Градишка: Узгојили бундеву од 103 кг

Мара и Милован Станишљевић из села Елезагићи код Градишке узгојили су бундеву тешку 103 килограма.

Република Српска 22.10.2016 | 21:51
Градишка: Узгојили бундеву од 103 кг
"Не знам како се зову, кажу да су то неке џиновске бундеве, не знамо им поријекло. Сјеме смо добилии од рођака из Љубљане да пробамо, да посијемо и нисмо ни обраћали пажњу да то нешто значи. Кад сам једном разгрнула лозе да видим, баш ме изненадило и онда сам мало посветила пажњу томе, заливала и окопавала, додавала гнојиво и тако је то расло и расло, у недоглед", испричала је Мара Станишљевић.

Она и супруг од рођака добили су три сјеменке које су посијали у пољу заједно са обичним бундевама какве сију сваке године. Лозе бундева или мисирача како их зову у овом крају расле су уобичајеним темпом, али након што су се плодови одметнули и почели расти Мара је испод великог лишћа уобичајеног за ову биљку видјела да "џиновске бундеве" брже расту.



Џиновске бундеве

Станишљевићи су од три сјеменке имали и три плода, али како кажу, због незнања нису на вријеме одреаговали. Нешто им је, причају, из земље начело један од плодова, а сумњају на миша.

Убрзо након тога оштећена бундева је почела да трули, али су друге двије наставиле расти. Нарасле су обје, а осим веће од 103, убрали су и мању која има 70 килограма.

Мара је показујући "ожиљке" на кори рекордерке, испричала да је током љета у њиховом селу падао лед који јој је оштетио кору, али је на срећу није успио уништити. Одмах након тога Станишљевићи су је заштитили противградном мрежом.



Необичан плод обрадовао је Станишљевиће, а сада не могу дочекати да виде шта је у унутрашњости бундеве и хоће ли моћи сачувати сјеменке за сљедећу годину.

"Кажу може до 350, чак и до 560 килограма нарасти, откуд знам, све је пред нама, видјећемо", каже Мара.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

yугословен

22.10.2016 15:56

ТАКО ЉУДИ ОВО МЕ ЈЕ РАЗВЕСЕЛИЛО БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста си ти

22.10.2016 17:50

А ста си ти yугословен радио, јеси ли ти иста усадио?