiju potrbno je mnogo toga.Nije probem u zakonima,zakoni se mogu lako prepisati, nego u odgovornosti,disciplini,postovanju,kulturi i svemu onome u cemu Balkan nikada nece stici jednu Nemacku. Dokaz za to je da su balkanski narodi veoma omiljeni radnici u celom svetu, samo na Balkanu izgleda nemaju svoju vrednost. Zasto? Presudimo sami.

Name

Kod Njemaca

23.10.2016 08:26

Postoje klase za oporezivanja Plata od 1 do 5. U vrtićima ne plaća se isto za svako dijete, već se gledaju primanja roditelja. Naravno postoje i privatni vrtići Mi smo pametniji od Njemaca!

Name

Рашо

22.10.2016 18:16

Турци су својевремено узмали трећину.Пука случајност да рођена држава данас узима још који проценат више.Богме смо добро напредовали,да није тужно,било би смешно.Ко разуме схватит ће.

ODGOVORITE
Name

re

23.10.2016 04:44

Turci su uzimali 10% tj desetinu.

Name

Smanjuj poreze!!!

22.10.2016 18:21

Samo smanjivanje poreza pravi pare, od nameta nema selameta. Niko od zaposlenih ne živi od zraka, dok pare ostavlja pod jastuk. Svaki dinar će se opet potrošiti u državi i naći put u državnu kasu kroz ostale poreze, samo naši "stručnjaci" to ne mogu razumjeti.

ODGOVORITE
Name

Zapad

22.10.2016 19:58

Mislim da se moramo poceti sluziti naukom i statistikom. U vecini zapadnih zemalja porezi i doprinosi su mnogo visi. Radim u Svedskoj i ovdje poslodavac placa vise nego duplo od moje neto plate. Trebam li pomenuti da su plate puno vise? Stoga, problem je sto blast UPRKOS tako malim nametima ne uspijeva potpomoci poslodavce da stvaraju nova radna mjesta....

ODGOVORITE
Name

Ne dipr

23.10.2016 07:11

Ma gdje to na zapadu? Znam zemlje gdje je porez 10% na platu i nemaš nikakvih obaveza više, osiguranje i ostale budalastinje su ti ostavljene da možeš birati po slobodnoj volji.

Name

Igor

22.10.2016 20:00

Birali smo ih, sad neka nas i pljačkaju, sami smo krivi.

ODGOVORITE
Name

boro

22.10.2016 20:00

Ko god može , bolje vrabac u ruci nego golub na grani , golub je visoko i daleko ...za mnoge nedostižan , a to je penzija . Ko bude spao da čeka poštara , bolje mu je da na vrijeme prekrati muke . Znači svi ovi porezi i doprinosi su samo da određena klika ima još više , bijeda će biti uvijek bijeda .

ODGOVORITE
Name

dejanpd

22.10.2016 20:26

Poslodavce ne krivim, moze da prijavi na 4 sata,sto je vec odavno praksa,pa prepolovi doprinose, moze po ugovoru o djelu, a radnik radi puno radno vrijeme,to niko ne kontrolise, a nacin za neke korake da bi imali buducnost uopste, smanjiti doprinose, smanjiti broj zaposlenih u fondovima, upravi, smanjiti primanja delegiranim po ustanovama, prepoloviti vozne parkove javnim ustanovama, vladi itd, osim Mupa, Hitne, vatrogasnih i sl., zatvoriti razne nepotrebne agencije, kancelarije po bijelom svijetu, uvesti diferencirane stope pdv-a, 5% max,na osnovne zivotne namirnice, gradjevinski materijal, ljekove, poljoprivredna sredstva:sjeme, gnojivo i sl., opremu za bebe i skolski pribor...dakle samo prepisati iz starog Zakona o porezu na promet SFRJ,pa prilagoditi, a ako je bilo dovoljno nekad i bez kredita, sa izdvajanjem i za Zeljeznicu 2%, sa doprinosima od 28% i neoporezovanim najnizim dohotkom, nametima na duvan manjim 400%, na gorivo 250%, pa smo bolje zivjeli, onda u cemu je problem?! Prokletstvu vladajucih i prekomjernom zaposljavanju na budzetske jasle, nista drugo niti trece...

ODGOVORITE
Name

mg

22.10.2016 20:32

Ministar Tegeltija citav radni vijek radio kao trzisni inspektor, pa kao carinik pa nacelnik opstine i kako covjek da napravi ambijent za privredu kad citav zivot smislja kako da uzme sto vise para od onih sto zaradjuju!?

ODGOVORITE
Name

ZBL

22.10.2016 20:36

Ljudi, nisu poslodavci krivi. Ako povecas poreze mora se povecati cijena proizvoda jer rastu troskovi. Opet po dzepu kupaca tj naroda.Kod povecane cijene pada tražnja pabero ti opet manje radnih mjesta. Kakogod okrenes drzava nas tlači.

ODGOVORITE
Name

prof

23.10.2016 06:18

Slijedeci put kada zavuku ruku udzep sirotinji,moci ce samo da uhvate za ono jer je samo to jos ostalo

ODGOVORITE
Name

SRBIN

23.10.2016 07:15

Iizbori pokazuju da vecina nema problema zbog toga i da se slazu sa tim,,,

ODGOVORITE
Name

JA

23.10.2016 07:17

Ovaj narod bi se slozio i kad bi im vlast gurnula ruke u gace... hahah

ODGOVORITE
Name

Р(ј)адник

23.10.2016 07:51

Зар ико вјерује у бајке да ће послодавци пријављивати раднике уколико се смање доприноси? Како год да се окрене обичном раднику се неће повећати зарада. Да ли отима газда или država нама је свеједно. Па је ли нормално да неко има запослених двадесетак радника и сину у години дана купи три аута и то свако преко педесет хиљада? Да не помињем куће, станове, ауто ћерке и žene, стан и накит за љубавницу... А овамо проблем триста марака доприноса на плату, ма немој!

ODGOVORITE
Name

Semberav

23.10.2016 18:24

Nema veze,svi cemo izginuti za naseg Baju,on je dokazani patriota i u ratu i posle,ima pravo da nas unisti do kraja.

ODGOVORITE
Name

cups

24.10.2016 00:04

Dzepovi su nam suplji, a gaca odavno nemamo...

ODGOVORITE