Crna statistika: I na majke dižu ruku

Od početka ove godine 760 žitelja Srpske nasrnulo na nekoga iz porodice. Od ukupnog broja nasilnika u 2016, statistika bilježi 95 maloljetnika

Republika Srpska 22.10.2016 | 21:53
Crna statistika: I na majke dižu ruku
Žitelji Teslića i Broda u petak su bili u nevjerici i šoku. Njihovi sugrađani digli su ruke na svoje majke.

Teslićanin je majci nanio teške povrede po rukama i grudnom košu, zbog čega je nesrećna žena završila u bolnici. Sina nasilnika privela je policija u stanju nervnog rastrojstva, pa je i on prevezen u bolnicu i zadržan na ispitivanju.

U Brodu sličan slučaj. Policijskoj stanici prijavljeno je da je njihov sugrađanin u porodičnoj kući tukao majku po glavi, a potom razbio staklo na ulaznim vratima i oštetio ogradu stubišta u kući. I dok je njegovoj majci ukazivana pomoć u Domu zdravlja Brod, sin je završio sa lisicama.

"Žene koje trpe nasilje u većini slučajeva jave se kad ono već kulminira i kad im život postane ugrožen. Do sada smo, od početka godine pa do septembra imali 925 poziva na SOS broj, ali moram da naglasim da je riječ o 'sivoj brojci', odnosno da na jedan poziv idu bar još četiri slučaja nasilja u porodici", rekla je, za "Novosti", pravna savjetnica za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja u Fondaciji "Udružene žene" Lana Lajčević.

U Sigurnoj kući u Banjaluci trenutno boravi 10 žena sa djecom, žrtve nasilja u porodici.

"Žene u Sigurnoj kući borave šest mjeseci, a ukoliko se procjeni da je nešto duži boravak neophodan, onda se zadrže još neko vrijeme. Nažalost, većina žena se vrati u porodice gde su trpjele nasilje, pošto su ekonomski zavisne od nasilnika. Jedan manji broj se odvaži da krene dalje, da zatraži razvod braka. Od prvog oktobra aktiviran je u 'M:telu' broj 1432, preko kojeg pokušavamo da skupimo sredstva za osnivanje Fonda udruženja, kojim bismo pomogli ženama nakon što napuste našu kuću", dodala je Lajčevićeva.

Nasilje u porodici jedan je od gorućih problema u Republici Srpskoj. U prosjeku se dese tri slučaja nasilja u porodici dnevno, a počinioci su sve mlađi. Poražava činjenica da Zakon o zaštiti od nasilja u porodici koji je stupio na snagu 2012. godine i do sada pretprio već dvije izmene, još nije jasno definisao koji vidovi nasilja spadaju u prekršaje, a koji u krivična djela, pa se i sankcije, u većini slučajeva svode na novčane kazne, ili zabrane pristupa žrtvama.

U periodu januar - avgust 2016. godine evidentirano je 776 slučajeva nasilja u porodici, koja je počinilo 760 nasilnika. Među počiniocima nasilja u porodici evidentirano je i 95 maljoletnika, starosti do 18 godina. Kao posljedica nasilja u porodici devet osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a 171 lake.

"Unutar BiH i Republike Srpske proces pravnog regulisanja nasilja u porodici posebno je aktuelan u posljednjih 15 godina. Ipak, vječita dilema u Srpskoj je da li je nasilje u porodici - krivično djelo ili prekršaj. Kad je u pitanju donošenje odluke da li djela nasilja u porodici treba procesuirati kao prekršaje ili kao krivična dela, praksa ukazuje na veoma 'čudne' odluke postupajućih organa", kaže doktor pravnih nauka iz Banjaluke Nikolina Grbić Pavlović i pojašnjava:

"Naime, nasilje u porodici s ozbiljnim posljedicama, kao što su tjelesne povrede ili ponavljanje nasilja, najčešće se kvalifikuje kao krivično djelo, a djela s blažim posljedicama ili vrijeđanjem, kao prekršajna djela. Da li će se neko djelo posmatrati kao prekršaj, ili krivično djelo, često je rezultat nejednakog mišljenja policije i tužilaca. Najbolje rješenje bi bilo da svako nasilje u porodici bude krivično djelo". 

ŽRTVE NAJČEŠĆE ŽENE

Tokom 2015. godine evidentirano je 1.178 slučajeva nasilja u porodici koje su počinila 1.204 lica.

"Ako posmatramo starosnu strukturu, od ukupnog broja počinilaca 49,5 odsto ima od 31 do 50 godina", rekla je za "Novosti" portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović.

Žrtve nasilja u porodici su u 63,5 odsto slučajeva od ukupnog broja bile žene starije od 18 godina.

"Kao posljedica nasilja u porodici tokom 2015. godine jedno lice je smrtno stradalo, 10 je zadobilo teške i 265 lake telesne povrede. Tokom 2015. godine jedna žrtva nasilja u porodici je bila žrtva krivičnog djela silovanja", dodala je Miljanovićeva.

PSTS - OKIDAČ BROJ 1

Sociolog Ivan Šijaković rekao je, za "Novosti", da je nasilje u porodici samo jedan u nizu loših trendova novog vremena, a usljed poremećenog sistema moralnih, društvenih, emotivnih vrijednosti.

"Današnji 'moderni' muškarac za demonstraciju sile unutar svoje porodice dodatno je 'ohrabren' nedovoljnim kažnjavanjem, on se smatra predstavnikom sile, i samim tim to mu se u današnje vrijeme pomenutih vrijednosti pripisuje kao vrlina. Muškarac nasilnik srednjih godina je čovjek koji je svoje najbolje godine ostavio u ratu. Na početku svog sazrijevanja nasilje je shvatio kao vrlinu, odbrambeni stub. Riječ je o tzv. postraumatskom sindromu kao okidaču za nasilje broj jedan novijeg vremena", rekao je Šijaković.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Da...

22.10.2016 17:21

Moderni muskarac je zatrovan vrijednostima novog socioloskog poretka - odvaja se od familije ne znajuci da je bas snaga ljudskog opstanka u familiji kao prvoj socijalnoj istanci. Zaso se to desava? Zato sto neki voze bjesna auta, dik drugi nemaju sta da jedu, znaci turbo novac, velike socijalne razlike i zaboravljanje svog mentaliteta. Zapadni eksperiment na nasem tuznom i lijepom balkanu skoro da je uspio - ali jos nije kasno...

ODGOVORITE