Đaci uče robota da traga za minama

Pametna utičnica, plutajuća kuća, auto-blinker, robot za detekciju mina neki su od pronalazaka učenika Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine.

Republika Srpska 22.10.2016 | 21:52
Đaci uče robota da traga za minama
Kreativni članovi inovatorske sekcije sa profesorom Živom Makrinom na čelu ne prestaju poduhvatima da iznenađuju svoje sugrađane.

Njihov rad zapažen je ne samo u Srpskoj, već i izvan naših granica. Znanje i umijeće su ove godine pokazali na Međunarodnoj izložbi "Pronalazaštvo - Beograd 2016", Evropskoj noći istraživača u Bijeljini te na "Tesla festu" u Novom Sadu. Sa svih takmičenja vratili su se okićeni medaljama.

Učenik četvrtog razreda Davor Kovačić, koji je izumio pametnu bravu, osvojio je pehar sa likom Nikole Tesle.

"Riječ je o vratima koja se ne mogu otključati na klasičan način, već su potrebni kodovi i bezbjednosne mjere poput kucanja. Razmišljam da dodam i još jednu bezbjednosnu mjeru kao što je otisak prsta ili šifru", priča Kovačić.

Milan Stanojević i Miroslav Tomić posebno su ponosni na

svoja dva pronalaska za koja su na "Tesla festu" lani dobili prvu i drugu nagradu.

"Izumili smo robota za detekciju metala, odnosno mina, a regulator nivoa fluida tečnosti nam je donio prvo mjesto", rekao je Tomić.

Ovi đaci su radili na izradi robota koji može da detektuje metal, odnosno mine, a kojim upravljaju putem interneta.

"Bilo gdje u svijetu da se nalazimo možemo pristupiti ovom robotu. On na sebi ima kameru, senzor metala i detektor za udaljenost, što nam omogućava da odredimo udaljenost od nekog predmeta posredstvom računara", izjavio je Stanojević.

Radivoje Đokić izumio je LED-kocku, koju tek namjerava da predstavi javnosti nakon što završi dodatne provjere.

"LED-kocka uz pomoć LED-lampi raspoređenih na njenoj površini prikazuje 3D model", ističe Đokić, koji se inovatorstvom bavi tek godinu, a već pokazuje rezultate.

Njihov profesor Živa Makrin ističe da je ponosan na mlade inovatore koji dostojno čuvaju ime Mihajla Pupina.

"Sa svih takmičenja vratili smo se uglavnom sa prvim nagradama. Na 'Inostu' smo dobili zlatnu medalju i specijalna priznanja, a u Beogradu pehar za sveobuhvatne radove učenika, dok sam ja dobio priznanje za mentorstvo. Na manifestaciji "Noć istraživača" u Bijeljini osvojili smo prvo mjesto za sve radove učenika", rekao je Makrin i dodao da su poslije toga učestvovali na "Tesla festu" gdje su takođe osvojili prva mjesta.

U školi su ponosni na ovu sekciju.

"Već smo navikli da naši učenici inovatori svake godine sa takmičenja u Bijeljinu donose najprestižnije medalje i nagrade. Ponosni smo na njih i naš zadatak je da im obezbijedimo moralnu, materijalnu i stručnu podršku", kazao je direktor škole Radenko Todorović.

Mladi inovatori Tehničke škole godinama nižu uspjehe pa je tako na prošlogodišnjem "Tesla festu" u Novom Sadu ova škola osvojila gran pri nagradu, odnosno pehar za cjelokupno predstavljanje inovacija. Škola je dobila i zlatnu plaketu Ruske Federacije koju dodjeljuje Univerzitet Volga.

Sekcija

Mladi inovatori opremaju novoformiranu sekciju istraživača u Tehničkoj školi, što će svima koji se bave istraživačkim radom biti od velike koristi.

Za to koriste sredstva koja su dobili projektom usmjerenim ka afirmaciji i angažmanu mladih, koji je bio među deset najboljih od 500 prispjelih na konkurs. Kupili su laptop i uredili prostor pa će mladi inovatori ubuduće imati i svoj kutak.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar