Gradiška: Uzgojili bundevu od 103 kg

Mara i Milovan Stanišljević iz sela Elezagići kod Gradiške uzgojili su bundevu tešku 103 kilograma.

Republika Srpska 22.10.2016 | 21:51
Gradiška: Uzgojili bundevu od 103 kg
"Ne znam kako se zovu, kažu da su to neke džinovske bundeve, ne znamo im porijeklo. Sjeme smo dobilii od rođaka iz Ljubljane da probamo, da posijemo i nismo ni obraćali pažnju da to nešto znači. Kad sam jednom razgrnula loze da vidim, baš me iznenadilo i onda sam malo posvetila pažnju tome, zalivala i okopavala, dodavala gnojivo i tako je to raslo i raslo, u nedogled", ispričala je Mara Stanišljević.

Ona i suprug od rođaka dobili su tri sjemenke koje su posijali u polju zajedno sa običnim bundevama kakve siju svake godine. Loze bundeva ili misirača kako ih zovu u ovom kraju rasle su uobičajenim tempom, ali nakon što su se plodovi odmetnuli i počeli rasti Mara je ispod velikog lišća uobičajenog za ovu biljku vidjela da "džinovske bundeve" brže rastu.



Džinovske bundeve

Stanišljevići su od tri sjemenke imali i tri ploda, ali kako kažu, zbog neznanja nisu na vrijeme odreagovali. Nešto im je, pričaju, iz zemlje načelo jedan od plodova, a sumnjaju na miša.

Ubrzo nakon toga oštećena bundeva je počela da truli, ali su druge dvije nastavile rasti. Narasle su obje, a osim veće od 103, ubrali su i manju koja ima 70 kilograma.

Mara je pokazujući "ožiljke" na kori rekorderke, ispričala da je tokom ljeta u njihovom selu padao led koji joj je oštetio koru, ali je na sreću nije uspio uništiti. Odmah nakon toga Stanišljevići su je zaštitili protivgradnom mrežom.



Neobičan plod obradovao je Stanišljeviće, a sada ne mogu dočekati da vide šta je u unutrašnjosti bundeve i hoće li moći sačuvati sjemenke za sljedeću godinu.

"Kažu može do 350, čak i do 560 kilograma narasti, otkud znam, sve je pred nama, vidjećemo", kaže Mara.

(Anadolija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

yugosloven

22.10.2016 15:56

TAKO LJUDI OVO ME JE RAZVESELILO BRAVO

ODGOVORITE
Name

A sta si ti

22.10.2016 17:50

A sta si ti yugosloven radio, jesi li ti ista usadio?