Коме служе wеб-странице институција?

Квалитет информација, ажурност, правовременост – ништа од наведеног није јача страна службених wеб- страница државних институција. Многе нису ажуриране мјесецима, па чак и годинама. Искључе ли се основни подаци, попут историјата о самој институцији, установи или предузећу, надлежностима и контактима – мало је оних које се могу похвалити о питању ''вијести".

Република Српска 22.10.2016 | 19:47
Коме служе wеб-странице институција?
Примјер један: Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове ту рубрику никако нема.

Примјер два: ЈП "Робне резерве Републике Српске" посљедња актуелност – 2012. године.

Примјер три: Агенција за држвану управу посљедње обавјештење у истоименој рубрици објавила је прије четири године.

Примјер четири: Агенција за аграрна плаћања на званичној страници нема ништа, осим контакт телефона и и имејл адресе.

Примјера је још много.

Агенција за банкарство Републике Српске посљедњих мјесеци је у жижи јавности због бројих афера које су потресале банкарски сектор. Можда баш због тога на страници имају само три саопштења од почетка године. Новинарима су проблематичне и странице судова у Републици Српској. Огласне табле са распоредом судјења, казу, без коментара.

Ажурност није јача страна ни јавних предузећа. На страницама најмање има планова и извјештаја рада. Посљедња истраживања ТИ БиХ показала су поражавајуће податке.

Страница Владе Републике Српске је за многе посебна прича. Осим најава и саопштења Кабинета Жељке Цвијановић на службеној страници нема онлине рубрике. Рубрика "Прес уживо" - не функционише. А у архиви преса видео-записи од прије годину, двије.

Новинари и јавност предлажу формирање институције која би контролисала рад извршне власти, установа и предузећа.

И институције БиХ путем својих службених страница не осигуравају успјешну коминикацију измедју јавности и аминистрације. Тако је, на примјер, Агенција за државну службу посљедњи оглас о полагању јавног испита објавила 2009. године.

Проактивно објављивање информација непознаница је за бх институције. До податка се долази писаним захтјевом. Одговор често касни, а још чешће га не буде никако!



(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

факе

22.10.2016 18:47

Па кад фејкаш републику, онда фејкаш и владу и институције.А како је тренд да данас сви имају wеб страницу онда се мора и ово платит јбга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.10.2016 19:18

Нек су они утрпали милионе Ланаку и сличнима у џеп, а што сајтови нераде нема везе .... Отиђите на ЦИН базу тендера и видите колико су платили досада за информатицке услуге

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.10.2016 20:47

Сајтови, компијутери,тобозе програми, па оригинал софтвери па антивируси, па одрзавање сајтова и уредјаја па умрезавање...сада то све пута број канцеларија и број радника удрзави...Тако вам је од вреце за смеце до аутомобила све уговорено и онда се неко прави велики бизнисмен у способан а мисле да су остали људи глупи. На изборима се то и потврди јер се народ боји муслиманских кољача, а не зна тај народ да се за те покрадене паре могла опремити специјална полиција, цак и легији странаца мозес платити, могло се лобирати по свијетским медијима...Овако народ робље а синови церке дрзавника велики паметњаковици и пословни људи. Гдје је ту српство када је народ сиромасан?!

Name

Леми

22.10.2016 21:45

Казу да је Ланацо просле године заврсио са 28 милона прихода и 12 милона КМ добити. Свима је јасно о цему се овде ради. Треба само погледати уназад и видјети колико су плацани wеб сајтови владе РС и министарстава и наравно некако их је радио Ланацо. Ово нема нигде у регији али ни у свијету, али је изгледа све у интересу насе РС. Сад це и Проинтер да расте из године у годину као и Ланацо с обзиром да га син Игор гура у сва јавна предузеца, здравство, фондове...

Name

цупс

24.10.2016 00:07

Нису проблем фирме које направе сајтове него запослени сто их незнају азурирати.

Name

всс

22.10.2016 21:49

Не служе ничему осим да неко буде удомљен тим радним мјестом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфом

22.10.2016 22:06

Слузе да се власник Ланаца јос висе обогати,проклетиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цомпуторс

23.10.2016 07:54

Служе са исисавање буџетског новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

23.10.2016 09:31

ИТ опере више лове са мање труда од читавог грађевинског сектора.

ОДГОВОРИТЕ