Ђаци уче робота да трага за минама

Паметна утичница, плутајућа кућа, ауто-блинкер, робот за детекцију мина неки су од проналазака ученика Техничке школе "Михајло Пупин" из Бијељине.

Република Српска 22.10.2016 | 21:52
Ђаци уче робота да трага за минама
Креативни чланови иноваторске секције са професором Живом Макрином на челу не престају подухватима да изненађују своје суграђане.

Њихов рад запажен је не само у Српској, већ и изван наших граница. Знање и умијеће су ове године показали на Међународној изложби "Проналазаштво - Београд 2016", Европској ноћи истраживача у Бијељини те на "Тесла фесту" у Новом Саду. Са свих такмичења вратили су се окићени медаљама.

Ученик четвртог разреда Давор Ковачић, који је изумио паметну браву, освојио је пехар са ликом Николе Тесле.

"Ријеч је о вратима која се не могу откључати на класичан начин, већ су потребни кодови и безбједносне мјере попут куцања. Размишљам да додам и још једну безбједносну мјеру као што је отисак прста или шифру", прича Ковачић.

Милан Станојевић и Мирослав Томић посебно су поносни на

своја два проналаска за која су на "Тесла фесту" лани добили прву и другу награду.

"Изумили смо робота за детекцију метала, односно мина, а регулатор нивоа флуида течности нам је донио прво мјесто", рекао је Томић.

Ови ђаци су радили на изради робота који може да детектује метал, односно мине, а којим управљају путем интернета.

"Било гдје у свијету да се налазимо можемо приступити овом роботу. Он на себи има камеру, сензор метала и детектор за удаљеност, што нам омогућава да одредимо удаљеност од неког предмета посредством рачунара", изјавио је Станојевић.

Радивоје Ђокић изумио је ЛЕД-коцку, коју тек намјерава да представи јавности након што заврши додатне провјере.

"ЛЕД-коцка уз помоћ ЛЕД-лампи распоређених на њеној површини приказује 3Д модел", истиче Ђокић, који се иноваторством бави тек годину, а већ показује резултате.

Њихов професор Жива Макрин истиче да је поносан на младе иноваторе који достојно чувају име Михајла Пупина.

"Са свих такмичења вратили смо се углавном са првим наградама. На 'Иносту' смо добили златну медаљу и специјална признања, а у Београду пехар за свеобухватне радове ученика, док сам ја добио признање за менторство. На манифестацији "Ноћ истраживача" у Бијељини освојили смо прво мјесто за све радове ученика", рекао је Макрин и додао да су послије тога учествовали на "Тесла фесту" гдје су такође освојили прва мјеста.

У школи су поносни на ову секцију.

"Већ смо навикли да наши ученици иноватори сваке године са такмичења у Бијељину доносе најпрестижније медаље и награде. Поносни смо на њих и наш задатак је да им обезбиједимо моралну, материјалну и стручну подршку", казао је директор школе Раденко Тодоровић.

Млади иноватори Техничке школе годинама нижу успјехе па је тако на прошлогодишњем "Тесла фесту" у Новом Саду ова школа освојила гран при награду, односно пехар за цјелокупно представљање иновација. Школа је добила и златну плакету Руске Федерације коју додјељује Универзитет Волга.

Секција

Млади иноватори опремају новоформирану секцију истраживача у Техничкој школи, што ће свима који се баве истраживачким радом бити од велике користи.

За то користе средства која су добили пројектом усмјереним ка афирмацији и ангажману младих, који је био међу десет најбољих од 500 приспјелих на конкурс. Купили су лаптоп и уредили простор па ће млади иноватори убудуће имати и свој кутак.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар