Црна статистика: И на мајке дижу руку

Од почетка ове године 760 житеља Српске насрнуло на некога из породице. Од укупног броја насилника у 2016, статистика биљежи 95 малољетника

Република Српска 22.10.2016 | 21:53
Црна статистика: И на мајке дижу руку
Житељи Теслића и Брода у петак су били у невјерици и шоку. Њихови суграђани дигли су руке на своје мајке.

Теслићанин је мајци нанио тешке повреде по рукама и грудном кошу, због чега је несрећна жена завршила у болници. Сина насилника привела је полиција у стању нервног растројства, па је и он превезен у болницу и задржан на испитивању.

У Броду сличан случај. Полицијској станици пријављено је да је њихов суграђанин у породичној кући тукао мајку по глави, а потом разбио стакло на улазним вратима и оштетио ограду стубишта у кући. И док је његовој мајци указивана помоћ у Дому здравља Брод, син је завршио са лисицама.

"Жене које трпе насиље у већини случајева јаве се кад оно већ кулминира и кад им живот постане угрожен. До сада смо, од почетка године па до септембра имали 925 позива на СОС број, али морам да нагласим да је ријеч о 'сивој бројци', односно да на један позив иду бар још четири случаја насиља у породици", рекла је, за "Новости", правна савјетница за жене и дјецу жртве породичног насиља у Фондацији "Удружене жене" Лана Лајчевић.

У Сигурној кући у Бањалуци тренутно борави 10 жена са дјецом, жртве насиља у породици.

"Жене у Сигурној кући бораве шест мјесеци, а уколико се процјени да је нешто дужи боравак неопходан, онда се задрже још неко вријеме. Нажалост, већина жена се врати у породице где су трпјеле насиље, пошто су економски зависне од насилника. Један мањи број се одважи да крене даље, да затражи развод брака. Од првог октобра активиран је у 'М:телу' број 1432, преко којег покушавамо да скупимо средства за оснивање Фонда удружења, којим бисмо помогли женама након што напусте нашу кућу", додала је Лајчевићева.

Насиље у породици један је од горућих проблема у Републици Српској. У просјеку се десе три случаја насиља у породици дневно, а починиоци су све млађи. Поражава чињеница да Закон о заштити од насиља у породици који је ступио на снагу 2012. године и до сада претприо већ двије измене, још није јасно дефинисао који видови насиља спадају у прекршаје, а који у кривична дјела, па се и санкције, у већини случајева своде на новчане казне, или забране приступа жртвама.

У периоду јануар - август 2016. године евидентирано је 776 случајева насиља у породици, која је починило 760 насилника. Међу починиоцима насиља у породици евидентирано је и 95 маљолетника, старости до 18 година. Као посљедица насиља у породици девет особа је задобило тешке тјелесне повреде, а 171 лаке.

"Унутар БиХ и Републике Српске процес правног регулисања насиља у породици посебно је актуелан у посљедњих 15 година. Ипак, вјечита дилема у Српској је да ли је насиље у породици - кривично дјело или прекршај. Кад је у питању доношење одлуке да ли дјела насиља у породици треба процесуирати као прекршаје или као кривична дела, пракса указује на веома 'чудне' одлуке поступајућих органа", каже доктор правних наука из Бањалуке Николина Грбић Павловић и појашњава:

"Наиме, насиље у породици с озбиљним посљедицама, као што су тјелесне повреде или понављање насиља, најчешће се квалификује као кривично дјело, а дјела с блажим посљедицама или вријеђањем, као прекршајна дјела. Да ли ће се неко дјело посматрати као прекршај, или кривично дјело, често је резултат неједнаког мишљења полиције и тужилаца. Најбоље рјешење би било да свако насиље у породици буде кривично дјело". 

ЖРТВЕ НАЈЧЕШЋЕ ЖЕНЕ

Током 2015. године евидентирано је 1.178 случајева насиља у породици које су починила 1.204 лица.

"Ако посматрамо старосну структуру, од укупног броја починилаца 49,5 одсто има од 31 до 50 година", рекла је за "Новости" портпарол МУП Републике Српске Мирна Миљановић.

Жртве насиља у породици су у 63,5 одсто случајева од укупног броја биле жене старије од 18 година.

"Као посљедица насиља у породици током 2015. године једно лице је смртно страдало, 10 је задобило тешке и 265 лаке телесне повреде. Током 2015. године једна жртва насиља у породици је била жртва кривичног дјела силовања", додала је Миљановићева.

ПСТС - ОКИДАЧ БРОЈ 1

Социолог Иван Шијаковић рекао је, за "Новости", да је насиље у породици само један у низу лоших трендова новог времена, а усљед поремећеног система моралних, друштвених, емотивних вриједности.

"Данашњи 'модерни' мушкарац за демонстрацију силе унутар своје породице додатно је 'охрабрен' недовољним кажњавањем, он се сматра представником силе, и самим тим то му се у данашње вријеме поменутих вриједности приписује као врлина. Мушкарац насилник средњих година је човјек који је своје најбоље године оставио у рату. На почетку свог сазријевања насиље је схватио као врлину, одбрамбени стуб. Ријеч је о тзв. пострауматском синдрому као окидачу за насиље број један новијег времена", рекао је Шијаковић.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Да...

22.10.2016 17:21

Модерни мускарац је затрован вриједностима новог социолоског поретка - одваја се од фамилије не знајуци да је бас снага људског опстанка у фамилији као првој социјалној истанци. Засо се то десава? Зато сто неки возе бјесна аута, дик други немају ста да једу, знаци турбо новац, велике социјалне разлике и заборављање свог менталитета. Западни експеримент на насем тузном и лијепом балкану скоро да је успио - али јос није касно...

ОДГОВОРИТЕ